Contribute
Register

Can't Patch DSDT and ALC283 not working - Acer Aspire E5-571

Status
Not open for further replies.
Joined
Jan 26, 2013
Messages
31
Motherboard
Acer Aspire E15 (E5-571-376T) | Clover Bootloader
CPU
Core i3 5005U 2.0Ghz/Broadwell-U
Graphics
Intel HD Graphics 5500 1GB, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi Guys, I've successfully installed El Capitan on my Acer Aspire E5-571-376T (Broadwell) after some struggle, and I've managed to get my Video, Battery Status and Wifi (AR5B195) working (although Bluetooth works but can't find any devices), the only issue I have now is my Audio, and the fact that I can't properly apply any patches to my DSDT using MaciASL. For example, I can't apply this patch using MaciASL:

Code:
[COLOR=#660066]Method[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR]_DSM[COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#006666]4[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]NotSerialized[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
 [COLOR=#666600]{[/COLOR]
   [COLOR=#660066]Store[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Package[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x0C[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
   [COLOR=#666600]{[/COLOR]
    [COLOR=#008800]"AAPL,slot-name"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x05[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
    [COLOR=#666600]{[/COLOR]
      [COLOR=#008800]"PCIe"[/COLOR]
    [COLOR=#666600]},[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"name"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"pci168c,2a"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"device-id"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Unicode[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#008800]"*"[/COLOR][COLOR=#666600]),[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"IOName"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"pci168c,2a"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"device_type"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x11[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
     [COLOR=#666600]{[/COLOR]
          [COLOR=#008800]"Wi-Fi Controller"[/COLOR]
     [COLOR=#666600]},[/COLOR] 
     [COLOR=#008800]"model"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x34[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
     [COLOR=#666600]{[/COLOR]
           [COLOR=#008800]"Atheros AR9285 802.11b/g/n Wireless Network Adapter"[/COLOR]
     [COLOR=#666600]}[/COLOR]
     [COLOR=#666600]},[/COLOR] [COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
   DTGP [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Arg0[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg1[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg2[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg3[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]RefOf[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600]))[/COLOR]
   [COLOR=#660066]Return[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
[COLOR=#666600]}[/COLOR]

Because the "Apply" button on the MaciASL Patch panel keeps green, I can only apply patches from the RehabMan Git Repo and other sources, but I can't manually apply patches just copying and pasting into the MaciASL Apply screen, I've had these issues when I was trying to use modified AppleHDA kexts for my ACL283 too, but Mirone managed to apply the DSDT patch for me (I dunno how). The DSDT I'm using comes from Linux tables. I've followed RehabMan's Guide to extracting and Patching DSDT's and I've got a few patches working on my laptop.

Now regarding the Audio (ALC283) I've already tried a few modified kexts and VooDooHDA and none seem to work right, the problem I have with audio is that with all the kext and patches I've tried, Headphones doesn't work properly, actually, I'm having the exact same issue with audio as the guy is this post: http://www.tonymacx86.com/yosemite-...e-e5-571-yosemite-audio-sleep-boot-issue.html

As I'm having the same problem, I suppose that the solution that worked for him would work for me, however, it didn't, I've followed all the steps RehabMan mention in the post but after reboot it doesn't even recognize any audio, opposed to what happened to other AppleHDA kexts for ALC283 I've tested, however I think this may have something to do with the DSDT, not the kext itself, as I'm not using Mirone's modified DSDT anymore.

The current DSDT patches I have applied are (all from RehabMan's repo):

[audio] Audio Layout 12
[sys] IRQ Fix
[igpu] Brightness Fix (Haswell/Broadwell)

It's worth mentioning that, in order to use the Audio Layout 12 DSDT patch, I had to remove this section of my DSDT:

Code:
        Method (_DSM, 4, Serialized)  // _DSM: Device-Specific Method
        {
            Name (_T_0, Zero)  // _T_x: Emitted by ASL Compiler
            If (LEqual (Arg0, ToUUID ("c5c5d98d-360e-43af-b7c1-3ede8f669ad3")))
            {
                ADBG ("Audio Player call")
                While (One)
                {
                    Store (Arg2, _T_0)
                    If (LEqual (_T_0, Zero))
                    {
                        If (LEqual (Arg1, Zero))
                        {
                            Return (Buffer (One)
                            {
                                 0x03                                           
                            })
                        }
                        Else
                        {
                            Return (Buffer (One)
                            {
                                 0x00                                           
                            })
                        }
                    }
                    Else
                    {
                        If (LEqual (_T_0, One))
                        {
                            If (LEqual (DerefOf (Index (Arg3, Zero)), Zero))
                            {
                                ADBG ("Audio not active")
                                Store (Zero, VBOK)
                            }
                            Else
                            {
                                ADBG ("Audio is active")
                                Store (One, VBOK)
                            }
                        }
                    }


                    Break
                }


                Return (Zero)
            }
            Else
            {
                Return (Buffer (One)
                {
                     0x00                                           
                })
            }
        }

Under the Scope _SB.PCI0.HDEF, because MaciASL would tell me that "Name already exists in scope (_DSM)"

I currently have the AppleHDA (Vanilla), AppleHDA_ALC283 (from RehabMan's u430 repo) and CodecCommander installed under S/L/E on my System, and the 4 AppleHDA patches on my Clover config.plist too, however it doesn't even recognize any sound input or output.

Sorry for the long post (and possibly the bad english), thanks.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,519
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Guys, I've successfully installed El Capitan on my Acer Aspire E5-571-376T (Broadwell) after some struggle, and I've managed to get my Video, Battery Status and Wifi (AR5B195) working (although Bluetooth works but can't find any devices), the only issue I have now is my Audio, and the fact that I can't properly apply any patches to my DSDT using MaciASL. For example, I can't apply this patch using MaciASL:

Code:
[COLOR=#660066]Method[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR]_DSM[COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#006666]4[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]NotSerialized[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
 [COLOR=#666600]{[/COLOR]
   [COLOR=#660066]Store[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Package[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x0C[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
   [COLOR=#666600]{[/COLOR]
    [COLOR=#008800]"AAPL,slot-name"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x05[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
    [COLOR=#666600]{[/COLOR]
      [COLOR=#008800]"PCIe"[/COLOR]
    [COLOR=#666600]},[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"name"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"pci168c,2a"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"device-id"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Unicode[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#008800]"*"[/COLOR][COLOR=#666600]),[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"IOName"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"pci168c,2a"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
    [COLOR=#008800]"device_type"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x11[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
     [COLOR=#666600]{[/COLOR]
          [COLOR=#008800]"Wi-Fi Controller"[/COLOR]
     [COLOR=#666600]},[/COLOR] 
     [COLOR=#008800]"model"[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] 
     [COLOR=#660066]Buffer[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#006666]0x34[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
     [COLOR=#666600]{[/COLOR]
           [COLOR=#008800]"Atheros AR9285 802.11b/g/n Wireless Network Adapter"[/COLOR]
     [COLOR=#666600]}[/COLOR]
     [COLOR=#666600]},[/COLOR] [COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
   DTGP [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Arg0[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg1[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg2[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]Arg3[/COLOR][COLOR=#666600],[/COLOR] [COLOR=#660066]RefOf[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600]))[/COLOR]
   [COLOR=#660066]Return[/COLOR] [COLOR=#666600]([/COLOR][COLOR=#660066]Local0[/COLOR][COLOR=#666600])[/COLOR]
[COLOR=#666600]}[/COLOR]

Because the "Apply" button on the MaciASL Patch panel keeps green,

The text you have above is not a MaciASL patch.

I can only apply patches from the RehabMan Git Repo and other sources, but I can't manually apply patches just copying and pasting into the MaciASL Apply screen, I've had these issues when I was trying to use modified AppleHDA kexts for my ACL283 too, but Mirone managed to apply the DSDT patch for me (I dunno how). The DSDT I'm using comes from Linux tables. I've followed RehabMan's Guide to extracting and Patching DSDT's and I've got a few patches working on my laptop.

There are details in the ACPI patching guide for audio patching: http://www.tonymacx86.com/yosemite-laptop-support/152573-guide-patching-laptop-dsdt-ssdts.html

Now regarding the Audio (ALC283) I've already tried a few modified kexts and VooDooHDA and none seem to work right, the problem I have with audio is that with all the kext and patches I've tried, Headphones doesn't work properly, actually, I'm having the exact same issue with audio as the guy is this post: http://www.tonymacx86.com/yosemite-...e-e5-571-yosemite-audio-sleep-boot-issue.html

ALC283 is the same as my Lenovo u430. You can use AppleHDA_ALC283.kext in my u430 repo...

https://github.com/RehabMan/Lenovo-U430-Touch-DSDT-Patch

Requirements:
- Clover bootloader
- config.plist must have the four AppleHDA patches from my config.plist in the repo
- AppleHDA.kext must be vanilla
- CodecCommander.kext installed to /S/L/E: https://github.com/RehabMan/EAPD-Codec-Commander
- AppleHDA_ALC283.kext installed to /S/L/E
- rebuild cache following the procedure detailed in the u430 guide: http://www.tonymacx86.com/yosemite-...ideapad-u330-u430-u530-using-clover-uefi.html
- DSDT patches "IRQ Fix" and "Audio Layout 12", with layout-id changed from 12 to 3.
 
Joined
Jan 26, 2013
Messages
31
Motherboard
Acer Aspire E15 (E5-571-376T) | Clover Bootloader
CPU
Core i3 5005U 2.0Ghz/Broadwell-U
Graphics
Intel HD Graphics 5500 1GB, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok, the problem was that I was using layout 86 instead of 3, now my OSX is fully functional, thanks a lot!
Also, I'm using your kext for the Bluetooth firmware for my Atheors AR5B195: https://github.com/RehabMan/OS-X-Atheros-3k-Firmware, it is detected by the system but it can't find or be found by other Bluetooth devices, do I need any extra DSDT patches?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,519
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, the problem was that I was using layout 86 instead of 3, now my OSX is fully functional, thanks a lot!
Also, I'm using your kext for the Bluetooth firmware for my Atheors AR5B195: https://github.com/RehabMan/OS-X-Atheros-3k-Firmware, it is detected by the system but it can't find or be found by other Bluetooth devices, do I need any extra DSDT patches?

AR3011 BT is not the best choice.

Better results with Broadcom.
 
Joined
Jan 26, 2013
Messages
31
Motherboard
Acer Aspire E15 (E5-571-376T) | Clover Bootloader
CPU
Core i3 5005U 2.0Ghz/Broadwell-U
Graphics
Intel HD Graphics 5500 1GB, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Which card model would be more appropriate?
 
Joined
Jan 26, 2013
Messages
31
Motherboard
Acer Aspire E15 (E5-571-376T) | Clover Bootloader
CPU
Core i3 5005U 2.0Ghz/Broadwell-U
Graphics
Intel HD Graphics 5500 1GB, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok, one more thing, in order to get OS X running on my Broadwell processor and recognize my Intel HD Graphics 5500, I had to change the default value of the DVMT to 64mb (more or less, I guess), I see that I can raise this value up to 2GB, would it be a problem if I did that? Will my system still work?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,519
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, one more thing, in order to get OS X running on my Broadwell processor and recognize my Intel HD Graphics 5500, I had to change the default value of the DVMT to 64mb (more or less, I guess), I see that I can raise this value up to 2GB, would it be a problem if I did that? Will my system still work?

64mb is probably the best value. Larger values may cause issues for OS X.

UHD/QHD+ screens may require 96mb or 128mb.
 
Joined
Jan 26, 2013
Messages
31
Motherboard
Acer Aspire E15 (E5-571-376T) | Clover Bootloader
CPU
Core i3 5005U 2.0Ghz/Broadwell-U
Graphics
Intel HD Graphics 5500 1GB, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok, yet another thing, my Acer Aspire E15 has a Synaptics multitouch touchpad, which works perfectly on Windows 10 including 3-finger gestures and etc, is it possible to get multitouch gestures working on OS X El Capitan? I notice that when I try to use 3 fingers on the touchpad OS X emits an alert beep, which could mean that it a recognizes 3-finger gesture.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,519
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, yet another thing, my Acer Aspire E15 has a Synaptics multitouch touchpad, which works perfectly on Windows 10 including 3-finger gestures and etc, is it possible to get multitouch gestures working on OS X El Capitan? I notice that when I try to use 3 fingers on the touchpad OS X emits an alert beep, which could mean that it a recognizes 3-finger gesture.

Configure 3-finger swipes in SysPrefs->Keyboard->Keyboard shortcuts. Do the swipe instead of hitting a key.
 
Status
Not open for further replies.
Top