Contribute
Register

Cannot reach OS X Installer, "Still waiting for root device."

Joined
Jul 8, 2012
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Gam. 7
CPU
i7-8770K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
[SOLVED] Cannot reach OS X Installer, "Still waiting for root device."

Built my first machine using the guidelines on this site, but I've hit my first glitch and need the help of the community.

Here's my hardware configuration:

Processor: Intel IvyBridge Core i7-3770K
Motherboard: Gigabyte GA-Z77X-UP5-TH (wi-fi/bluetooth card not installed)
Graphics Card: EVGA GeForce GTX 680, 2GB
Memory: Corsair Vengeance 16 GB (2×8 GB), 1600 Mhz, DDR3
Power Supply: Corsair 650 watt
Hard Drive 1: SanDisk Extreme SSD – 2.5″, 240 GB
Hard Drive 2: Seagate Baracuda HDD – 3.5″, 1 TB, 7200 RPM
Optical Drive: Pioneer DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW
Case: Corsair Vengeance C70 (Arctic White)

I started by installing Windows just so I could test the various hardware and make sure everything functions. Tried to install OS X Mountain Lion by creating a Unibeast USB thumb drive. But I can't reach the installer. Using verbose mode, I can see 23 screens of text successfully loaded, but finally I reach a stopping point where something is wrong. Here is the last few lines displayed:

AppleIntelE1000e(Info): changing MTU from 0 to 1500
FireWire (OHCI) VendorID 1106 ID 3044 PCI now active, GUID 0049e5506dd94b00; max speed s400
ApplleIntelE1000e(Info): AppleIntelE1000e:WOL = 2
Still waiting for root device.

I really have no idea what this all means so I appreciate any help you can offer. Do I need to install with certain hardware removed?

Thanks for your help, and pardon my rookie mistakes.
 
Joined
Jul 24, 2011
Messages
155
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z370-I
CPU
i7-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. 20th Anniv. Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I solved this problem by switching the boot disk to a SATA3G port. That's not the only thing that can cause the problem, but it worked for me.

BTW, let me know if you get the 680 working. That's what I'm stuck on now.
 
Joined
Jul 8, 2012
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Gam. 7
CPU
i7-8770K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
[SOLVED] Cannot reach OS X Installer, "Still waiting for root device."

I have reached the installer. I tried several configurations of hardware and bios settings, all of which stalled at the same point. The final move which allowed me to reach the installer was actually two moves simultaneously, so I'm not certain which did the trick.

• I moved my hard drive (at this point I only have a single drive installed) to SATA port 4 on the motherboard. I believe that only ports 0, 1, and 2 are SATA 6-GB, so that's something.
•*I moved the USB thumb drive which contains Unibeast and Mountain Lion Installer to a USB 2.0 port on the back of the computer, not the front panel.

•*In running Unibeast from the thumb drive, I used "GraphicsEnabler=No PCIRootUID=0 -x -v", in other words, all of the recommended arguments in Tony's guide.

I'm now onto installation and further configuration so wish me thanks. Thanks for chiming in with your replies.
 
Joined
Oct 18, 2012
Messages
1
Motherboard
custom
CPU
i5 3.4
Graphics
n/a
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thanks very much.

it was two tweaks for me that made it work:

1) move SSD to one of ports 2-4 (SATA3)

2) plug usb into one of the usb2 ports on back of machine.

extra options were not necessary, though running w/ verbose is always helpful
 
Joined
Nov 13, 2012
Messages
2
Motherboard
Hackintosh
CPU
Intel i5 3570k
Graphics
HD4000
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thank you. Moving the Unibeast USB drive to a USB 2.0 port worked for me. I previously had it in a USB 3 port on the back. I didn't have to switch to the 3.0 Gb/s SATA ports.
 
Joined
Jun 12, 2010
Messages
4
Motherboard
DELL E6500
CPU
Intel Core
Graphics
nvidia
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Plugin into a USB2 instead of 3 did also the trick for me and I have no more the "waiting for root device" problem; however after the boot log in verbose mode (starting with only -v) I now run into a black screen...
I am trying to install Moutain Lion from tonymac tuto on a DELL laptop E6530 with CPU Core i7-3520QM and GPU NVIDIA NVS 5200M.
 
Joined
Jun 12, 2010
Messages
4
Motherboard
DELL E6500
CPU
Intel Core
Graphics
nvidia
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Plugin into a USB2 instead of 3 did also the trick for me and I have no more the "waiting for root device" problem; however after the boot log in verbose mode (starting with only -v) I now run into a black screen... but PCIRootUID=0 did solve the problem nicely (starting -v PCIRootUID=0 )
I am trying to install Moutain Lion from tonymac tuto on a DELL laptop E6530 with CPU Core i7-3520QM and GPU NVIDIA NVS 5200M. I hope it will work because I had a nice all functional Lion on my previous DELL E6500
 
Joined
Mar 5, 2013
Messages
6
Motherboard
GA-Z97X-ud3h
CPU
Haswell I7 4790K
Graphics
nVidia GTX 760 OC
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
I have almost all same parts in my machine as you scottperezfox, except graphic card is NV GTX 260 and Kingston SSD.
However... I have been trying all commands what i have found from any site but nothing works for me. I have been stuck in "Still waiting for root device" for days now... I really don't know what to do anymore :confused:
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I have almost all same parts in my machine as you scottperezfox, except graphic card is NV GTX 260 and Kingston SSD.
However... I have been trying all commands what i have found from any site but nothing works for me. I have been stuck in "Still waiting for root device" for days now... I really don't know what to do anymore :confused:

At what stage of installation?
 
Joined
Mar 5, 2013
Messages
6
Motherboard
GA-Z97X-ud3h
CPU
Haswell I7 4790K
Graphics
nVidia GTX 760 OC
Mac
  1. Mac mini
  2. Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
At what stage of installation?

Here is picture to clarify. It stucks at same point, no mater what i try.. :/
2nc41lw.jpg

Edit: I took that PCI firewire card off, and i'm using motherboards craphics. It's still same but those couple last lines about doens't show up (suprising cause i don't have firewire anymore)
 
Top