Contribute
Register

Broadcom WiFi/Bluetooth [Guide]

Joined
Nov 8, 2015
Messages
33
Motherboard
MSi B150M BAZOOKA
CPU
i5-6500
Graphics
Sapphire Tri-X R9 290X
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@TheLexus, looks like you are refering to method 1. Yes, I installed FakePCIID.kext and FakePCIID_Broadcome_WiFi.kext with Kext Utility. I downloaded the config...plist.zip file but I got confused on which patches in kerneltopatches to copy for my setup. I ended up copying all the ones that didn't have to do with BT but it didn't work. I also checked "AddDTGP" and "FixAirport" in Acpi and set the WiFi ID as 0x43a014e4.
 
Joined
Nov 8, 2015
Messages
33
Motherboard
MSi B150M BAZOOKA
CPU
i5-6500
Graphics
Sapphire Tri-X R9 290X
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@TheLexus Yes, method 3 was the easiest so I tried that first. Lilu, AirportBrcmFixup.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext were all in clover kext folder.
 
Joined
Nov 8, 2015
Messages
33
Motherboard
MSi B150M BAZOOKA
CPU
i5-6500
Graphics
Sapphire Tri-X R9 290X
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi @toleda, here it is.

I want to add that with the Wireless Wlan "enabled" in BIOS, it always fails to boot the first time. It will automatically reboot itself and it will boot into macOS fine.

With the Wireless Wlan set to "disabled" in BIOS, it boots up fine.
 

Attachments

  • debug_17128.zip
    4.9 MB · Views: 112
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,488
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @toleda, here it is.

I want to add that with the Wireless Wlan "enabled" in BIOS, it always fails to boot the first time. It will automatically reboot itself and it will boot into macOS fine.

With the Wireless Wlan set to "disabled" in BIOS, it boots up fine.

Remove all KextsToPatch entries for WiFi (none are required).
Also remove config.plist/ACPI/DSDT/Fixes/FixAirport (also not required, not recommended).
 
Joined
Nov 8, 2015
Messages
33
Motherboard
MSi B150M BAZOOKA
CPU
i5-6500
Graphics
Sapphire Tri-X R9 290X
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Remove all KextsToPatch entries for WiFi (none are required).
Also remove config.plist/ACPI/DSDT/Fixes/FixAirport (also not required, not recommended).

Okay removed all patch and unchecked fixairport and AddDTGP. They were checked in the config-bcm94352...plist, that's why I checked it as well. Same issue as before. Will boot fine after it reboots itself with wireless lan on in bios.

The card does get detected by the laptop.

@RehabMan, did you patch your bios to get that BCM94352HMB to work? According to page 74 here https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/ideapad_u330pu330touchu430pu430touch_hmm.pdf
only BCM943228HMB is listed to work for that laptop.
 

Attachments

  • debug_27485.zip
    5 MB · Views: 98
  • Screen Shot 2018-02-11 at 8.07.48 PM.png
    Screen Shot 2018-02-11 at 8.07.48 PM.png
    85.2 KB · Views: 159
Last edited:
Joined
Oct 23, 2013
Messages
7
Motherboard
HP Envy 17-u177cl Laptop (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
Intel HD620/NVIDIA 940MX, 1920x1080
See Post #1/Problem Reporting; attach all requested files

To follow up on my previous post about trying to get my BCM94350ZAE to work in my HP Envy laptop. I have attached zip file with debug information.

I have an HP Envy 17-u177cl Laptop with i7-7500U processor, Intel HD620 internal graphics and NVIDIA 940MX discrete graphics that is disabled with SSDT patch.

I have followed procedure #3 in WiFi Injection Method. I installed AirportBrcmFixup.kext in my CLOVER kexts/Other. I installed the vit9696/Lilu in CLOVER kext/Other. I did NOT put any Wifi patches in CLOVER config.plist.

The WiFi never works at all, but I am getting some odd behavior. Sometimes when it boots up the kernel starts hogging all the CPU time of one of my cores. Othertimes when it boots that does not happen. It seems the WiFi gets in one of two states.

In either case, when I try to turn WiFi on in the SysPref/Network panel it will not turn on. The console logs:
default 23:25:20.446391 -0500 com.apple.preference.network.remoteservice failed to set airport power state​
when I try to turn it on and the On/Off toggle button will never switch to "On".

The SysInfo WiFi panel looks reasonable. It reports an "Airport Extreme (0x14E4, 0x75A)".

If you look at the wifi.log file that is included in the attached zip, you will see that in the time period on Feb 11 around 21:38 when it is spinning the CPU core it repeatedly fails to get power setting and keeps saying "Bringing down link" and says "IO80211AssociationJoinSnapshot::captureRequestCallback". It does this all the time.

Near the end of the log is when I booted and it was NOT spinning the CPU. At 23:13 it was just booted it logs similar things with "Bringing down link" but it only does it a few times and then just stops logging anything.

When the CPU is spinning it seems the wifi properties in SysInfo is different (see SysInfo-WiFi.png--it lists channels) vs when the CPU is not spinning (see SysInfo-WiFi-2nd-boot-no-cpu-spin.png).

I have not tried to configure bluetooth at all. My keyboard has no obvious WiFi on/off control nor does the BIOS have any WiFi controls at all.

Any help would be greatly appreciated. Hopefully I have included the proper debugging info in the attached zip file.
 

Attachments

  • problem-report.zip
    3.5 MB · Views: 76

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,488
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Okay removed all patch and unchecked fixairport and AddDTGP. They were checked in the config-bcm94352...plist, that's why I checked it as well. Same issue as before. Will boot fine after it reboots itself with wireless lan on in bios.

The card does get detected by the laptop.

14e4:43a3, BCM94350ZAE, should be natively supported, does not work for all laptops... (reason not known)
You should consider BCM94352Z or even BCM943602BAED.

You verified the hardware is working in Windows?

@RehabMan, did you patch your bios to get that BCM94352HMB to work?

No.

According to page 74 here https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/ideapad_u330pu330touchu430pu430touch_hmm.pdf
only BCM943228HMB is listed to work for that laptop.

Lenovo documentation is wrong.
 
Top