Contribute
Register

Boot problem after updating Chameleon

Joined
Oct 22, 2014
Messages
16
Motherboard
Asus Z10PE-D8 WS
CPU
2 x Intel XEON E5-2650v3
Graphics
nVidia GTX 980 Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hello to all HackFriend! My name is Marco and i'm Italian! :D

I'm new in this forum and in the Hackintosh World in general. I donw 3 or 4 installation of Yosemite following your guide in this Forum and finally in the day of Saturday i was be able to use all the function that Mac Os X have (except iMessage...but nevermind). :thumbup:

After two days of real work (in office :evil:) i've tried the last thing: since i have Windows 8 and OS X Yosemite in two different HD of my PC i've updating Chameleon using Chameleon Wizard to v.2400 and i've selected Boot()md option. Reboot and....boom :banghead:....my Yosemite don't start! First boot it give me "can't find mach_kernel" error....but i think i've fixed that...but i don't know if i've done it correctly...what's the correct operation to fix "can't find mach_kernel"? Downloading a Kernel on Internet or copy kernel file from /System/Library/Kernels/kernel to HD Root Directory? Or there's another solution? o_O
From the second Boot Chameleon starts to read all Kext (Read HFS+ file: hd 0,2 ... <etc> ...) and after a 2 second freezing at the last kext reading it will return a Black Screen and stops to load OS...as if it's impossible to find the OS in the HD...

I've tried a lot of thing (all done in -v mode): Safe Mode (-x) Single User Mode (-s) Ignore Kext Cache (-f) Disable org.chameleon.Boot.plist (config=Null and npci=0x2000)...but i can't boot at the moment.

Could you help me? I would like to try them all before do another installation of the OS....because in this day i've installed all Software that i need to work.

Thank you very much guys! :headbang:
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
16
Motherboard
Asus Z10PE-D8 WS
CPU
2 x Intel XEON E5-2650v3
Graphics
nVidia GTX 980 Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Sorry might for this UP for my thread...but i need a good advice :oops:
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
21,018
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
iOS
Hello to all HackFriend! My name is Marco and i'm Italian! :D

I'm new in this forum and in the Hackintosh World in general. I donw 3 or 4 installation of Yosemite following your guide in this Forum and finally in the day of Saturday i was be able to use all the function that Mac Os X have (except iMessage...but nevermind). :thumbup:

After two days of real work (in office :evil:) i've tried the last thing: since i have Windows 8 and OS X Yosemite in two different HD of my PC i've updating Chameleon using Chameleon Wizard to v.2400 and i've selected Boot()md option. Reboot and....boom :banghead:....my Yosemite don't start! First boot it give me "can't find mach_kernel" error....but i think i've fixed that...but i don't know if i've done it correctly...what's the correct operation to fix "can't find mach_kernel"? Downloading a Kernel on Internet or copy kernel file from /System/Library/Kernels/kernel to HD Root Directory? Or there's another solution? o_O
From the second Boot Chameleon starts to read all Kext (Read HFS+ file: hd 0,2 ... <etc> ...) and after a 2 second freezing at the last kext reading it will return a Black Screen and stops to load OS...as if it's impossible to find the OS in the HD...

I've tried a lot of thing (all done in -v mode): Safe Mode (-x) Single User Mode (-s) Ignore Kext Cache (-f) Disable org.chameleon.Boot.plist (config=Null and npci=0x2000)...but i can't boot at the moment.

Could you help me? I would like to try them all before do another installation of the OS....because in this day i've installed all Software that i need to work.

Thank you very much guys! :headbang:
Multibeast installs Chimera as the boot loader.
When you upgraded Chameleon with Chameleon Wizard you overwrote the Chimera installation.

Boot with your Unibeast USB flash drive and then select your hard drive.

You may need to use -x -f

When you get to the desktop, install Chimera again with Multibeast.

Good Luck
 
Joined
Feb 19, 2012
Messages
30
Motherboard
Gigabyte Z97-D3H
CPU
Intel Core i7 4790k 4.0 GHz
Graphics
ASUS NVIDIA GTX 750 Ti 2GB
Mobile Phone
Android
Since yosemite, the kernel has been compressed using LZVN (can't remember the name, correct if wrong) compression, which Chameleon can't decompress and load. That code, is however added to Chimera boot loader and hence Chimera can boot Yosemite fine. The solution is to boot through the USB key and reinstall Chimera with MultiBeast.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
16
Motherboard
Asus Z10PE-D8 WS
CPU
2 x Intel XEON E5-2650v3
Graphics
nVidia GTX 980 Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok....i thought that Chimera and Chameleon were almost the same thing :banghead:

Tomorrow i will try to do the reboot with the UniBeast USB!

Is there any way to have at the boot screen both Yosemite and Windows 8? Because at the time i see only Windows NTFS partition, and if i choose that it will send me an error with boot of Windows...i need to have the Windows Boot Manager partition....

Thanks!
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
16
Motherboard
Asus Z10PE-D8 WS
CPU
2 x Intel XEON E5-2650v3
Graphics
nVidia GTX 980 Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok now i still can not boot at the moment...but i've done a step ahead. In attachments you can see some "screenshot"... it's stuck at "System uptime in nanosecond: "

:banghead::banghead::banghead::banghead:
 

Attachments

Joined
Oct 22, 2014
Messages
16
Motherboard
Asus Z10PE-D8 WS
CPU
2 x Intel XEON E5-2650v3
Graphics
nVidia GTX 980 Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Well done! Now i can boot my system. I installed Yosemite without data lost, i run MultiBeast and reinstalled Chimera 4.0.
Now i can boot ONLY with USB and not directly from HD. It seems that Chimera 4.0 isn't installed correctly...
 
Joined
Sep 11, 2014
Messages
42
Motherboard
GA-Z77M-D3H
CPU
i7-2600K
Graphics
intel HD3000
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Android
I have the same issue with Chimera - If I run multibeast, Yosemite crashes on loading. So I can only boot from the unibeast usb stick.

I also have the same "mach_kernal not found" using chameleon. I saw a fix for it a few days ago, which involves editing a file, but I can't find it now.
 
Joined
Feb 19, 2012
Messages
30
Motherboard
Gigabyte Z97-D3H
CPU
Intel Core i7 4790k 4.0 GHz
Graphics
ASUS NVIDIA GTX 750 Ti 2GB
Mobile Phone
Android
It is because with Yosemite, the location of the kernel on the disk has changed. The solution for this, is simply edit your /Extra/org.chameleon.Boot.plist file and find and remove the following lines.

Code:
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</key>
Just remove those keys and it can now boot successfully. That's what I did when upgrading my mavericks installation. Hope this helps.
 
Joined
Sep 11, 2014
Messages
42
Motherboard
GA-Z77M-D3H
CPU
i7-2600K
Graphics
intel HD3000
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Android
Thanks for the advice but that key didn't exist. But no matter, I found another way around it. I installed Chimera and any other options and drivers but this time I also installed the 10.9.5 AppleACPIPlatform Rollback and this allowed me to boot right to the desktop without the unibeast stick.

Network connection is working, I have access to the big three; internet, email and filesharing. I have 1920x1080p full hd resolution on my 40" tv. Now all I need is hdmi audio. Even spdif would do. Hell, at this stage I'd probably take analogue audio if it worked.
 
Top