Contribute
Register

Bluetooth not working after update to 10.13.6

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,028
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Joined
Apr 21, 2012
Messages
289
Motherboard
Asus UX430UA (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Your kextcache output proves kexts are not installed correctly.
All kexts you need must be installed to the system volume.
Read post #2 of the Clover guide for details:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/

I didn't check anything else.
Thx RehabMan i'll try to install to OS volume.
As i said and many others that it worked perfect in previous versions without installing kexts to OS.
I tested it today again on 10.13.5 and it works fine without moving kexts outside Clover.
i see there is a battle on many forums about that. Some push to install all kexts to OS but for other kexts in Clover work fine for years on many builds. I don't see the point to move kexts to OS when everything worked fine in many previous versions on many builds for years. Maybe i'm wrong but as i see on forums the first argument is "you should because.... you should..." but why it works just fine without doing this and store only in Clover ... there is no answer just "you should..."
Sorry, i'm just very curious because i can't find answer for years on many forums about hackintosh and it looks like some kind of marketing-tools fight ;)


Anyway thank you for your time, you're doing a great job. !!!
 
Joined
Apr 21, 2012
Messages
289
Motherboard
Asus UX430UA (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
ok, so i moved kexts on Maximus from Clover to:
sudo cp -R BrcmPatchRAM2.kext /Library/Extensions
sudo cp -R BrcmFirmwareRepo.kext /Library/Extensions
sudo kextcache -i /
restarted and BT works fine ;)

I should be happy but i'm not ;) because i can't understand why it wasn't problem for many previous versions of macOS and why it works on 10.14 on Zenbook when booting in verbose mode without moving files to OS.

Thank you @RehabMan
 
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,028
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thx RehabMan i'll try to install to OS volume.
As i said and many others that it worked perfect in previous versions without installing kexts to OS.
I tested it today again on 10.13.5 and it works fine without moving kexts outside Clover.
i see there is a battle on many forums about that. Some push to install all kexts to OS but for other kexts in Clover work fine for years on many builds. I don't see the point to move kexts to OS when everything worked fine in many previous versions on many builds for years. Maybe i'm wrong but as i see on forums the first argument is "you should because.... you should..." but why it works just fine without doing this and store only in Clover ... there is no answer just "you should..."
Sorry, i'm just very curious because i can't find answer for years on many forums about hackintosh and it looks like some kind of marketing-tools fight ;)


Anyway thank you for your time, you're doing a great job. !!!
ok, so i moved kexts on Maximus from Clover to:
sudo cp -R BrcmPatchRAM2.kext /Library/Extensions
sudo cp -R BrcmFirmwareData.kext /Library/Extensions
restarted and BT works fine ;)

I should be happy but i'm not ;) because i can't understand why it wasn't problem for many previous versions of macOS and why it works on 10.14 on Zenbook when booting in verbose mode without moving files to OS.

Thank you @RehabMan
You can easily read my reasons for kext install to /L/E in post #2 of my Clover guide.
 
Joined
Apr 21, 2012
Messages
289
Motherboard
Asus UX430UA (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
You can easily read my reasons for kext install to /L/E in post #2 of my Clover guide.
On Asus UX430UA 10.14 PB3 copied from Clover kexts:
sudo cp -R BrcmPatchRAM2.kext /Library/Extensions
sudo cp -R BrcmFirmwareRepo.kext /Library/Extensions
sudo kextcache -i /
and BT works fine without verbose mode ;)

still don't understand but i'm going to read your post right now.

Thx, have a great day/night !
 
Last edited:
Joined
Apr 21, 2012
Messages
289
Motherboard
Asus UX430UA (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
@RehabMan i read your post and it's a chance that you convinced me to move kexts to OS ;) Your reasons sounds logically but i have one question regarding to
"- the idea behind Clover/kexts is to have a set of *stable* and *minimalistic* kexts that will allow booting of the installer/recovery, not full functionality"

In the past i remember when i put some kexts (wrong, not working, for testing etc) to OS (/L/E or /S/L/E) and if there was a huge problem with booting i had to reinstall OS. As i remember that was a first and important reason why i don't want to change OS files because when something goes wrong i still can get to OS with other pendrive.
I know there is a console tool in Clover but as i remember there sometimes huge problem to fix kext on OS volume when you mess up something in /L/E or /S/L/E.

What to do when i forget to update kexts in /L/E before OS update? For example some kexts like voodooi2c, applealc etc can do KP without update them in newer OS versions so i'll not able to boot to OS? Do you have some good practice for those situations ?

Thx
 
Joined
Oct 15, 2016
Messages
67
CPU
i7 6500U
Graphics
HD520
Mobile Phone
Android
On Asus UX430UA 10.14 PB3 copied from Clover kexts:
sudo cp -R BrcmPatchRAM2.kext /Library/Extensions
sudo cp -R BrcmFirmwareData.kext /Library/Extensions
and BT works fine without verbose mode ;)
I suggest you to change the bcrmfirmwaredata to the repo one. It's supposed to run better with the latter since repo is intended to be placed in s/l/e (though somehow it works fine if you put it in l/e nevertheless). In my case, my bluetooth mouse feels laggy occasionally if I use the data one, but if I use the repo one, it doesn't.
 
Joined
Apr 21, 2012
Messages
289
Motherboard
Asus UX430UA (Clover)
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
I suggest you to change the bcrmfirmwaredata to the repo one. It's supposed to run better with the latter since repo is intended to be placed in s/l/e (though somehow it works fine if you put it in l/e nevertheless). In my case, my bluetooth mouse feels laggy occasionally if I use the data one, but if I use the repo one, it doesn't.
I forgot about this because always save it to Clover.
Will change this kext.

Thank you !
 
Joined
Mar 16, 2011
Messages
25
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-I Gaming
CPU
8700K
Graphics
Intel UHD630
Copied BrcmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext to /L/E. It is working. Thank you so much guys!

I tried it before, but I forgot to check filesystem permissions and the kexts were failing to load. I run:

sudo kextcache -i /

and got 'Kext rejected due to improper filesystem permissions', so then I run:

sudo chmod -R 755 /Library/Extensions
sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions

then
sudo kextcache -i /

and now BT is working OK. Thanks! Hope it helps other people!
 
Joined
Dec 28, 2012
Messages
30
Motherboard
Gigabyte H370M-DS3H
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Using BCM20702A0 based USB BT here.

Tried all methods above & still not working under 10.13.6
Clover version 4630
USB is properly patched via SSDT
Latest versions of BrcmPatchRAM2 & BrcmFirmwareRepo are properly installed to /L/E
Kext caches are rebuilt
When plugged in, system hangs on repeated output of:
AppleUSBHostController : lowerOnePowerStateTo : Session open : XHC > HS06 > BCM20702A0 > AppleUSBHostLegacyClient

Also noticing some ACPI errors at boot... perhaps related to the problem

Problem files are attached!

Any help you can provide would be much appreciated RehabMan!
 

Attachments

Top