Contribute
Register

Black Screen with MacPro 6,1 or iMac 15 or iMac 17 System Definition

Joined
Sep 27, 2012
Messages
341
Motherboard
Asrock Z270X ITX Fatality
CPU
I7-7700K
Graphics
HD 630 + RX 560
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
Black Screen with MacPro6,1 or iMac15 or iMac17 System Definition

Better way is rename in DSDT or SSDT device GFX0 to GFX1:

Example:

Device (GFX1)
{
Name (_ADR, Zero)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x0E)
{
"AAPL,slot-name",
Buffer (0x07)
{
"Slot-1"
},

"@0,connector-type",
Buffer (0x04)
{
0x00, 0x08, 0x00, 0x00
},

"@1,connector-type",
Buffer (0x04)
{
0x00, 0x08, 0x00, 0x00
},

"@2,connector-type",
Buffer (0x04)
{
0x00, 0x08, 0x00, 0x00
},

"@3,connector-type",
Buffer (0x04)
{
0x00, 0x08, 0x00, 0x00
},

"@4,connector-type",
Buffer (0x04)
{
0x00, 0x08, 0x00, 0x00
},

"hda-gfx",
Buffer (0x0A)
{
"onboard-1"
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
Does one need to edit the connecto-types to match their own cards?
 
Joined
Sep 27, 2012
Messages
341
Motherboard
Asrock Z270X ITX Fatality
CPU
I7-7700K
Graphics
HD 630 + RX 560
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
Does anyone have the issue where the graphics are glitched after waking up from sleep? One click of a key wakes the computer up, another wakes up the monitor,which is a little bizarre, but then if I load something that uses acceleration like firefox and go to a website. Everything comes to a glitchy laggy halt with screen blinking as I type, scroll, or move windows.
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,653
Motherboard
Asus ProArt Z490 Creator
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Does anyone have the issue where the graphics are glitched after waking up from sleep? One click of a key wakes the computer up, another wakes up the monitor,which is a little bizarre, but then if I load something that uses acceleration like firefox and go to a website. Everything comes to a glitchy laggy halt with screen blinking as I type, scroll, or move windows.
Yes, lots of people have reported this problem, and it's probably due to the immaturity of the Pascal drivers.
 
Joined
Apr 5, 2016
Messages
936
Motherboard
GIGABYTE Z170X-Gaming 7
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX TITAN X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. Apple
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Does anyone have the issue where the graphics are glitched after waking up from sleep? One click of a key wakes the computer up, another wakes up the monitor,which is a little bizarre, but then if I load something that uses acceleration like firefox and go to a website. Everything comes to a glitchy laggy halt with screen blinking as I type, scroll, or move windows.
I haven't seen that issue. I have an issue where if I sleep the display by dragging the mouse to a screen-saver hot corner, then sometimes the graphics card won't power back up, so now I just turn off the monitor without sleeping it (Nvidia Titan X + Dell 5K). I haven't always had this problem, so maybe it was a recent OS or Clover or BIOS setting change...
 
Joined
Apr 22, 2011
Messages
10
Motherboard
Asrock H170 pro4
CPU
Intel i5-6600k
Graphics
HD 530/Nvidia 1060gtx 6gb
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
ok guys,

so I just finished installing my hackintosh with a i5 6600k processor (not overclocked). I have imac 14,2. Now, what are the steps to use to I can upgrade to 17,1? I just find the AGDPfix.app and install it and then go into clover configurator and generate a new serial number and then I can install imessage easily??
 
Joined
Jan 15, 2017
Messages
5
Motherboard
gigabyte_z170x ud3 ultra
CPU
i7 6700K
Graphics
HD530
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Does one need to edit the connecto-types to match their own cards?
In 10.12.2 is ok.But in 10.12.4 is trouble.
My port 6 is hdmi,port 7 is DP.
When i use hdmi,port 7 is black screen.
But i have two 'display 0'.
 

Attachments

  • Archive.zip
    1.4 MB · Views: 76
  • config.plist
    6.5 KB · Views: 147
  • IOService.ioreg
    4.5 MB · Views: 116
  • port6.png
    port6.png
    417.1 KB · Views: 169
  • port7.png
    port7.png
    392.4 KB · Views: 181
Last edited:
Joined
Mar 18, 2012
Messages
17
Motherboard
H61M ITX from ASRock
CPU
Intel Ivy Bridge (i3)
Graphics
Nvidia Quadro 600 - (SMBIOS MacPro 4,1)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Hi there
Yes, lots of people have reported this problem, and it's probably due to the immaturity of the Pascal drivers.
I had this issue with Sierra + nvidia version 367. . Have a backup of El Capitan + Nvidia drivers 346... is the only workaround I've found for now. No weird graphics with 10.11 anymore.
My port 6 is hdmi,port 7 is DP.
When i use hdmi,port 7 is black screen.
But i have two 'display 0'.
I've got a DVI and DP on the Nvidia Quadro card.
SSDT GPU injection didnt work for me neither, nor the Lilu/NvidiaGraphicsFixup.kext

Get back to MacPro 4,1 if you've got a similar graphics card based on its specs; MacPro 4,1 2009 bears a Nvidia GT 120 graphics unit with 2 displays. For instance, MacPro 5,1 2010's got AMD 5770.

Make sure to disable Inject Nvidia in Clover Configuration / Graphics and to enable NvidiaWeb in Clover Configuration / System Properties. Because Inject Nvidia option enabled DVI as the 1st display but disabled the DPort ..
 
Last edited:
Joined
Apr 11, 2017
Messages
43
Motherboard
GA-Z270MX
CPU
i7-7700K
Graphics
GTX 770
Mobile Phone
  1. Android
I have some trouble with this. I had a black screen on my hack with my GTX 1060. Using Pike's patch, I was able to get my graphics working fine, but after an hour or two, it started to flicker black on me really badly. Logging into it via VNC on my Mac worked fine, only my GPU attached display had the problem. Rebooting solved it, again, just for awhile.

So I deleted Pike's patch and tried the lilu.kext and nvidiagraphicsfixup.kext combo. This didn't work for me at all. I lost graphics before the Apple logo on boot. I don't use a dsdt, so I can't try that solution. My last alternative is the AGDPfix, but I am unsure of what it is doing and how to reverse it if it doesn't work. Does it only write to config.plist? So can I just backup my config and replace it if it doesn't work? And does it do something more than Pike's patch? If not, I don't understand how it will help.

I am really confused as to why Pike's patch worked fine for awhile, but always started to flicker black after some time. I haven't read anyone else reporting that it works fine, then, all of a sudden the graphics go bad. Is there possibly something else I am missing here? Edit- I guess I didn't read far enough. Now I see others are having similar problems. I am now rethinking the GTX 1060 and will consider the option to just return it and get a Maxwell GPU, or use Intel 630 until the drivers are updated to something more reliable, if that is indeed the problem.

Finally, I have noticed that my Nvidia drivers will only stick on reboot if I use nvda_drv=1. As soon as I delete that flag, rebooting always reverts back to OS X Graphics. Not sure if this is related. Do I need to remove the flag for these solutions to work? If so, what am I missing to get drivers to stick without it? Thanks so much for helping.
 

Attachments

  • ProblemReporting.zip
    2.6 MB · Views: 85
Last edited:
Joined
Aug 22, 2011
Messages
235
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Master F11e
CPU
i9-9900K OC @5 GHz
Graphics
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5700XT 8GB
Mobile Phone
  1. iOS
You should try other SMBIOS. If you are using a Skylake system, the most compatible is iMac17,1. If that one doesn't work the two with the least issues are MacPro3,1 and iMac14,2. You should only be using MacPro6,1 if you are running an X99 system.

Is it absolutely essential to use the MacPro6,1 SMBIOS for a X99-based system? Are there any advantages?

Why I ask is because my build uses an Intel i7 5820K on a Gigabyte X99 UD4. Since the processor is a Haswell-E, I would gravitate towards the iMac15,1 SMBIOS, but if there is any advantage to using MacPro6,1, I'll go with that.
 
Joined
Oct 28, 2014
Messages
2
Motherboard
ASUS Z270-P
CPU
i7-7700k
Graphics
GTX 1060
what is the benefit for using iMac 17,1 instead of 14,2?
 
Top