Contribute
Register

Big Sur 11.3.1 update breaks USB 3.0

Joined
Dec 31, 2013
Messages
723
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Hi all,


I have an issue with two different motherboards, one Asus Z370 and one Gigabyte Z390, and USB once I moved to Big Sur 11.3.1 from Mojave.
Both motherboard have USB definition AND with BOTH motherboard after update to 11.3.1 USB 2/3 doesn't work anymore.

I tested both motherboard with the .aml USB definition and with the hackintool kext.
I've also done in both cases a fresh new .aml and .kext using hackintool with the latest USBInjectAll but the problem persists.
I have reset NVRam but nothing changes.

What happens is there's port definition, the devices connected somehow show up in IOReg BUT they are not mounted, so they're unusable.
Though I can see the internal USB Bluetooth connection and bluetooth works. So might it have to do with the type of port?

Does anyone have an idea how to unlock USB again?

Thanks a lot for your help!
 

Attachments

  • Screenshot 2021-05-17 at 14.41.58.jpg
    Screenshot 2021-05-17 at 14.41.58.jpg
    399.8 KB · Views: 29

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
6,574
Motherboard
Gigabyte Z490i Aorus Ultra - OC 0.6.8
CPU
i5-10600K
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Hi all,


I have an issue with two different motherboards, one Asus Z370 and one Gigabyte Z390, and USB once I moved to Big Sur 11.3.1 from Mojave.
Both motherboard have USB definition AND with BOTH motherboard after update to 11.3.1 USB 2/3 doesn't work anymore.

I tested both motherboard with the .aml USB definition and with the hackintool kext.
I've also done in both cases a fresh new .aml and .kext using hackintool with the latest USBInjectAll but the problem persists.
I have reset NVRam but nothing changes.

What happens is there's port definition, the devices connected somehow show up in IOReg BUT they are not mounted, so they're unusable.
Though I can see the internal USB Bluetooth connection and bluetooth works. So might it have to do with the type of port?

Does anyone have an idea how to unlock USB again?

Thanks a lot for your help!
Hi there.

If you have a ready-made USPorts.kext then that should work with BS 11.3 and 11 3.1.

What is not working currently is the XhciPortLimit quirk, alongside USBInjectAll.kext. The OC devs know about this and are working on it.

If you have tested USBPorts.kext in your EFI folder and it still is not working then try re-creating it. Some builders prefer to use USBMap instead, but there's no real reason why it should be any better than USBPorts.
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
723
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Hi there.

If you have a ready-made USPorts.kext then that should work with BS 11.3 and 11 3.1.

What is not working currently is the XhciPortLimit quirk, alongside USBInjectAll.kext. The OC devs know about this and are working on it.

If you have tested USBPorts.kext in your EFI folder and it still is not working then try re-creating it. Some builders prefer to use USBMap instead, but there's no real reason why it should be any better than USBPorts.
That's the issue.

XhciPortLimit quirk is switched off.
USBInkectAll.kext is the latest.
Then I have redone the mapping BUT with either of the two solutions, .aml or .kext, USB 3 doesn't work.
Devices don't connect.
If you llok at the attachment you see that the port are mapped, that somehow the USB device is seen BUt it's in red and not mounted.
 

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
6,574
Motherboard
Gigabyte Z490i Aorus Ultra - OC 0.6.8
CPU
i5-10600K
Graphics
GT710 - 1920x1080
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. Android
That's the issue.

XhciPortLimit quirk is switched off.
USBInkectAll.kext is the latest.
Then I have redone the mapping BUT with either of the two solutions, .aml or .kext, USB 3 doesn't work.
Devices don't connect.
If you llok at the attachment you see that the port are mapped, that somehow the USB device is seen BUt it's in red and not mounted.

Sorry, I can't see any attachment.

With only USBInjectAll.kext installed and no patch, on a Z390 motherboard, you will only have HS01 to HS14 USB2 ports and maybe a USR port or single SS port.
 
Joined
May 29, 2012
Messages
466
Motherboard
Gigabyte Z390 Gaming X
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. LC
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I don't know if it's related but with OC 0.6.9 and BS 11.3.1, whenever I wake from a deep sleep, the USB fails to respond. It usually take 2 clicks from my USB BT mouse or keyboard to wake. The rig responds to the first click but fails to respond to any USB input on the second click (meaning the BT keyboard or mouse or a directly connected USB keyboard or mouse). Restarting and checking the logs, it looks like the drivers for the USB devices fail to load upon wake.

Rolling back to OC 0.6.8 has no problems at all. I don't really have time to dig into it, but I'm hoping with OC 0.7.0 it will be fixed.
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
723
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
I don't know if it's related but with OC 0.6.9 and BS 11.3.1, whenever I wake from a deep sleep, the USB fails to respond. It usually take 2 clicks from my USB BT mouse or keyboard to wake. The rig responds to the first click but fails to respond to any USB input on the second click (meaning the BT keyboard or mouse or a directly connected USB keyboard or mouse). Restarting and checking the logs, it looks like the drivers for the USB devices fail to load upon wake.

Rolling back to OC 0.6.8 has no problems at all. I don't really have time to dig into it, but I'm hoping with OC 0.7.0 it will be fixed.
Thanks for the contribute.
So it might even be related to OepnCore versione 069, I didn't think of it.
If anyone has an idea how to help it's welcome.
 
Joined
May 11, 2011
Messages
1,641
Motherboard
Gigabyte B550 Vision D
CPU
Ryzen 5900X
Graphics
RX 6800
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Big Sur 11.3 has caused some of these problems. Best idea is to use USBMap tool to remap your USB ports and output them as a USBMap.kext for OC 0.6.9. I am using it right now with the latest kexts with no issues on at least 3 different setups.
 
Top