Contribute
Register

Autoboot doesn't work!

Status
Not open for further replies.
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Hi,
I'm using just one hard to Sierra and in config.plist the Volume is correct. But i need to press the F10 to get boot menu then select the hard .. booting to mac. here is the boot in config.plist i tried with 0 timeout is the same:
Code:
<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>dart=0</string>
		<key>Debug</key>
		<true/>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>Sierra</string>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>3</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<string>NO</string>
	</dict>

UEFI disabled, and boot option is located to the hardrive first.

Regards
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,223
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
If you have to select the HDD from the BIOS, then it is not set correctly as the first HDD in BBS boot order. Double check all settings in your BIOS. Post pics of BIOS screens if possible.
 
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other

Attachments

  • DSC_0590.JPG
    DSC_0590.JPG
    1.7 MB · Views: 83
  • DSC_0591.JPG
    DSC_0591.JPG
    911.1 KB · Views: 106
  • DSC_0592.JPG
    DSC_0592.JPG
    1.2 MB · Views: 87
  • DSC_0593.JPG
    DSC_0593.JPG
    1.6 MB · Views: 112
  • DSC_0594.JPG
    DSC_0594.JPG
    1.7 MB · Views: 86
  • DSC_0595.JPG
    DSC_0595.JPG
    2.7 MB · Views: 82

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,223
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Assuming PO: Kingston SSD is you boot drive, then from what I can see the boot order is OK and it should be booting from the SSD. Double check that Clover is actually installed to the SSD rather than to the HDD.
Another thing to check - is Clover EFI folder located in the ESP (EFI System Partition) or is it located in root?
On one of my older systems it had to be installed in root to boot by itself, so you might try that.
 
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Assuming PO: Kingston SSD is you boot drive, then from what I can see the boot order is OK and it should be booting from the SSD. Double check that Clover is actually installed to the SSD rather than to the HDD.
Another thing to check - is Clover EFI folder located in the ESP (EFI System Partition) or is it located in root?
On one of my older systems it had to be installed in root to boot by itself, so you might try that.
Hi, is located behind the SSD and SATA (2TB)
 

Attachments

  • Screen Shot 2017-12-27 at 17.59.22.png
    Screen Shot 2017-12-27 at 17.59.22.png
    30.9 KB · Views: 69
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Here is more details:
Code:
diskutil list
/dev/disk0 (internal, physical):
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *120.0 GB   disk0
   1:                        EFI EFI                     209.7 MB   disk0s1
   2:                  Apple_HFS Sierra                  119.2 GB   disk0s2
   3:                 Apple_Boot Recovery HD             650.0 MB   disk0s3

/dev/disk1 (internal, physical):
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:     FDisk_partition_scheme                        *2.0 TB     disk1
   1:                  Apple_HFS 2TB                     2.0 TB     disk1s1
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,223
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Is Clover EFI folder located in the EFI partition or in root?
 
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Is Clover EFI folder located in the EFI partition or in root?
Code:
$ pwd
/Volumes/EFI/EFI/CLOVER
$ ls -al
total 1465
drwxrwxrwx  1 mampp  staff    1024 Dec 27 03:21 .
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Dec 27 03:17 ..
-rwxrwxrwx  1 mampp  staff    4096 Dec 25 23:09 ._config-backup.plist
-rwxrwxrwx  1 mampp  staff    4096 Dec 27 03:21 ._config.plist
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Dec 27 03:17 ACPI
-rwxrwxrwx  1 mampp  staff  721728 Aug 17 00:27 CLOVERX64.efi
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Aug 17 00:34 OEM
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Dec 27 03:17 ROM
-rwxrwxrwx@ 1 mampp  staff    5505 Dec 24 23:09 config-backup.plist
-rwxrwxrwx@ 1 mampp  staff    5505 Dec 24 23:09 config.plist
drwxrwxrwx  1 mampp  staff    1024 Dec 27 03:17 doc
drwxrwxrwx  1 mampp  staff    1024 Dec 27 03:17 drivers64
drwxrwxrwx  1 mampp  staff    1024 Dec 27 03:17 drivers64UEFI
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Dec 27 03:17 kexts
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Aug 17 00:34 misc
drwxrwxrwx  1 mampp  staff    1024 Dec 27 03:17 themes
drwxrwxrwx  1 mampp  staff     512 Dec 27 03:17 tools
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,223
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
It could be that your board BIOS needs boot files to be in root. Try this:
1. Mount the EFI partition, backup the EFI folder and then delete it from the partition.
2. run show all files to show the hidden files in the EFI partition and delete them
3. Install Clover Legacy Mode with the standalone installer from sourceforge
4. Open finder and find the EFI partition in root.
5. Replace the Clover folder in the root EFI folder with the Clover folder in your backed up EFI folder.
6. reboot
 
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Motherboard
Z370P D3
CPU
i5-8400
Graphics
MSI GT 710 2GB
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
I did it and i got just a black screen. With Gparted liveUSB moved the EFI again and works now but with F10 at start to select the correct one to boot. I think is a MoBo fault and not a Clover issue. Actually I do reboot just with kernel update, otherwise i let just the machine sleep. must live with :)
Thank you again for great support and merry Christmas
 
Status
Not open for further replies.
Top