Contribute
Register

Audio - HDMI Audio AppleHDA [Guide]

Status
Not open for further replies.
Joined
Aug 19, 2010
Messages
25
Motherboard
Gigabyte H61M
CPU
i3 3220
Graphics
HD 7970
Attached are updated files from Post 72. Still cannot get HDMI audio to function. Please have another look and advise. I am really green at this so bear with me. Will try whatever needs to be done. Its a great learning process.

Thanks,
Steve
 

Attachments

  • DSDT.aml
    18.2 KB · Views: 117
  • config.plist
    2.1 KB · Views: 195
  • Steve's IOREG.ioreg
    6.3 MB · Views: 108
  • Steve's Console.log.zip
    72.5 KB · Views: 71
  • AppleHDA.kext.zip
    921 KB · Views: 68

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,086
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Still cannot get HDMI audio to function.
The HDMI audio dsdt edits are not correct. Fix (Choose 1 method):
1. See 3. HD3000/7 Series/6 Series, Post #1, Audio - HDMI Audio AppleHDA. Download clean dsdt from dsdt database, use MaciASL/Patch/HD3000/Award-BIOS-HD3000-AMD-Nvidia-A3 and add framebuffer injection. See pdfs.
2. Edit incorrect dsdt to look like this (// are comments, do not include comments shown in fix):
Code:
                Method (_PRT, 0, NotSerialized)
                {
                    If (LNot (PICF))
                    {
                        Return (PE00)
                    }
                    Else
                    {
                        Return (AE00)
                    }
                }   // missing, add bracket

                Device (GFX0)
                {
                    Name (_ADR, Zero)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x10)
                            {
                                "AAPL,slot-name", 
                                Buffer (0x07)
                                {
                                    "Slot-1"
                                }, 

                                "device-id", 
                                Buffer (0x04)
                                {
                                    0x3F, 0x68, 0x00, 0x00
                                }, 

                                "@0,name", 
                                Buffer (0x0D)
                                {
                                    "ATY,Chutoro"
                                }, 

                                "@1,name", 
                                Buffer (0x0D)
                                {
                                    "ATY,Chutoro"
                                }, 

                                "@2,name", 
                                Buffer (0x0D)
                                {
                                    "ATY,Chutoro"
                                }, 

                                "@3,name", 
                                Buffer (0x0D)
                                {
                                    "ATY,Chutoro"
                                }, 

                                "model", 
                                Buffer (0x13)
                                {
                                    "AMD Radeon HD 7750"
                                }, 

                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }

                Device (HDAU)
                {
                    Name (_ADR, One)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x02)
                            {
                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
            }
// extra }, remove

            Device (PEG1)
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
505
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
See Apple Intel AMD/ATI Framebuffers. To determine what motherboard connector maps to which port in the framebuffer, see Find HD4600+/HD4000 HDMI port-number, Post #1, HD4600+/HD4000/HD3000 Framebuffer Edits

This does not begin to answer the asked question, which was:

How does one find out the connector type of the connected device?.

You stated in post #68 that:

Only parameter that matters is connector type, DP/0x0004. and the connected display connector DP.

In trying to find out why I have no audio over the DisplayPort connection, I have listed that information about the connector type on the motherboard in this thread in more than one place. It is not an issue. Finding out the necessary remaining information is what is the purpose of these last batch of questions.

How does one find out the connector type of the connected device?.
 
Joined
Aug 19, 2010
Messages
25
Motherboard
Gigabyte H61M
CPU
i3 3220
Graphics
HD 7970
Toleda,

As per suggestion I added the missing } and removed the extra }.

Upon reboot graphics were fuzzy/flickery and only one display detected. ( My monitor )

I have Monitor connected on the DVI connector and the LCD TV is connected on the HDMI connector.

Still no HDMI audio available when ALT-Click sound icon.

What should I try next. Obviously the DSDT edit made a difference but just not the way I hoped.

Thanks
Steve
 
Joined
Aug 19, 2010
Messages
25
Motherboard
Gigabyte H61M
CPU
i3 3220
Graphics
HD 7970
Attached are all the files again after I fixed the two }'s and rebooted.

** I just noticed that if I look at About this Mac - System Report - Audio It shows under Intel High Definition Audio all the outputs including " HDMI / DisplayPort Output " does this have anything to do with the AMD HDMI audio that I am trying to get functional. Just figured a bit more info could not hurt.
 

Attachments

  • AppleHDA.kext.zip
    921 KB · Views: 56
  • config.plist
    2.1 KB · Views: 208
  • Steve's IOREG.ioreg
    6.5 MB · Views: 102
  • Steve's Console.log.zip
    86.8 KB · Views: 68
  • DSDT.aml
    18.2 KB · Views: 100

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,086
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Attached are all the files
DSDT edits correct.
Chutoro is a bad choice: laptop framebuffer with 4 DP connectors, no HDMI
Selecting and customizing the framebuffer is not easy.
Download [Guide]_AMD-hdmi_audio_v2, Post #1, see AMD HDMI Audio kext edits
Consider AMD7000controller framebuffers without LVDS and with HDMI
 
Joined
Jul 2, 2013
Messages
22
Motherboard
I didn't read
CPU
the RULES
Graphics
so ignore me
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hey Toleda,


It has been a week, over 20 hours, so I’m throwing in the white towel and asking for your help.


HDMI worked perfectly with Clover 2953 with ALC892 + realtekALC.kext + AudioID + SSDT in Mavericks.


Now, I’ve been trying to get HDMI back on 10.10, but so far, no luck.


I have Clove 2953 with ALC892 + realtekALC.kext + AudioID + SSDT set with the new information from your guides based on post #1 here, but basically Clover with Drop OEM and kext patches, then added SSDT.aml from the instructions on audio_CloverALC, audio_CloverHDMI, and I crosschecked with what audio_realtekALC-100.command would do, just to see if I was missing any patch.

Any help is appreciated.

Thanks! =)


So, for the required info:
OS X: 10.10 (14A389)
Mobo: Gigabyte GA-Z87-D3HP
BIOS: F7
Processor: Intel i5-4670K
Graphics: Gigabyte ATi Radeon HD 7950 3GB (679A1002)
View attachment All Messages.log.zip
View attachment AppleHDA Patched Layouts.kext.zip
View attachment bdmesg.txt.zip
View attachment EFI CLOVER.zip
View attachment mah computah.ioreg.zip
 
Joined
Feb 3, 2014
Messages
81
Motherboard
Gigabyte GA-H87M-D3H
CPU
i5
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
To be clear, posts that say you failed are not helpful. No way to know what you did wrong when there is no attachment with the error. Do not expect a reply if there is no attachment.

The instructions were tested on your attachment before posting; result: 0 errors.

Hi toleda,
I send you the request files for a possible diagnostic.

Thanks,
LP
 

Attachments

  • LPiMac.iojones
    801 KB · Views: 87
  • specs.pdf
    38.3 KB · Views: 190
  • dsdt.aml
    51.5 KB · Views: 114
  • org.chameleon.Boot.plist
    877 bytes · Views: 219
  • smbios.plist
    687 bytes · Views: 221
Joined
May 16, 2011
Messages
38
Motherboard
MSI MEG X570 Unify
CPU
Ryzen 3900XT
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Dear Toleda,

I am on the right track :

1. Yosemite Clean
2. Clover (latest)
3. NO SSDT, NO DSDT,
4. dev- mode , NV_enable
5. Only ethernet, FAKESMC and Trimanbler enabled
6 works fine, system profiler show everything as it should

7. Audio_realtekALC-100.command run (codec 1150 confirmed: Yes, 4600HDMI enable : Yes)
8. onboard audio present in system ref / sound (layout-id : 01 00 00 00
9. Green output sounds fine. GREAT ! Thanks for help and support.


10. What's next to NVIDIA discrete HDMI through DP ?
10a z97, IGFX (disabled), nvidia fully functional

I see DSDT edits, Bootloader edits but I do not decide what is relevant for me.

Please help to find the right guide to HDMI.

THX
 
Status
Not open for further replies.
Top