Audio - HDMI Audio AppleHDA [Guide]

Discussion in 'HDMI Audio' started by toleda, Oct 17, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 4, 2017 at 9:52 PM #3341
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Attach script output, Clover boot log, all installed ssdts, etc.
     
  2. NumarkDJ

    NumarkDJ

    Joined:
    Jan 16, 2017
    Messages:
    17
    Mobo:
    Gigabyte Ud3r x58A V.1
    CPU:
    Intel Xeon x5690 6-Core
    Graphics:
    Sapphire R9 280x OC
    Oct 4, 2017 at 11:46 PM #3342
    NumarkDJ

    NumarkDJ

    Joined:
    Jan 16, 2017
    Messages:
    17
    Mobo:
    Gigabyte Ud3r x58A V.1
    CPU:
    Intel Xeon x5690 6-Core
    Graphics:
    Sapphire R9 280x OC
    I attached the missing files to my original post after realizing I omitted them by accident. Thanks for your reply and assistance. As far as I can tell, I only have one SSDT installed for the HDMI audio in the "EFI/Clover/ACPI/patched" location. I've spent quite a while trying to figure this out :banghead: ....Here are all of the files together. I noticed in the clover boot log, in the graphics section it shows "- HDMI Audio: ", like there is nothing installed nor active for that. Your help is greatly appreciated.
     

    Attached Files:

  3. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 5, 2017 at 1:45 AM #3343
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Missed Post #1/cloverHDMI/6. Notes/2. Attempted HDMI audio and not working; remove all previous attempts
    script did not install the ssdt, remove.
    set config.plist/Graphics/ATI/NO
    Run cloverHDMI
    Restart and reply with new files.
     
  4. NumarkDJ

    NumarkDJ

    Joined:
    Jan 16, 2017
    Messages:
    17
    Mobo:
    Gigabyte Ud3r x58A V.1
    CPU:
    Intel Xeon x5690 6-Core
    Graphics:
    Sapphire R9 280x OC
    Oct 5, 2017 at 8:14 PM #3344
    NumarkDJ

    NumarkDJ

    Joined:
    Jan 16, 2017
    Messages:
    17
    Mobo:
    Gigabyte Ud3r x58A V.1
    CPU:
    Intel Xeon x5690 6-Core
    Graphics:
    Sapphire R9 280x OC
    I deleted the ssdt from the patch folder and set the option for ATI graphics injection in the config.plist to NO.
    After a reboot, HDMI and DisplayPort audio outputs for the R9 280x card both work now.
    Thanks very much for your help and for your time Toleda. Much appreciated
     
  5. XpertVolvox

    XpertVolvox

    Joined:
    Sep 12, 2017
    Messages:
    12
    Mobo:
    ASRock B250 PRO4
    CPU:
    i5 7500
    Graphics:
    iGPU 630
    Oct 8, 2017 at 4:03 PM #3345
    XpertVolvox

    XpertVolvox

    Joined:
    Sep 12, 2017
    Messages:
    12
    Mobo:
    ASRock B250 PRO4
    CPU:
    i5 7500
    Graphics:
    iGPU 630
    1. HDMI Audio not working at all.
    2. 10.13/ASROCK PRO4 B250/Intel i5 7500/HD630
    3. Output of script:
    4. System Info: https://i.imgur.com/5ueHZJM.png
    5. config.plist: https://pastebin.com/BkycuL5s
     
    Last edited: Oct 8, 2017
  6. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 8, 2017 at 5:01 PM #3346
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    See Post #1/Problem Reporting; attach all requested files
     
  7. XpertVolvox

    XpertVolvox

    Joined:
    Sep 12, 2017
    Messages:
    12
    Mobo:
    ASRock B250 PRO4
    CPU:
    i5 7500
    Graphics:
    iGPU 630
    Oct 9, 2017 at 5:56 PM #3347
    XpertVolvox

    XpertVolvox

    Joined:
    Sep 12, 2017
    Messages:
    12
    Mobo:
    ASRock B250 PRO4
    CPU:
    i5 7500
    Graphics:
    iGPU 630
    Hey, what else would you like me to attach? That's everything there is...
     
  8. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 9, 2017 at 6:21 PM #3348
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Last chance; 4, 7 and 9.
    Do not user a file sharing service, attach the files to the post
     
    Last edited: Oct 10, 2017
  9. chumdoggin

    chumdoggin

    Joined:
    Jul 5, 2012
    Messages:
    227
    Mobo:
    toshiba satellite p55w (for clover)/Lenovo G500 (clover)
    CPU:
    i7 4510u/i3-3120m
    Graphics:
    hd4400/hd4k
    Oct 10, 2017 at 4:10 AM #3349
    chumdoggin

    chumdoggin

    Joined:
    Jul 5, 2012
    Messages:
    227
    Mobo:
    toshiba satellite p55w (for clover)/Lenovo G500 (clover)
    CPU:
    i7 4510u/i3-3120m
    Graphics:
    hd4400/hd4k
    Ok gcn 1.1 are Hawaii which I really cared about and probably the rest you listed as the exception.
    Pretty cool those guys are getting those to work apparently. And it slept too once I followed the directions
    to go into efi/clover/kexts/other with the kexts. Says that there may be some editing required but hdmi
    audio was confirmed working on the Xs.

    So this is what I was trying to get figured out into clover

    • How do I get HDMI audio to work?
      In general it should be enough to rely on WhateverGreen automatic HDAU correction. It renames the device to HDAU, and injects missing layout-id and hda-gfx (starting with onboard-2) properties. This will not work well with two or more cards of different vendors (e.g. NVIDIA and ATI/AMD), please manually inject the properties in such a case.
      For identifiers not present in AppleHDAController and AppleHDA you have to add necessary kext patches, see AppleALC example for 290X.

    So should be working as there is no nvidia card. Maybe since the dsdt edit has hdmi enabled it got confused?
    Maybe not... if identifiers not present?
     
    Last edited: Oct 10, 2017
  10. toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 10, 2017 at 2:13 PM #3350
    toleda

    toleda Moderator

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    20,678
    Mobo:
    Asus Maximus VII Impact
    CPU:
    Core i7-4770K
    Graphics:
    HD7750 + HD4600
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    512K, LC, Power Mac
    Mobile Phone:
    iOS
    Post #1 is very clear:
    Not working: AMD8000Controller.kext/GCN1.1
    Only solution is to replace GCN1.1 card
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page