Contribute
Register

Audio - HDMI Audio AppleHDA [Guide]

Status
Not open for further replies.
Joined
Jul 29, 2014
Messages
29
Motherboard
GIGABYTE GA-Z270M-D3H
CPU
Intel Core i5-6600K SkyLake 3.5 GHz
Graphics
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING, ACX 2.0 (Single Fan), 06G-P4-6163-KR, 6GB GDDR5
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. Android
No IOReg
Missed:
Post #1/cloverHDMI
6. Notes
3. Skylake/HD 5x0, remove config.plist (if present)
• ACPI/DSDT/Patches/Item ? (Rename HDAS to HDEF)​

Okay, so I disabled the "Rename HDAS to HDEF" patch in clover and rebooted. I checked sound output and it is now recognizing my HD TV and is able to play sound now. However, the volume icon is grayed out and I can't control the volume using my volume control on my keyboard. Is there something else I need to do? Thanks!
 
Joined
Jul 29, 2014
Messages
29
Motherboard
GIGABYTE GA-Z270M-D3H
CPU
Intel Core i5-6600K SkyLake 3.5 GHz
Graphics
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING, ACX 2.0 (Single Fan), 06G-P4-6163-KR, 6GB GDDR5
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. Android
macOS/digital audio pass through only, see Post #1:
OS X HDMI and/or DP audio support:
Before you begin

Okay, so just to verify you want me to go through "Before You Install Audio: MultiBeast/Desktop/Realtek" and follow all the steps even though audio is working? Just wanted to make sure.
 

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,928
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
follow all the steps even though audio is working?
No. To be clear, Post #1/Before you begin says:
  1. macOS does not provide HDMI/DP audio controls
    1. No volume, no mute, no balance, etc.
    2. Use the connected DP/HDMI device (TV, receiver, etc.)
 
Joined
Jul 29, 2014
Messages
29
Motherboard
GIGABYTE GA-Z270M-D3H
CPU
Intel Core i5-6600K SkyLake 3.5 GHz
Graphics
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING, ACX 2.0 (Single Fan), 06G-P4-6163-KR, 6GB GDDR5
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. Android
No. To be clear, Post #1/Before you begin says:
  1. macOS does not provide HDMI/DP audio controls
    1. No volume, no mute, no balance, etc.
    2. Use the connected DP/HDMI device (TV, receiver, etc.)


Ah okay, thank you so much for the help! Sorry that I was a pain and kept repeating stuff. I just wanted to make sure I understood everything! :)
 
Joined
Jan 10, 2016
Messages
35
Motherboard
P8Z77 V PRO
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000
Mac
  1. Mac Pro
Code:
File: audio_cloverHDMI-120.command_v1.0d
Release Mode
EFI partition is mounted
HDMI audio codec(s)
Intel:    0x80862806
HD4000 HDMI audio is enabled, connector edit may be required
Verify HD4000 HDMI audio connector/s (y/n): y
One display connected, proceeding
Confirm DP to HDMI connector edit on port 0x7 (y/n): n
Ignore port 0x7
No framebuffer edits requested

Install finished, restart required.
To save a Copy of this Terminal session: Terminal/Shell/Export Text As ...
logout
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.

[Process completed]

And still no sign of HDMI... :'(

Sorry here are the files.
 
Joined
Oct 23, 2013
Messages
24
Motherboard
Clevo P775DM3-G
CPU
i7 7700k
Graphics
GTX 1080
I finally find a way to inject my graphics card property, and it's working now!:lol:
I use EFI string to inject "hda-gfx" property in config.plist and your SSDT to inject HDAU device now, HDMI/DisplayPort are all working now.

But I'm still confused, why graphics DSDT and SSDT patch/injection will cause glitch/blackscreen/kernel panic, are there any difference between my DSDT and SSDT to others'?

Really appreciate your help!

Dear Sir!
Please, can you upload your Clover Package !
Thank you veru much!
 
Joined
Jul 28, 2017
Messages
9
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z270I GAMING
CPU
Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Graphics
ASUS ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS
Mac
  1. iMac
Hello Toleda and all,

I’m working on my first Hackintosk. And I spent the last three days (almost all day on it) trying to make my HDMI and DP sound to work.

I really tried hard. I tried almost all solutions available that I could find. Before each one of them I reverted the previous change to a clean install (reverting Clove changes, deleting files and recovering config.plist backup everytime).

Procedures:
1. ssdt_hdef-1-100-hdas.zip
2. audio_200_Series_hda-124_v1.0.command
3. audio_cloverALC-1220-120.command.zip
4. audio_cloverHDMI-120_v1.0d.command

Guides:
1. https://www.tonymacx86.com/threads/...p-realtek-applehda-guide.219810/#post-1492288
2. https://www.tonymacx86.com/threads/...lake-audio-onboard-and-or-hd-6x0-hdmi.221618/
3. https://www.tonymacx86.com/threads/audio-realtek-alc-applehda-guide.143757 - cloverALC/Beta method
4. https://github.com/toleda/audio_CloverHDMI - cloverHDMI method

Results:
- Mobo 5.1 audio and front panel is working
- when I choose Internal speaker, the sound output goes to the green audio jack.
- SPDIF output doesn’t work
- DP output doesn’t work
- HDMI output doesn’t work

My built:
OSX: Sierra 10.12.6
Mobo: Asus ROG Strix Z270i Gaming
Mobo Bios version: 0607 x64
CPU: Intel Core i7-7700K Kaby Lake
GPU: Asus ROG Strix GTX1080-O8G-11GBPS

ALL information requested for Problem Reporting is on the attached zip file.

I appreciate your attention and look forward to your help.

Mark
 

Attachments

  • Problem Report Files.zip
    7.1 MB · Views: 62
Status
Not open for further replies.
Top