Contribute
Register

Audio breaking upon reboot

Joined
Oct 21, 2013
Messages
302
Motherboard
Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5
CPU
i7-7700K
Graphics
GTX 1070
Mac
iMac
Classic Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Hi guys, I have a big issue that is driving me nuts and making me consider re-installing OS X Mavericks instead of the currently installed Yosemite 10.10.4.

Everytime I reboot I have no sound, but my inputs and outputs show up in the Preferences, and I don't get sound until I rebuild kext cache and repair permissions and reboot. This happens every time and is a huge issue as I listen to music daily and also produce my own.

Any help would be appreciated.

Thanks,
Rapproducer714
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,259
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Hi guys, I have a big issue that is driving me nuts and making me consider re-installing OS X Mavericks instead of the currently installed Yosemite 10.10.4.

Everytime I reboot I have no sound, but my inputs and outputs show up in the Preferences, and I don't get sound until I rebuild kext cache and repair permissions and reboot. This happens every time and is a huge issue as I listen to music daily and also produce my own.

Any help would be appreciated.

Thanks,
Rapproducer714
Do you have the speakers selected as the active output device?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,259
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Everything as far as preferences is selected properly, trust me. This time I'm not skipping over something obvious. It just breaks.
Does a sleep/wake cycle help?

--

Download patchmatic: https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-maciasl-patchmatic/downloads/RehabMan-patchmatic-2015-0107.zip
Extract the 'patchmatic' binary from the ZIP. Copy it to /usr/bin, such that you have the binary at /usr/bin/patchmatic.

In terminal,
Code:
if [ -d ~/Downloads/RehabMan ]; then rm -R ~/Downloads/RehabMan; fi
mkdir ~/Downloads/RehabMan
cd ~/Downloads/RehabMan
patchmatic -extract
Note: It is easier if you use copy/paste instead of typing the commands manually.

Post contents of Downloads/RehabMan directory (as ZIP).

Also, post ioreg (when audio is not working): http://www.tonymacx86.com/audio/58368-guide-how-make-copy-ioreg.html. Please, use the IORegistryExplorer v2.1 attached to the post! DO NOT reply with an ioreg from any other version of IORegistryExplorer.app.

And output from:
Code:
kextstat|grep -y acpiplat
kextstat|grep -y appleintelcpu
Also, post EFI/Clover folder.
 
Joined
Oct 21, 2013
Messages
302
Motherboard
Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5
CPU
i7-7700K
Graphics
GTX 1070
Mac
iMac
Classic Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Okay, I think I have all of the troubleshooting files here. Also note that I JUST updated to the latest Clover Configurator, which seems to have changed some things in the patches section of my config.plist, which was confusing to me. I disabled the VGA one for HD3000, since I don't use VGA and I believe that's what needs to be done to make HDMI work correctly. Other than that I didn't see any options that needs to be disabled or enabled.

Here's the files:
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,259
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Okay, I think I have all of the troubleshooting files here. Also note that I JUST updated to the latest Clover Configurator, which seems to have changed some things in the patches section of my config.plist, which was confusing to me. I disabled the VGA one for HD3000, since I don't use VGA and I believe that's what needs to be done to make HDMI work correctly. Other than that I didn't see any options that needs to be disabled or enabled.

Here's the files:
According to ioreg, audio is working.

Try config.plist/Devices/Audio/ResetHDA=true.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,259
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Will do, sir. By the way, I figured out that other audio outputs are working, just not HDMI. Will do what I can.

Thanks.
Your config.plist lacks the patch required for HDMI-audio.

Looks like you have patched the kext on disk.... restore to vanilla. Use latest PBI-CE to regen config.plist. Make sure VGA patch disabled, HMDI-audio patch enabled.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,259
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Hmmm...

That means delete DSDT, SSDT and config.plist and run ProBook Installer again?
DSDT/SSDT irrelevant.

First run the Yosemite installer to restore all kexts to vanilla. Then generate config.plist with PBI-CE.
 
Top