Contribute
Register

Asus Z10PE-D8 WS - 2x XEON 2680v3 - Clover - El Capitan - System lags/hangs

Status
Not open for further replies.
Joined
Dec 17, 2013
Messages
82
Motherboard
Supermicro X10DAi
CPU
Dual XEON E5-2680 v3
Graphics
MSI GTX 960 Gaming 4G
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hello all together..

my system is working well with El Capitan, except for LAN and sound, but when I start a non Apple program, like Ableton Live or Bitwig Studio, the complete OS X system extremely lags/hangs, so that it is fully unusable.. :confused:

Can anyone help me please?

Otherwise I will try tuesday only one XEON 2680v3 CPU with Gigabyte GA-X99M-Gaming 5, ASRock Fatal1ty X99M Killer or ASUS X99-M WS.

Many thanks! :thumbup:


Configuration

Asus Z10PE-D8 ES
2x XEON 2680v3 (BIOS: 2x 8-Core)
8x 4GB ECC RDIMM
Asus GT740
OS X 10.11.1 (without patched Kernel)
Only Clover and only with FakeSMC.kext
 
Joined
Sep 18, 2013
Messages
156
Motherboard
ASUS Z9PE-D8 WS Clover 10.11.1
CPU
XEON 2x2650 v2
Graphics
2X Gigabyte GTX 980 Ti 6G, PNY 780 Ti
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
I don't have this board, but I have the previous one to it. Could you give some further details about your setup. Version of Clover, kexts your using, etc? Also, I know that this board has had issues with both CPU's loaded. Before you use the non apple programs, do you have a stable system with both CPU's?
 
Joined
Dec 17, 2013
Messages
82
Motherboard
Supermicro X10DAi
CPU
Dual XEON E5-2680 v3
Graphics
MSI GTX 960 Gaming 4G
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Clover_v2.3k_r3320

I tried followings kexts, but the system is working only with FakeSMC.kext:

  • AHCI_3rdParty_SATA
  • AHCI_Intel_Generic_SATA
  • AppleACPIPlatform
  • AppleIntelE1000e
  • FakeSMC
  • GenericUSBXHCI
  • IOPCIFamily
  • NullCPUPowerManagement

With "nv_disable=1" the system lags/hangs only a little, but the screen is not smooth..

I wanted to enable "Intel(R) I/OAT", because I read your tip, but the parameter is missing in the Z10PE-D8 WS BIOS.. :(

Edit: Yes, the system is stable..
 
Joined
Sep 18, 2013
Messages
156
Motherboard
ASUS Z9PE-D8 WS Clover 10.11.1
CPU
XEON 2x2650 v2
Graphics
2X Gigabyte GTX 980 Ti 6G, PNY 780 Ti
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
So, it's likely that you don't have internet and are having issues with your GPU. The best thing that can be done right now is using DSDT edits to help this board. Sadly, I'm not really the guy to help you with it. You might try googling around to see if you can find that board in use somewhere else as well. I know it's been a tough road for this board.
 
Joined
Dec 7, 2015
Messages
4
Motherboard
Z10PE-08 WS
CPU
2x E5-2630
Graphics
Titan X
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi,

I have same board slightly different config:

Z10PE-D8 WS
2x E5-2630v3
Zotac Titan X
64GB ECC

... and using boot args below can't even boot to the mac install of El Capitan (it hangs on PCI configuration) ...

dart=0 -x -v nv_disable=1 PCIRoot=0 PCIRootUID=1 UseKernelCache=No npci=02000

boot_fail_2015-12-09002337.jpg

I followed main guide from this page on El Capitan, UniBeast 6.1.1. I tried many bios combinations including disabled SMC, HT with various boot flags gathered from internet,...

So far I never passed the PCI config phase...

Can you please share your boot flags and what you disabled in BIOS for those? What are the kexts you are using? Anything that brings me forwards is welcome...

Thanks.
 
Joined
Dec 17, 2013
Messages
82
Motherboard
Supermicro X10DAi
CPU
Dual XEON E5-2680 v3
Graphics
MSI GTX 960 Gaming 4G
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
So, it's likely that you don't have internet and are having issues with your GPU. The best thing that can be done right now is using DSDT edits to help this board. Sadly, I'm not really the guy to help you with it. You might try googling around to see if you can find that board in use somewhere else as well. I know it's been a tough road for this board.
Ok.. many thanks anyway.. :)

I have attached an IORegistryExplorer file of my laggy system..


@duskiv

Maybe we can help each other.. :cool:
I will answer you here in about one hour..
 

Attachments

  • System.ioreg
    7.5 MB · Views: 375
Joined
Dec 17, 2013
Messages
82
Motherboard
Supermicro X10DAi
CPU
Dual XEON E5-2680 v3
Graphics
MSI GTX 960 Gaming 4G
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
BIOS
Version 3101
(11/04/2015)

Settings (first restore defaults):
- Serial Ports: Disabled
- CSM: Disabled
- vt-d: Disabled
- USB/EHCI Hand-off: Enabled


Pre Installation

Used kexts (maybe not necessary, except FakeSMC):
- AppleACPIPlatform
- FakeSMC
- IOPCIFamily
- VoodooTSCSync (patched)

config.plist:
Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>DropOEM_DSM</key>
			<false/>
			<key>Fixes</key>
			<dict>
				<key>AddHDMI_8000000</key>
				<true/>
				<key>AddPNLF_1000000</key>
				<true/>
				<key>DeleteUnused_400000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ACST_4000000</key>
				<true/>
				<key>FIX_ADP1_800000</key>
				<true/>
				<key>FIX_RTC_20000</key>
				<true/>
				<key>FIX_S3D_2000000</key>
				<true/>
				<key>FixRegions_10000000</key>
				<true/>
				<key>NewWay_80000000</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>HaltEnabler</key>
		<true/>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<true/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-v npci=0x2000 nv_disable=1 kext-dev-mode=1</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>ResetHDA</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>AddClockID</key>
			<true/>
			<key>FixOwnership</key>
			<true/>
			<key>Inject</key>
			<true/>
		</dict>
	</dict>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Language</key>
		<string>de:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<false/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>8</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<true/>
		<key>ScreenResolution</key>
		<string>3840×2160</string>
		<key>Theme</key>
		<string>embedded</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>NvidiaSingle</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>09/29/2014</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM151.88Z.0207.B00.1409291931</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-42FD25EABCABB274</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>13</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac15,1</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>C02NVEQ8FY11</string>
		<key>Trust</key>
		<false/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
		<key>InjectSystemID</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist>


Post Installation

Used kexts:
- FakeSMC

config.plist:
Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Debug</key>
			<false/>
			<key>DropOEM_DSM</key>
			<false/>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-v -xcpm npci=0x2000 nvda_drv=1 kext-dev-mode=1 rootless=0</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Language</key>
		<string>de:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<false/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>8</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<true/>
		<key>ScreenResolution</key>
		<string>3840×2160</string>
		<key>Theme</key>
		<string>embedded</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<false/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>NvidiaSingle</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<false/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<true/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelHaswellE</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<true/>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>10/07/10</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>MP51.88Z.007F.B03.1010071432</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-F221BEC8</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>11</integer>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>Pro-Enclosure</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>06</string>
		<key>Family</key>
		<string>Mac Pro</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Memory</key>
		<dict>
			<key>Channels</key>
			<integer>4</integer>
			<key>Modules</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>3</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>1</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>0</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>5</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>2</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>7</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>6</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Frequency</key>
					<string>2133</string>
					<key>Size</key>
					<string>4096</string>
					<key>Slot</key>
					<string>4</string>
					<key>Type</key>
					<string>DDR4</string>
					<key>Vendor</key>
					<string>Crucial</string>
				</dict>
			</array>
			<key>SlotCount</key>
			<integer>8</integer>
		</dict>
		<key>ProductName</key>
		<string>MacPro5,1</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>CK229BKYEUH</string>
		<key>Trust</key>
		<false/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
		<key>InjectSystemID</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist>

I´m working only with Clover v2.3k_r3330.

Let us know, what´s going on with your system.. :)
 
Joined
Dec 7, 2015
Messages
4
Motherboard
Z10PE-08 WS
CPU
2x E5-2630
Graphics
Titan X
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Doing a diff... will come back in 15-20mins with something
 
Joined
Dec 17, 2013
Messages
82
Motherboard
Supermicro X10DAi
CPU
Dual XEON E5-2680 v3
Graphics
MSI GTX 960 Gaming 4G
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Ok..

What is a diff? :cool:
 
Status
Not open for further replies.
Top