Contribute
Register

Asus X299 - Catalina Support

Joined
Dec 31, 2012
Messages
551
Motherboard
Asus Sage 10/G X299
CPU
i9-9980XE
Graphics
GTX 680
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
iOS
I tried every possible solution...the last is to use flashback BIOS. Even if yesterday I wasn't able to flashback BIOS. (Motherboard turned off, press BIOS flashback button for 3 secs and nothing happened!) Today at work, I discovered that my USB with BIOS (renamed in WSXTG.CAP) was formatted in FAT32 but has 2 EFI partitions. (I used it with Linux.) So that's why flashback didn't started. This will be the last try, and then I will ask for a new mb. RAM is in vendor list (128GB G-skill Ripjaws F4-3000C14Q2-128GVKD). Graphic card is an old GTX680, and other PCI-e cards are WiFi/BT module and USB 3 module like the one used by @izo1
 
Joined
Feb 24, 2013
Messages
2,240
Motherboard
ASUS WS X299 SAGE/10G
CPU
i9-9980XE
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
I tried every possible solution...the last is to use flashback BIOS. Even if yesterday I wasn't able to flashback BIOS. (Motherboard turned off, press BIOS flashback button for 3 secs and nothing happened!) Today at work, I discovered that my USB with BIOS (renamed in WSXTG.CAP) was formatted in FAT32 but has 2 EFI partitions. (I used it with Linux.) So that's why flashback didn't started. This will be the last try, and then I will ask for a new mb. RAM is in vendor list (128GB G-skill Ripjaws F4-3000C14Q2-128GVKD). Graphic card is an old GTX680, and other PCI-e cards are WiFi/BT module and USB 3 module like the one used by @izo1.
You need to format the USB flash drive as MBR (FAT32) with Disk Utility and then put the WSXTG.CAP file in the root. It works for me every time. It only doesn't work when I forget and use GUID to format the USB flash drive.

I went from 2001 to 2002 and I was not getting a video signal, then I realized once I got into the BIOS that even after clearing CMOS and applying my pre-saved .CMO file from my USB stick, the Above 4G (AUTO option) was disabled. Enabling that solved all my issues.

Honestly updating BIOS in general is not worth it at all. The only reason I personally do it because I am sick in the head and want it to be the latest. The SAGE10 notes did not say if they updated the microcode for the 10xx CPU line, so not sure what they improved. 1201 was really stable maybe stick to that?

When I don't touch the technical side of a Hackintosh for a few months, I always forget how to troubleshoot haha...

Regardless of all this, you might have a bad mobo. I know I did with the Prime Deluxe II, Designare EX and another Prime Deluxe II. Basically this is my 4th X299 board and I'm pretty happy with it *knock on wood*....but I may end up like @djlild7hina and just sell this whole system and get a Mac Pro when it comes out and just build a SFFPC for gaming.

I'm getting really tired of "troubleshooting" even though I really love this system and it's capabilities.
 
Last edited:
Joined
Dec 31, 2012
Messages
551
Motherboard
Asus Sage 10/G X299
CPU
i9-9980XE
Graphics
GTX 680
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
iOS
After pressing for 3 secs the BIOS_Flashback button on mb, what does it happen? I mean for EX in Deluxe 2 X99, there was a blinking led on the button, and you know that procedure was right or not. Here I don't see any LED. So how do you realize that flashback procedure is OK?
 
Joined
Feb 24, 2013
Messages
2,240
Motherboard
ASUS WS X299 SAGE/10G
CPU
i9-9980XE
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
After pressing for 3 secs the BIOS_Flashback button on mb, what does it happen? I mean for EX in Deluxe 2 X99, there was a blinking led on the button, and you know that procedure was right or not. Here I don't see any LED. So how do you realize that flashback procedure is OK?
If you look at the manual, it says to hold the BIOS_FLBK button for 3 seconds when it flashes 3 times, then let it go and it should start flashing faster until it stops (takes a few minutes)

You need to plug the USB stick to the rear port that has a white shape around it, which is the bottom left one if you look at it from the rear.

If your USB stick has a LED light on it, then you will see the mobo reading from it and when it stops (including the flashing on the motherboard) wait a few minutes and then do the power flush, then CLR_CMOS and then boot back into BIOS and make sure you set up the BIOS settings to the original KGP thread and make sure ABOVE 4G (with AUTO) is enabled. It's required for SAGE/10G
 
Joined
Feb 5, 2013
Messages
1,081
Motherboard
Asus X299 WS Sage
CPU
i9-7980XE
Graphics
Radeon VII
Mac
iMac, Mac Pro
As for me, I'm staying with 1201. Bios upgrades are for the most part, not necessary. Sure sometimes, but a mature platform, not so much. Once in a while maybe, but often you can go for years on a system with a mature bios version, and not upgrade the bios.

If you're on Catalina, and your system was stable on Mojave, I kind of doubt you will find it more stable with the 2002 bios, especially if you're on 10.15.0 of Catalina. 10.15.0 is just not very good, honestly. Think about it: two supplemental updates on the same version of code? When has that happened with macOS? Not very recently, that's for sure, if ever.

10.15.1, (which I'm on the beta 2 of) to me, well, it seems a lot better.

But no one know for sure, so for those of you who are trying to improve your system's stability, I hope 2002 works for you.
 
Joined
Jan 15, 2018
Messages
43
Motherboard
ASUS Rampage VI Apex X299
CPU
i9-7900X
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Asus version 2002 bios works fine on my rampage vi apex. But it has a bit of lag in bois setting interface which never happen with previous version of bios
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,070
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS X HERO Z370
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
FYI I'll be leaving the hackintosh scene for now and going with a real mac and separate PC build. X299 has been fun but a bit overkill for me and time consuming.

Thanks it's been fun and good luck to everyone! :headbang:
Thanks for all your contributions and help, @djlild7hina. See around the 'Net, and, maybe, at MacRumors forum.
 
Last edited:
Joined
Nov 20, 2013
Messages
115
Motherboard
Asrock X299 TAICHI XE
CPU
i9 7940x
Graphics
Nvidia GTX 1080 TI FE
Mac
iMac, Mac Pro
Classic Mac
iMac
Mobile Phone
Android
I tried every possible solution...the last is to use flashback BIOS. Even if yesterday I wasn't able to flashback BIOS. (Motherboard turned off, press BIOS flashback button for 3 secs and nothing happened!) Today at work, I discovered that my USB with BIOS (renamed in WSXTG.CAP) was formatted in FAT32 but has 2 EFI partitions. (I used it with Linux.) So that's why flashback didn't started. This will be the last try, and then I will ask for a new mb. RAM is in vendor list (128GB G-skill Ripjaws F4-3000C14Q2-128GVKD). Graphic card is an old GTX680, and other PCI-e cards are WiFi/BT module and USB 3 module like the one used by @izo1
Change your Graphic Card and try again. I doubt the current one is not UEFI supported, also MAC OS not supported.
Mcity
 
Joined
Jul 20, 2014
Messages
239
Motherboard
X299 SAGE 10G
CPU
i9-7940X
Graphics
RADEON VII
Hello everyone
I installed Catalina during this summer (10.15 Beta).
It boot normally
As soon I try to update it, it stuck at the first reboot on the Installation on DATA- CATALINA.
The last line on the verbose , is "Previous Shutdown cause 5".... I've just learned it's normal Shutdown.
I can't find any topic related to catalina and this issue.
Any Ideas
thanks
 
Joined
Jul 20, 2014
Messages
239
Motherboard
X299 SAGE 10G
CPU
i9-7940X
Graphics
RADEON VII
Hello everyone
I installed Catalina during this summer (10.15 Beta).
It boot normally
As soon I try to update it, it stuck at the first reboot on the Installation on DATA- CATALINA.
The last line on the verbose , is "Previous Shutdown cause 5".... I've just learned it's normal Shutdown.
I can't find any topic related to catalina and this issue.
Any Ideas
thanks
I succeed to update 10.15.1 Beta
boot_catalina_DSDT_enable.png

I enabled those two DSDT, and it worked !!
..... BUT
I did it BLIND ... the screen remains black!!
Ctrl+Eject then Enter Shutdowns the macOS ➧ it's only GPU issue.
I try the 3 DP and the HDMI GPU outputs ➧ each black screen ON (the display is not on power save mode!!)
Some info
for Lilu.kext => Identifier: as.vit9696.Lilu | Version: 1.3.8
for AppleALC.kext => Identifier: as.vit9696.AppleALC | Version: 1.4.2
for WhateverGreen.kext => Identifier: as.vit9696.WhateverGreen | Version: 1.3.3

Any ideas ?
Thanks
 
Last edited:
Top