Contribute
Register

Asus X299 - Catalina Support

Joined
Jul 18, 2014
Messages
73
Motherboard
Asus X299 Prime DeLuxe - 3006
CPU
i9-10980xe
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @djlild7hina and company:

I have read the thread from start to finish and I have learned a lot thanks to you and many other collaborators, but there are two things that I am not entirely clear on:

1.- I have an Asus X299 Prime de Luxe board (v.1) and a 10900X processor, on the Asus website it indicates that the Bios 2002 works with this processor. I have patched the bios and put the SSDT-RTC0 in the ACPI / Patched folder of the EFI but when it starts it causes a kernel. Is there a way to use Prime de Luxe v1 with the 10900x processor and bios 2002?

2.- I have read something about the Thunderbolt card flash, is that applicable to the TBEX3, Alpine and Titan? Or just to Titan? I have an ASUS Hyper M.2 X16 card and it only works on Slot 4 (PCIe 3) this is the default slot for the thunderbolt card, if I put the thunderbolt card in another slot, even if I change the PCI0, 1, X, no It works well. If I flash the card, can I use it in any slot?

Thanks and sorry for my English, I use Google Translator ;)
 

djlild7hina

Retired
Joined
Apr 18, 2011
Messages
961
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD RX 580
Hello @djlild7hina and company:

I have read the thread from start to finish and I have learned a lot thanks to you and many other collaborators, but there are two things that I am not entirely clear on:

1.- I have an Asus X299 Prime de Luxe board (v.1) and a 10900X processor, on the Asus website it indicates that the Bios 2002 works with this processor. I have patched the bios and put the SSDT-RTC0 in the ACPI / Patched folder of the EFI but when it starts it causes a kernel. Is there a way to use Prime de Luxe v1 with the 10900x processor and bios 2002?

2.- I have read something about the Thunderbolt card flash, is that applicable to the TBEX3, Alpine and Titan? Or just to Titan? I have an ASUS Hyper M.2 X16 card and it only works on Slot 4 (PCIe 3) this is the default slot for the thunderbolt card, if I put the thunderbolt card in another slot, even if I change the PCI0, 1, X, no It works well. If I flash the card, can I use it in any slot?

Thanks and sorry for my English, I use Google Translator ;)

1. BIOS 2002 does not need to be patched, only 3006. If you want to use 2002, reflash with the original BIOS and make sure MSR lock is disabled in the BIOS. Also make sure SSDT-RTC0 is enabled in your config.plist
2. Yeah it should work. Make sure you update the SSDT with ioreg and BIOS settings to be adapted to the new slot.
 

djlild7hina

Retired
Joined
Apr 18, 2011
Messages
961
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD RX 580
hello friends, finally im on the installing path!

i have 2 hardware bugs- system temp at idle is cpu- 45c mobo- 50c, which is a bit high. and not all memory is recognized- only slots C1 and D1, ignoring A1 and B1.

im going for the OpenCore way and have two questions regarding the order of the installation:

1. when is a good time during the install process to run ubuntu in order to flash the 10g chips? i dont need the ubuntu afterwards.

2. when is a good time during the install process to run windows 10 in order to configure the thunderbolt? i remember reading that OC supports BootCamp, so maybe this is a better way to have multiboot sys?

i remember on Camelion and Clover days that multi boot systems are trickier to work with and can cause disk structure curruption, is that the case with OpenCore also? i can live without windows, done that for the past 15 years on hacks.

thanks in advance!

ps i cant edit signature somehow, will try again later.

Sounds like there may be an issue with your motherboard if not all ram is recognized.

But regarding OC,
I would flash the 10g chips and install windows before installing macOS. It's still highly recommended to keep macOS and windows on separate drives.
 
Joined
Jul 18, 2014
Messages
73
Motherboard
Asus X299 Prime DeLuxe - 3006
CPU
i9-10980xe
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
1. BIOS 2002 does not need to be patched, only 3006. If you want to use 2002, reflash with the original BIOS and make sure MSR lock is disabled in the BIOS. Also make sure SSDT-RTC0 is enabled in your config.plist
2. Yeah it should work. Make sure you update the SSDT with ioreg and BIOS settings to be adapted to the new slot.

1- I have to put the SSDT-RTC0.aml in ACPI / PATCHED but I don't know how I can put it in the config.plist, add or replace something?
2- Can you indicate a link for Flash Thunderbolt Cards?

Thank you for your patience
 

djlild7hina

Retired
Joined
Apr 18, 2011
Messages
961
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD RX 580
1- I have to put the SSDT-RTC0.aml in ACPI / PATCHED but I don't know how I can put it in the config.plist, add or replace something?
2- Can you indicate a link for Flash Thunderbolt Cards?

Thank you for your patience

1. Instructions are listed in my GitHub. Are you using OpenCore? The Base-EFI already has this configured.
  1. Double check that SSDT-RTC0.aml is in your EFI folder under EFI-OC-ACPI. If you already have SSDT-AWAC.aml, you can replace it with SSDT-RTC0.aml
  2. Double check that SSDT-RTC0.aml is an entry in your config.plist under ACPI-Add. If you already have SSDT-AWAC.aml, you can replace it with SSDT-RTC0.aml.
    • Comment (String) SSDT-RTC0.aml
    • Enabled (Boolean) YES
    • Path (String) SSDT-RTC0.aml
2. Look at CaseySJ's thread.
Flashing Guides:
Screen Shot 2020-07-13 at 2.34.24 PM.png


Firmware files and SSDT
Screen Shot 2020-07-13 at 2.35.08 PM.png
 
Joined
Jul 18, 2014
Messages
73
Motherboard
Asus X299 Prime DeLuxe - 3006
CPU
i9-10980xe
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
1. Instructions are listed in my GitHub. Are you using OpenCore? The Base-EFI already has this configured.
  1. Double check that SSDT-RTC0.aml is in your EFI folder under EFI-OC-ACPI. If you already have SSDT-AWAC.aml, you can replace it with SSDT-RTC0.aml
  2. Double check that SSDT-RTC0.aml is an entry in your config.plist under ACPI-Add. If you already have SSDT-AWAC.aml, you can replace it with SSDT-RTC0.aml.
    • Comment (String) SSDT-RTC0.aml
    • Enabled (Boolean) YES
    • Path (String) SSDT-RTC0.aml
2. Look at CaseySJ's thread.
Flashing Guides:
View attachment 480252

Firmware files and SSDT
View attachment 480253


I do not use Opencore, I use Clover, I want to learn how to configure opencore to be able to use it but for me it is complicated, even so, I will try it, I will also try to find out how to add entries in the config.plist to use the SSDT-RPC0.aml, now I have it in the ACPI / PATCHED folder but I don't know how to create entries in ACPI / Add, I will investigate it, thanks for all the links, regards.
 

djlild7hina

Retired
Joined
Apr 18, 2011
Messages
961
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD RX 580
I do not use Opencore, I use Clover, I want to learn how to configure opencore to be able to use it but for me it is complicated, even so, I will try it, I will also try to find out how to add entries in the config.plist to use the SSDT-RPC0.aml, now I have it in the ACPI / PATCHED folder but I don't know how to create entries in ACPI / Add, I will investigate it, thanks for all the links, regards.


If you're using clover you don't need to manually add entries to the config.plist. If you're using BIOS 2002, flash back to a nonpatched one, and make sure MSR lock is set to disabled in BIOS. You may not even need SSDT-RTC0.aml. If it still doesn't boot use this one.

 
Joined
Feb 10, 2019
Messages
23
Motherboard
Asus x299 SAGE 10/g
CPU
i9-9940X
Graphics
Vega 64
Thank you again, @djlild7hina !!! your comment made me disassemble the memory, gpu, and cpu. turned it back on and all memory is available.

the only reason i would like to have windows for is to control the aurora gpu terrible colors. maybe that can be done with VM ware? if anyone knows it would save me a lot of hassle.
i do have another evo 970 m.2, but i planned it for my x99 platform, and also would need another pci slot for that to operate (from the top of my had, restrictions about using the second m.2 slot on the Sage?)

regarding bios, i flashed 0905 as kgp suggested, but not his version with the imacpro splash screen. the original one. i thought it should be good since my processor is from that era and i do not need support for newer cpu. or am i wrong?
 

djlild7hina

Retired
Joined
Apr 18, 2011
Messages
961
Motherboard
ASUS Pro WS X299 Sage II
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD RX 580
Thank you again, @djlild7hina !!! your comment made me disassemble the memory, gpu, and cpu. turned it back on and all memory is available.

the only reason i would like to have windows for is to control the aurora gpu terrible colors. maybe that can be done with VM ware? if anyone knows it would save me a lot of hassle.
i do have another evo 970 m.2, but i planned it for my x99 platform, and also would need another pci slot for that to operate (from the top of my had, restrictions about using the second m.2 slot on the Sage?)

regarding bios, i flashed 0905 as kgp suggested, but not his version with the imacpro splash screen. the original one. i thought it should be good since my processor is from that era and i do not need support for newer cpu. or am i wrong?

Nice! that's good.
There may be some rgb software for macOS but idk if it would be compatible with gpus.
The lower m.2 slot is on the PCH while the vertical one uses PCIe lanes.

You can use any of the newer BIOS but if you're on 3101 make sure to patch it with the UEFItool version in post 1.
 
Top