Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
Mar 28, 2018
Messages
27
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Gaming WIFI
CPU
i7- 8700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac
Thanks, toleda.

I thought I just need to 1. install lilu and whatevergreen using multibeast, 2. install AppleALC
The second step is the required in the guideline:


Framebuffer/connector patches
since I have Nvidia, I use the second item.I thought install appleALC is doing Framebuffer/connector patches.
If that means I need to find NVCAP value then fill it in the configure.list, then I still have trouble to find the NVCAP value. I searched the ioreg couldn't find it.

Update:I found it here. Do I just paste this in the configure.list?
<05 00 00 00 00 00 ff ff ff ff 00 00 00 00 00 0e 00 00 00 00>
 

Attachments

Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,420
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
I thought I just need to 1. install lilu and whatevergreen using multibeast, 2. install AppleALC
IOReg does not show the kexts installed, that is the first problem to solve
Do I just paste this in the configure.list?
No. As the note says: "NVCAP configures all connectors". Do not touch

IOReg screenshot is useless. Useful, attach IOReg
Install kexts, restart, reply with new files
 
Joined
Mar 28, 2018
Messages
27
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Gaming WIFI
CPU
i7- 8700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac
But I have lilu and whatevergreen in my l/e folder. It just doesn't load. Is it because I used thunderbolt to connect my gpu and monitor? The only way to login macOS with a lg 5k and GTx card is use one display port cable to login macOS with a black screen then plug in the second display port to light up the screen.

I installed them again still not loaded. Can't find it under ioresources.

IOReg does not show the kexts installed, that is the first problem to solve

No. As the note says: "NVCAP configures all connectors". Do not touch

IOReg screenshot is useless. Useful, attach IOReg
Install kexts, restart, reply with new files
 
Last edited:
Joined
Jul 28, 2012
Messages
28
Motherboard
Gigabyte Z170N - Gaming 5
CPU
i7-6700K
Graphics
HD 530
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
HD530 HDMI audio requires working onboard audio. See Post #1/I. Before You Install HDMI Audio/3. AppleALC.kext ...
Onboard audio, off topic
Just thought I'd note that I found the fix. I had saved a downloaded copy of AppleALC and Lilu to my temp folder for Kexts. I downloaded current versions of both, reinstalled them and did a permissions repair and finally I have sound!
 
Joined
Dec 7, 2018
Messages
33
Motherboard
ASrock X99M Killer
CPU
E5-2675v3
Graphics
GTX 1060
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
Android
For a display with both inputs, switch from DP2HDMI or HDMI2DP, same as hot plug.
Video shows hot plug, Nvidia driver problem.
Hello, I am currently using WebDriver 387.10.10.10.40.105
Can I upgrade to WebDriver 387.10.10.40.113 to solve this problem,
Is this a common problem?
thank you
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,420
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Last edited:
Joined
Jul 26, 2013
Messages
48
Motherboard
GA-X99P-Designare-EX
CPU
Xeon E5-2697v4
Graphics
GTX 780
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android
Hi Toleda, Thanks in advance. Had DisplayPort Audio working on Sierra, but updated to High Sierra and I couldn't get it back with your guid.
1. Displayport audio not listed in System Prefs/Audio
2. 10.13.6/Gigabyte GA-X99-Designare EX/Bios F5c
3.cloverALC patch
 

Attachments

Top