Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,386
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
isn't it strange that injecting a nonexistent/unsupported framebuffer name (Oland) makes the HDMI port come alive?
No. The driver works as designed. The behavior is expected, your graphics card is unsupported in macOS.
 
Joined
Mar 9, 2015
Messages
54
Motherboard
GA-Z97X-UD5H-BK
CPU
i7 4790K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, Power Mac
Mobile Phone
iOS
One of the tools on SourceForge (DCPIManager) is very old and SourceForge warns of malware. Is this the best place to get it? I had DP audio when I first plugged in the monitor, but after reboot, it is gone. I too have a broken signed AppleHDA and can't get a copy of High Sierra in the App store, it is no longer there. I have an older version of High Sierra on Unibeast. Can I just reinstall over 10.13.6?
 
Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,386
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
One of the tools on SourceForge (DCPIManager) is very old and SourceForge warns of malware
False fail, the tool is designed to patch binaries; not malware. Not convinced, don't use it. SourceForge is the only place to get it.
had DP audio when I first plugged in the monitor, but after reboot, it is gone
Not likely.
I have an older version of High Sierra on Unibeast. Can I just reinstall over 10.13.6?
Yes.
Or, extract UniBeast/AppleHDA.kext with Pacifist, install, restart, run 10.13.6 Combo Update, restart.
 
Joined
Mar 9, 2015
Messages
54
Motherboard
GA-Z97X-UD5H-BK
CPU
i7 4790K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Update. If I boot with HDMI, unplug and plug in DP, it works. If I boot with DP, I have to unplug DP and plug in HDMI and then it works. In both cases, the sound icon flashes and sound occasionally skips. I wonder if installing 10.13.6 over my current installation will fix the AppleHDA kext and work. I figured as much with DCPI manager by nature of what it does. I'm comfortable installing it, just wanted to make sure. I just cloned my drive, so I'll give it a shot. Thanks again for the great work.
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,386
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
If I boot with HDMI, unplug and plug in DP, it works. If I boot with DP, I have to unplug DP and plug in HDMI and then it work
Normal, Nvidia driver problem.
Driver initialization during boot does not work, hot plug does.
See Post #1/VIII. Nvidia GeForce Graphics
 
Joined
Jul 28, 2012
Messages
28
Motherboard
Gigabyte Z170N - Gaming 5
CPU
i7-6700K
Graphics
HD 530
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
I have a Gigabyte Z170N-Gaming5 with 6700k that I am trying to finish my hackintosh on. There are plenty of walkthroughs on how to configure HDMI Audio off the 530 IGPU through unsupported methods today, but I'm trying to use the new method and tbh its probably a little above my head. Problem data attached, would appreciate any help.
 

Attachments

Joined
Mar 28, 2018
Messages
27
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Gaming WIFI
CPU
i7- 8700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac
  1. Description of HDMI audio problem
I was trying to get hdmi audio from 1080Ti.
1080Ti Hdmi is connected to a home theater receiver. Graphic works. In the the display tap of system info I can see two monitors. The other one is lg ultra fine 5k which is powered by two display port output from 1080Ti through thunderbolt AIC.
There is no HDMI device can be found in the system. No sound.

2. OS X version/motherboard model/BIOS version/processor/graphics
10.13.6(17G65)/aorus gaming wifi Z370/F5/intel 8700K/Evga GTX 1080Ti sc2

3.Procedure/Guide used
Method A.





  1. Screenshots
    1. DPCIManager/Status (III. Tools 3.)
    2. System Information/Hardware/Graphics/Displays
    3. System Preferences/Sound/Output
  2. DPCIManager/Misc/Boot Log
Code:
0:100  0:100  MemLog inited, TSC freq: 3696506140
0:100  0:000  CPU was calibrated with RTC
0:100  0:000
0:100  0:000  Now is 21.1.2019,  1:54:53 (GMT)
0:100  0:000  Starting Clover revision: 4630 on American Megatrends EFI
0:100  0:000  Build with: [Args: -mc --no-usb -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED -t XCODE8 | -D DISABLE_USB_SUPPORT -D NO_GRUB_DRIVERS_EMBEDDED --conf=/Users/macman/src/edk2/Conf -D USE_BIOS_BLOCKIO -D USE_LOW_EBDA -a X64 -b RELEASE -t XCODE8 -n 9 | OS: 10.13.6 | XCODE: 9.4.1]
0:100  0:000  SelfDevicePath=PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(1,GPT,E180BB8F-676D-4B2A-8A09-6537D37D6FE0,0x28,0x64000) @39600B98
0:100  0:000  SelfDirPath = \EFI\BOOT
0:104  0:003  === [ Get Smbios ] ========================================
0:104  0:000  Type 16 Index = 0
0:104  0:000  Total Memory Slots Count = 4
0:104  0:000  Type 17 Index = 0
0:104  0:000  Ignoring insane frequency value 0MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 0MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 0MB
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 0 ChannelA-DIMM0
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = <null string>
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = <null string>
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = <null string>
0:104  0:000  Type 17 Index = 1
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 3600MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 4096MB
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 1 ChannelA-DIMM1
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = 04EF
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = 0104AB61
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = TEAMGROUP-UD4-3600
0:104  0:000  Type 17 Index = 2
0:104  0:000  Ignoring insane frequency value 0MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 0MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 0MB
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 2 ChannelB-DIMM0
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = <null string>
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = <null string>
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = <null string>
0:104  0:000  Type 17 Index = 3
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 3600MHz
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 4096MB
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 3 ChannelB-DIMM1
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = 04EF
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->SerialNumber = 0104AB17
0:104  0:000  SmbiosTable.Type17->PartNumber = TEAMGROUP-UD4-3600
0:104  0:000  Boot status=0
0:104  0:000  Running on: 'Z370 AORUS Gaming WIFI' with board 'Z370 AORUS Gaming WIFI-CF'
0:104  0:000  === [ GetCPUProperties ] ==================================
0:104  0:000  CPU Vendor = 756E6547 Model=906EA
0:104  0:000   The CPU supported SSE4.1
0:104  0:000  BrandString = Intel(R) Core(TM) i7-8700K CPU @ 3.70GHz
0:104  0:000   The CPU supported turbo
0:104  0:000  MSR 0x35               6000C
0:104  0:000   TSC/CCC Information Leaf:
0:104  0:000    numerator     : 308
0:104  0:000    denominator   : 2
0:104  0:000   Calibrated ARTFrequency: 24003286
0:104  0:000  MSR 0xE2 before patch 1E008000
0:104  0:000  MSR 0xE2 is locked, PM patches will be turned on
0:104  0:000  MSR 0xCE              08080838_F1012500
0:104  0:000  corrected FLEX_RATIO = E0000
0:104  0:000  FSBFrequency = 136 MHz, DMI FSBFrequency = 100 MHz, Corrected FSBFrequency = 100 MHz
0:104  0:000  MaxDiv/MinDiv: 37.0/8
0:104  0:000  Turbo: 50/50/50/50
0:104  0:000  Features: 0xBFEBFBFF
0:104  0:000  Threads: 12
0:104  0:000  Cores: 6
0:104  0:000  FSB: 100 MHz
0:104  0:000  CPU: 5000 MHz
0:104  0:000  TSC: 5000 MHz
0:104  0:000  PIS: 100 MHz
0:104  0:000  ExternalClock: 25 MHz
0:104  0:000  === [ GetDevices ] ========================================
0:104  0:000  PCI (00|00:00.00) : 8086 3EC2 class=060000
0:104  0:000  PCI (00|00:01.00) : 8086 1901 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|01:00.00) : 10DE 1B06 class=030000
0:104  0:000   - GFX: Model=EVGA GeForce GTX 1080 Ti family 132 (Nvidia)
0:104  0:000  PCI (00|01:00.01) : 10DE 10EF class=040300
0:104  0:000   - HDMI Audio:
0:104  0:000  PCI (00|00:08.00) : 8086 1911 class=088000
0:104  0:000  PCI (00|00:14.00) : 8086 A2AF class=0C0330
0:104  0:000  PCI (00|00:16.00) : 8086 A2BA class=078000
0:104  0:000  PCI (00|00:17.00) : 8086 A282 class=010601
0:104  0:000  PCI (00|00:1B.00) : 8086 A2E7 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1B.02) : 8086 A2E9 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1B.03) : 8086 A2EA class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1B.04) : 8086 A2EB class=060400
0:104  0:000  PCI (00|05:00.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|06:00.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|07:00.00) : 8086 15D2 class=088000
0:104  0:000  PCI (00|06:01.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|08:00.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|09:01.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|0A:00.00) : 1B73 1100 class=0C0330
0:104  0:000  PCI (00|06:02.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|3B:00.00) : 8086 15D4 class=0C0330
0:104  0:000  PCI (00|06:04.00) : 8086 15D3 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1C.00) : 8086 A290 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1C.04) : 8086 A294 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|71:00.00) : 1B21 2142 class=0C0330
0:104  0:000  PCI (00|00:1C.06) : 8086 A296 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|72:00.00) : 8086 3165 class=028000
0:104  0:000   - WIFI: Vendor=Intel
0:104  0:000  PCI (00|00:1D.00) : 8086 A298 class=060400
0:104  0:000  PCI (00|00:1F.00) : 8086 A2C9 class=060100
0:104  0:000  PCI (00|00:1F.02) : 8086 A2A1 class=058000
0:104  0:000  PCI (00|00:1F.03) : 8086 A2F0 class=040300
0:104  0:000  PCI (00|00:1F.04) : 8086 A2A3 class=0C0500
0:104  0:000  PCI (00|00:1F.06) : 8086 15B8 class=020000
0:104  0:000   - LAN: 0 Vendor=Intel
0:104  0:000  === [ GetDefaultSettings ] ================================
0:104  0:000  Clover load options size = 0 bytes
0:117  0:012  EFI\CLOVER\config.plist loaded: Success
0:122  0:004  === [ GetListOfThemes ] ===================================
0:125  0:003  - [00]: tonymacx86
0:133  0:007  - [01]: random
0:139  0:005  - [01]: embedded
0:147  0:008  === [ Found config plists ] ===============================
0:149  0:002  - config.plist
0:150  0:001  === [ GetEarlyUserSettings ] ==============================
0:150  0:000  timeout set to 0
0:150  0:000  Custom boot CUSTOM_BOOT_DISABLED (0x0)
0:250  0:099  KextsToPatch: 3 requested
0:302  0:052   - [00]: AppleAHCIPort (External icons patch) :: BinPatch :: data len: 8
0:516  0:214   - [01]: com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI (Remove USB port limit in XHCI kext) :: MatchOS: 10.13.x :: BinPatch :: data len: 10
0:778  0:261   - [02]: com.apple.driver.AppleHDAController (Unsupported_Audio_Device_ID_Kaby_Lake) :: MatchOS: 10.12.x,10.13.x :: BinPatch :: data len: 3
1:039  0:261  Default theme: random
1:135  0:095  Hiding entries with string Windows
1:187  0:052  Hiding entries with string BOOTX64.EFI
1:239  0:052  === [ LoadDrivers ] =======================================
3:395  2:155  Loading OsxFatBinaryDrv-64.efi  status=Success
3:564  0:169  Loading AppleImageCodec-64.efi  status=Success
3:730  0:165  Loading AppleUITheme-64.efi  status=Success
3:895  0:165  Loading DataHubDxe-64.efi  status=Success
4:060  0:164  Loading AppleKeyAggregator-64.efi  status=Success
4:223  0:163  Loading OsxAptioFix2Drv-64.efi  status=Success
4:430  0:207  Loading VBoxHfs-64.efi  status=Success
4:593  0:162   - driver needs connecting
4:646  0:052  Loading FSInject-64.efi  status=Success
4:811  0:165  Loading FirmwareVolume-64.efi  status=Success
4:976  0:165  Loading EmuVariableUefi-64.efi  status=Success
5:139  0:162  EmuVariableUefi Initialize: VariableCommonInitialize = Success, orig services stored, install gEmuVariableControlProtocolGuid = Success
5:354  0:214  Loading apfs.efi  status=Success
5:565  0:211   - driver needs connecting
5:617  0:052  Loading SMCHelper-64.efi  status=Success
5:781  0:163  2 drivers needs connecting ...
5:838  0:056  PlatformDriverOverrideProtocol not found. Installing ... Success
5:943  0:104  APFS driver loaded
5:995  0:052  Searching for invalid DiskIo BY_DRIVER connects: not found, all ok
6:807  0:811  EmuVariable InstallEmulation: orig vars copied, emu.var.services installed, CreateEvent VirtualAddressChange = Success, CreateEvent ExitBootServices = Success, set Status=Success
7:175  0:368  === [ InitScreen ] ========================================
9:364  2:188  SetScreenResolution: 1920x1080 - not found!
9:468  0:103  SetMaxResolution: found best mode 0: 3840x2160
9:803  0:334  Video mode change to mode #0: Success
9:854  0:051   - set
9:906  0:051  Console modes reported: 5, available modes:
9:957  0:051   - [01]: 80x25 (current mode)
10:009  0:051   - [02]: 80x50
10:061  0:051   - [03]: 100x31
10:112  0:051   - [04]: 127x33
10:209  0:096   - [05]: 100x60
10:260  0:051  reinit: self device path=PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(1,GPT,E180BB8F-676D-4B2A-8A09-6537D37D6FE0,0x28,0x64000)
10:315  0:054  === [ GetMacAddress ] =====================================
12:358  2:042  MAC address of LAN #0= E0:D5:5E:2B:C5:F9:
12:774  0:416  === [ ScanSPD ] ===========================================
15:212  2:437  SMBus device : 8086 A2A3 class=0C0500 status=Success
15:290  0:078  SMBus CmdReg: 0x3
15:360  0:069  Scanning SMBus [8086:A2A3], mmio: 0xEA14A004, ioport: 0xF000, hostc: 0x11
15:453  0:093  Slots to scan [8]...
15:506  0:052  SPD[1]: Type 12 @0x51
15:577  0:070  XMP Profile1: 5*125 -69 ns
15:628  0:051  Found module with XMP version 2.0
15:680  0:052  DDR speed 2132MHz
15:733  0:052  Slot: 1 Type 26 4096MB 2132MHz Vendor=Team Group PartNo=TEAMGROUP-UD4-3600 SerialNo=000100040A0B0601
15:785  0:052  SPD[3]: Type 12 @0x53
15:855  0:069  XMP Profile1: 5*125 -69 ns
15:907  0:052  Found module with XMP version 2.0
16:004  0:096  DDR speed 2132MHz
16:055  0:051  Slot: 3 Type 26 4096MB 2132MHz Vendor=Team Group PartNo=TEAMGROUP-UD4-3600 SerialNo=000100040A0B0107
16:108  0:053  === [ GetAcpiTablesList ] =================================
17:935  1:827  Get Acpi Tables List from RSDT:
18:039  0:103   - [00]: FACP  A M I len=132
18:092  0:053   - [01]: APIC  A M I len=244
18:143  0:051   - [02]: FPDT  A M I len=68
18:195  0:051   - [03]: FIDT  A M I len=156
18:247  0:052   - [04]: MCFG  A M I len=60
18:299  0:052   - [05]: SSDT  A M I len=931
18:394  0:094   - [06]: SSDT  A M I len=29102
18:446  0:051   - [07]: SSDT  A M I len=12645
18:498  0:051   - [08]: SSDT  A M I len=10051
18:548  0:050   - [09]: HPET  A M I len=56
18:601  0:052   - [10]: SSDT  A M I len=4522
18:653  0:051   - [11]: SSDT  A M I len=10967
18:704  0:051   - [12]: UEFI  A M I len=72
18:757  0:052   - [13]: SSDT  A M I len=6062
18:809  0:052   - [14]: LPIT  A M I len=148
18:861  0:051   - [15]: SSDT  A M I len=321
18:914  0:052   - [16]: SSDT  A M I len=671
19:008  0:094   - [17]: SSDT  A M I len=12290
19:059  0:051   - [18]: SSDT  A M I len=1303
19:111  0:051   - [19]: SSDT  A M I len=745
19:163  0:051   - [20]: DBGP  A M I len=52
19:214  0:051   - [21]: DBG2  A M I len=84
19:266  0:051   - [22]: BGRT  A M I len=56
19:323  0:057   - [23]: WSMT  A M I len=40
19:374  0:051  Calibrated TSC Frequency = 3696506140 = 3696MHz
19:426  0:051  === [ GetUserSettings ] ===================================
21:349  1:922  USB FixOwnership: no
21:444  0:094  Dropping 1 tables:
21:496  0:052   - [00]: Drop table  signature="MATS" (5354414D)
21:912  0:415           - set table: 5354414D,                0 to drop: no
22:016  0:103   - final DSDT Fix mask=00000000
22:067  0:051  PatchesDSDT: 1 requested
22:119  0:052   - [00]: (change HDAS to HDEF) lenToFind: 4, lenToReplace: 4, Target Bridge: <null string>
22:378  0:258  Using ProductName from config: iMac18,3
22:430  0:052  Using latest BiosVersion from clover
22:482  0:051  BiosVersion: IM183.88Z.0161.B00.1806260901
22:578  0:096  BiosReleaseDate: 06/26/2018
22:631  0:052  Using FirmwareFeatures from clover: 0xFC0FE137
22:682  0:051  Using FirmwareFeaturesMask from clover: 0xFF1FFF3F
22:735  0:052  Using PlatformFeature from clover: 0x0
22:790  0:055  === [ Found DSDT tables ] =================================
24:772  1:981  === [ ScanVolumes ] =======================================
26:906  2:134  Found 12 volumes with blockIO
26:958  0:052  - [00]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)
27:106  0:147  - [01]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x4,0xFFFF,0x0)
27:213  0:107  - [02]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(1,GPT,E180BB8F-676D-4B2A-8A09-6537D37D6FE0,0x28,0x64000)
27:317  0:104          Result of bootcode detection: bootable unknown (legacy)
27:373  0:055          This is SelfVolume !!
27:429  0:055  - [03]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)
27:578  0:149          Result of bootcode detection: bootable unknown (legacy)
27:630  0:051  - [04]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x4,0xFFFF,0x0)\HD(1,GPT,BBCC3721-B882-40C2-BBFF-A478AF6E5245,0x800,0xE1000)
27:738  0:108          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
27:790  0:052  - [05]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x4,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,BE6B6188-BE36-43B1-B5C7-7ACEA25FDE5D,0xE1800,0x32000)
27:894  0:103          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
27:990  0:096  - [06]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x4,0xFFFF,0x0)\HD(3,GPT,031FF7BB-8D5E-441F-A62A-5B3CE1446EE7,0x113800,0x8000)
28:095  0:104  - [07]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x4,0xFFFF,0x0)\HD(4,GPT,53041219-1687-424D-9DF0-3D4058E34296,0x11B800,0x37D27800)
28:200  0:105          Result of bootcode detection: bootable Windows (vista,win)
28:252  0:051  - [08]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,34339FCAF5B96C4EAF598EF598325AD6)
28:400  0:148  - [09]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,AD52D211D64FCD468236BF2BEAE3DB30)
28:504  0:103  - [10]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,9E4E705EF75D0E4E93D2F4D0CC79036D)
28:652  0:148  - [11]: Volume: PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,C8994C3F359E124A985086DD7E2FFE87)
28:766  0:113  Loading nvram.plist from Vol 'EFI' - loaded, size=3166
28:879  0:113  === [ PutNvramPlistToRtVars ] =============================
30:497  1:617   Skipping EmuVariableUefiPresent
30:549  0:051  === [ InitTheme ] =========================================
32:845  2:295  Using theme 'tonymacx86' (EFI\CLOVER\themes\tonymacx86)
32:900  0:054  Loading font from ThemeDir: Error
32:953  0:053  Chosen theme random
33:006  0:052  after NVRAM boot-args=ngfxpatch=pikera nv_createDetailedTimingsFromEdid=1 -v slide=0 nv_spanmodepolicy=1 kext-dev-mode=1
33:058  0:052  Scanning legacy ...
33:111  0:052   4: 'Legacy HD1' (vista,win) add legacy
33:234  0:123   added 'Boot Windows from Legacy HD1' OSType=2 Icon=vista,win
33:328  0:093   5: 'EFI' (vista,win) add legacy
33:438  0:110   added 'Boot Windows from EFI' OSType=2 Icon=vista,win
33:488  0:049   7: 'Legacy HD4' (vista,win) add legacy
33:597  0:108   added 'Boot Windows from Legacy HD4' OSType=2 Icon=vista,win
33:650  0:053  === [ Dump SMC keys from NVRAM ] ==========================
35:108  1:457  found AppleSMC protocol
35:160  0:051  Registered 16 SMC keys
35:212  0:051  === [ ScanLoader ] ========================================
37:397  2:185  - [02]: 'EFI'
37:575  0:178          AddLoaderEntry for Volume Name=EFI
37:627  0:051          skipped because entry is hidden
37:678  0:051  - [05]: 'EFI'
37:798  0:120          AddLoaderEntry for Volume Name=EFI
37:865  0:066          AddLoaderEntry for Volume Name=EFI
37:916  0:050          skipped because entry is hidden
37:969  0:053  - [08]: 'Preboot'
38:080  0:111          AddLoaderEntry for Volume Name=Preboot
38:140  0:059      Check if volume Is Hibernated:
38:192  0:052      Check sleep image 'by signature':
38:290  0:097      using default sleep image name = \private\var\vm\sleepimage
38:341  0:051      sleepimage not found -> Not Found
38:393  0:051      hibernated: no - sign
38:465  0:072          AddLoaderEntry for Volume Name=Preboot
38:542  0:077  - [09]: 'hackintosh'
38:712  0:169          AddLoaderEntry for Volume Name=hackintosh
38:777  0:065      Check if volume Is Hibernated:
38:830  0:052      Check sleep image 'by signature':
38:910  0:079      read prefs \Library\Preferences\com.apple.PowerManagement.plist status=Success
39:006  0:095      using default sleep image name = \private\var\vm\sleepimage
39:075  0:069      sleepimage not found -> Not Found
39:127  0:051      hibernated: no - sign
39:197  0:070  - [10]: 'Recovery'
39:308  0:110          AddLoaderEntry for Volume Name=Recovery
39:386  0:078  - [11]: 'VM'
39:489  0:103  === [ AddCustomTool ] =====================================
41:529  2:039  found tool \EFI\CLOVER\tools\Shell64U.efi
41:581  0:051  Checking EFI partition Volume 2 for Clover
41:682  0:101   Found Clover
41:741  0:058  EmuVariable UninstallEmulation: CloseEvent = Success, original var services restored
41:916  0:175  EmuVariable InstallEmulation: orig vars copied, emu.var.services installed, CreateEvent VirtualAddressChange = Success, CreateEvent ExitBootServices = Success, set Status=Success
42:241  0:324  === [ GetEfiBootDeviceFromNvram ] =========================
43:664  1:423   - found entry 6. 'Boot macOS from hackintosh', Volume 'hackintosh', DevicePath 'PciRoot(0x0)\Pci(0x17,0x0)\Sata(0x0,0xFFFF,0x0)\HD(2,GPT,C75A32A6-2A05-4F2D-A16D-4A970A3DE92E,0x64028,0x1BEC0460)\VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,AD52D211D64FCD468236BF2BEAE3DB30)\System\Library\CoreServices\boot.efii'
43:759  0:095  EmuVariable UninstallEmulation: CloseEvent = Success, original var services restored
43:915  0:156  DefaultIndex=6 and MainMenu.EntryCount=14
43:968  0:052  === [ StartLoader ] =======================================
46:116  2:147  Finally: ExternalClock=25MHz BusSpeed=99906kHz CPUFreq=3697MHz PIS: hw.busfrequency=100000000Hz
46:262  0:146  Loading boot.efi  status=Success
46:428  0:166  GetOSVersion: 10.13.6 (17G65)
46:532  0:104  CSR_CFG: CSR_ALLOW_UNTRUSTED_KEXTS | CSR_ALLOW_UNRESTRICTED_FS | CSR_ALLOW_TASK_FOR_PID | CSR_ALLOW_UNRESTRICTED_DTRACE | CSR_ALLOW_UNRESTRICTED_NVRAM
46:585  0:052  Filtering KextPatches:
46:638  0:052   - [00]: AppleAHCIPort (External icons patch) :: BinPatch :: [OS: 10.13.6 | MatchOS: All | MatchBuild: All] ==> allowed
46:786  0:148   - [01]: com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI (Remove USB port limit in XHCI kext) :: BinPatch :: [OS: 10.13.6 | MatchOS: 10.13.x | MatchBuild: All] ==> allowed
46:892  0:105   - [02]: com.apple.driver.AppleHDAController (Unsupported_Audio_Device_ID_Kaby_Lake) :: BinPatch :: [OS: 10.13.6 | MatchOS: 10.12.x,10.13.x | MatchBuild: All] ==> allowed
46:997  0:105  Will not patch boot.efi
47:049  0:051  EmuVariable InstallEmulation: orig vars copied, emu.var.services installed, CreateEvent VirtualAddressChange = Success, CreateEvent ExitBootServices = Success, set Status=Success
47:417  0:368  === [ PatchSmbios ] =======================================
49:557  2:140  insert table 9 for dev 0:0
49:609  0:051  insert table 9 for dev 0:1
49:661  0:051  insert table 9 for dev 1F:6
49:714  0:052  insert table 9 for dev 0:0
49:766  0:052  Channels: 2
49:818  0:052  Interleave: 0 2 1 3 4 6 5 7 8 10 9 11 12 14 13 15 16 18 17 19 20 22 21 23
51:316  1:497  SMBIOS Type 17 Index = 0 => 0 0:
51:410  0:094  BANK 0 DIMM0 EMPTY
51:462  0:051  SMBIOS Type 17 Index = 1 => 2 2:
51:515  0:052  BANK 1 DIMM0 EMPTY
51:567  0:052  SMBIOS Type 17 Index = 2 => 1 1:
51:619  0:052  BANK 0 DIMM1 3600MHz 4096MB
51:671  0:051  SMBIOS Type 17 Index = 3 => 3 3:
51:723  0:052  BANK 1 DIMM1 3600MHz 4096MB
51:774  0:051  mTotalSystemMemory = 8192
51:826  0:051  NumberOfMemoryDevices = 4
51:879  0:052  Type20[0]->End = 0x3FFFFF, Type17[2] = 0x1000
51:931  0:052  Type20[1]->End = 0x7FFFFF, Type17[3] = 0x3000
52:027  0:095  Table 131 is present, CPUType=35
52:078  0:051  Change to: 705
52:130  0:051  === [ PatchACPI ] =========================================
54:359  2:229  Xsdt reallocation done
54:412  0:052  old FADT length=114
54:463  0:051   SignatureFixup: 0x72F6808E -> 0x0
54:519  0:055  Apply DsdtFixMask=0x00000000
54:571  0:052     drop _DSM mask=0xFFFF
54:623  0:052  === [ FixBiosDsdt ] =======================================
56:757  2:133  VideoCard devID=0x1B0610DE
56:809  0:051  DisplayADR1[0] = 0x10000, DisplayADR2[0] = 0x0
56:903  0:093  USBADR[0] = 0x140000 and PCIe = 0xFFFE
56:953  0:050  USBADR[1] = 0x1B0004 and PCIe = 0x0
57:005  0:051  USBADR[2] = 0x1B0004 and PCIe = 0x0
57:057  0:051  USBADR[3] = 0x1C0004 and PCIe = 0x0
57:119  0:061  Audio HDA (addr:0x1F0003) setting specified layout-id=1 (0x1)
57:170  0:051  Patching DSDT:
57:222  0:052   - [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, patched at: [ (2DA) (12) (12) (B42C) (181C) (84) (D) (2B) (32) (4F) (7B) (C3) (12C49) (15FB) ]
58:205  0:982    0 replacements
58:257  0:052  first CPU found at A102 offset A105
58:308  0:051  score candidate at A0FE
58:360  0:051  score inserted in acpi_cpu_score _PR_
58:412  0:051  Found ACPI CPU: PR00 | PR01 | PR02 | PR03 | PR04 | PR05 | PR06 | PR07 | PR08 | PR09 | PR10 | PR11 | PR12 | PR13 | PR14 | PR15 , within the score: _PR_
59:296  0:884  PreCleanup XSDT: count=24, length=228
59:348  0:052  PreCleanup XSDT, corrected XSDT: count=24, length=228
59:400  0:051  === [ ACPIDropTables ] ====================================
61:420  2:020  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
61:579  0:158    0 replacements
61:635  0:056  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
61:792  0:156    0 replacements
61:843  0:051  Found OperationRegion(GGGT, SystemMemory, 3DAEE018, ...)
61:901  0:057  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
62:057  0:155    0 replacements
62:110  0:052  Found OperationRegion(SANV, SystemMemory, 3DAEEC18, ...)
62:205  0:095  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
62:360  0:155    0 replacements
62:413  0:052  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
62:568  0:155    0 replacements
62:624  0:055  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
62:779  0:155    0 replacements
62:831  0:051  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
63:030  0:199    0 replacements
63:081  0:051  Found OperationRegion(PNVS, SystemMemory, 34955000, ...)
63:134  0:052  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, patched at: [ (20) (48) ]
63:450  0:316    0 replacements
63:501  0:051  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
63:657  0:155    0 replacements
63:710  0:053  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
63:867  0:157    0 replacements
63:919  0:051  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
64:117  0:198    0 replacements
64:170  0:052  0. [change HDAS to HDEF]: pattern 48444153, bin not found / already patched!
64:326  0:156    0 replacements
64:378  0:052  CPUBase=0 and ApicCPUBase=1 ApicCPUNum=1
64:429  0:051  Cleanup XSDT: count=24, length=228
64:481  0:051  corrected XSDT count=24, length=228
64:533  0:051  === [ RestSetup macOS ] ===================================
66:461  1:928  NVidia GFX injection not set
66:514  0:052   RCBA disabled; cannot use it
66:608  0:094   setting specified layout-id=1 (0x1)
66:661  0:052  stringlength = 530
66:712  0:051  CurrentMode: Width=3840 Height=2160
66:764  0:052  Beginning FSInjection
FSInjectionInstall ...
- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: 3888FA98
FSInjectionInstall ...
- Our FSI_SIMPLE_FILE_SYSTEM_PROTOCOL installed on handle: 3888FA98
66:823  0:058  Use origin smbios table type 1 guid.
66:879  0:056  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\Other
66:931  0:052  Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC.kext (v.1787)
67:013  0:081  Preparing kexts injection for arch=x86_64 from EFI\CLOVER\kexts\10.13
67:107  0:094  Extra kext: EFI\CLOVER\kexts\10.13\AppleALC.kext (v.1.3.0)
67:380  0:272  Custom boot screen not used because entry has unset use graphics



I don't have this one, because it's empty there.
EFI/CLOVER/ACPI/Patched/ssdt.aml
 

Attachments

Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,386
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
trying to use the new method and tbh its probably a little above my head.
HD530 HDMI audio requires working onboard audio. See Post #1/I. Before You Install HDMI Audio/3. AppleALC.kext ...
Onboard audio, off topic
 
Top