Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
Jul 29, 2012
Messages
170
Motherboard
OsX Mountain Lion 10.8.2
CPU
Intel Core I5 3570K 3.4 GHZ
Graphics
Intel HD 4000 Integrated Graphics
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
iOS
Hey, Toleda!

The HDMI script is always failing with this output:

File: audio_cloverHDMI-130_v0.6.command

Release Mode

EFI partition is mounted

Error: no IOReg/HDEF; BIOS/audio/disabled or ACPI problem

Continue without HDEF/onboard audio (y/n): y


No audio codec detected

No system files were changed

To save a Copy of this Terminal session: Terminal/Shell/Export Text As ...

logout

Saving session...

...copying shared history...

...saving history...truncating history files...

...completed.


[Process completed]


MacOS High Sierra 10.13.2, Asus Prime Z270K, Core I7 7700

Used your Clover HDMI audio guide

MacIASL won't even open (see attached screenshot) so I cannot send its output
 

Attachments

Joined
Oct 10, 2011
Messages
13
Motherboard
Gigabyte GA-Z270x-Ultra Gaming
CPU
Intel i5 7600
Graphics
onBoard Intel HD630
Hi there,

I'm getting this error from the script: "End-of-central-directory signature not found. Either this file is not a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the latter case the central directory and zipfile comment will be found on the last disk(s) of this archive." - "unzip: cannot find zipfile directory in one of /tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip or /tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip.zip, and cannot find /tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip.ZIP, period
Error: Download failure, verify network - hdef ssdt"

My terminal output is:

Agreement
The audio_cloverHDMI script is for personal use only. Do not distribute
the patch, any or all of the files for any reason without permission.
The audio_cloverHDMI script is provided as is and without any warranty.

File: audio_cloverHDMI-130_v0.6.command
Release Mode
EFI partition is mounted
HDMI audio codec(s)
Intel: 0x8086280b
HD630 HDMI audio is not enabled
Install SSDT-HDMI-HD630 HDMI audio ssdt (y/n): y
Download SSDT-HDMI-HD630 ...
Password:
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 45203 100 45203 0 0 23264 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 23252
Download SSDT-HDEF-HDAS-7.aml ...
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 15 100 15 0 0 14 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 14
[/tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
unzip: cannot find zipfile directory in one of /tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip or
/tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip.zip, and cannot find /tmp/ssdt_hdef-7-100-hdas.zip.ZIP, period.
Error: Download failure, verify network - hdef ssdt
No system files were changed
To save a Copy of this Terminal session: Terminal/Shell/Export Text As ...
logout
Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.

[Proceso completado]

Could you help?
 
Joined
Nov 26, 2017
Messages
146
Motherboard
Dell Inspiron 5379-1.10.0-Clover
CPU
i5-8250U/02X95V
Graphics
UHD 620, 1600x900
Mac
iMac, MacBook Air
Mobile Phone
Android
Opening DSDT is OK with this tool !

I commented (not removed) :
// BNUM, 8,
and commented :
//Device (D05B)
//{
// Name (_ADR, Zero)
//}
Got many compilation warning/remarks/optimizations
Saved as DSDT ACPI Machine language binary : EFI/CLOVER/ACPI/patched/DSDT.aml
Removed NvidiaGraphicsFixup.kext from L/E
Restarted

Still no no HDMI devices
Attached my table set exported
 

Attachments

Last edited:
Joined
Jan 5, 2018
Messages
6
Motherboard
ASUS Prime H270-PRO
CPU
Intel i5-7400
Graphics
GeForce GTX 1060 3GB
Mobile Phone
iOS
Hi toleda,

Changed to SSDT-HDEF-HDAS-1.aml in Clover/ACPI/patched.

Removed : config.plist/ACPI/DSDT/Patches/Rename HDAS to HDEF
Removed : config.plist/ACPI/DSDT/Patches/change GFX0 to IGPU

Also ran: audio_cloverHDMI-130_v0.6.command

Device list in System Preference/Sounds is back - Headphones work, and that's it. No output option/sound over the DP>HDMI.

I've attached files.

Thanks for your help.
 
Last edited:

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
23,935
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
getting this error
Audio ID: 7 is not supported on this thread; 1220, Audio ID: 1 and 2 are supported.
Suggest setting Audio ID: 1, restart
Run cloverHDMI, restart.
Post #1/Problem Reporting; attach all requested files
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
23,935
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Removed : config.plist/ACPI/DSDT/Patches/Rename HDAS to HDEF
Removed : config.plist/ACPI/DSDT/Patches/change GFX0 to IGPU
Also ran: audio_cloverHDMI-130_v0.6.command
Restart required after edit to config.plist before running cloverHDMI
Attached config.plist shows both patches, not removed.
Script: Nvidia HDMI audio is enabled
Reason: EFI\CLOVER\kexts\Other\HDMIAudio.kext
This thread does not support HDMIAudio.kext.
 
Top