Contribute
Register

AppleHDA HDMI Audio [Guide]

Joined
May 16, 2016
Messages
290
Motherboard
Asus Prime Z370-A II-1001
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @toleda,

I have a Dell Optiplex 9020 PC running latest Mojave with the latest WEG and AppleALC. I'm using the iGPU Intel HD4600. It's connected DP to DP with my monitor LG 27UK850-w

However I'm not getting Audio through DP. I do get Line-out and Headphone port and they work perfectly tho.

I just wanted to quickly ask, do you think this could work for DP Audio?

Thanks a lot

EDIT: changed to another DP port and now I'm getting DP Audio control!! >_<
 

Attachments

  • debug_6472.zip
    1.3 MB · Views: 147
Last edited:
Joined
Oct 8, 2019
Messages
3
Motherboard
AsRock Z390 Phantom Gaming ITX/AC
CPU
Intel i5-8400
Graphics
EVGA GTX 1070 SC
spent a lot of time debugging on this issue: https://www.tonymacx86.com/threads/...audio-controller-but-not-sound-output.284750/ installed AppleALC first, disabled all past DSDT fixes / patches. Reinstalled whatevergreen, lilu and onboard audio driver kexts with kextBeast (seems copying wont work). Replaced AppleHDA with native one

=> onboard audio works but not hdmi audio

Last Resort, uncheck resetHDA in devices/audio.

=> hdmi audio worked!
 

pct

Joined
Nov 8, 2010
Messages
87
Motherboard
Gigabyte H67MA-UD2H-B3
CPU
i3-2105
Graphics
GT710
Hi
I am updating my old HTPC with HD3000 to HS and Mojave and need to configure again Audio on HDMI.

Post #1 says it's for HD4000 and newer : knowing I will use clover and recent OSX release, should I follow this guide while I have an HD3000 or the previous guide ?

Thanks
 
Joined
Nov 4, 2016
Messages
1
Problem Report

1. No audio driver is detected as installed; audio device is detected in System Profiler but is not installed.
Screen Shot 2019-10-29 at 1.40.09 AM.png

2. macOS Mojave 10.14.2 (18C54). MacBook Pro (15-inch, 2018) (MacBookPro15,1) + AMD Sapphire R9 Fury inside Mantiz Venus eGPU.
3. This guide, method A.
4. Attached.
5.
Code:
> ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
"vendorcodecID" = 0x1002aa01
Code:
> bdmesg
zsh: command not found: bdmesg
Code:
> diskutil list
/dev/disk0 (internal):
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                         500.3 GB   disk0
   1:                        EFI EFI                     314.6 MB   disk0s1
   2:                 Apple_APFS Container disk1         424.0 GB   disk0s2
   3:       Microsoft Basic Data BOOTCAMP                75.5 GB    disk0s3
   4:           Windows Recovery                         497.0 MB   disk0s4

/dev/disk1 (synthesized):
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      APFS Container Scheme -                      +424.0 GB   disk1
                                 Physical Store disk0s2
   1:                APFS Volume Macintosh HD            368.0 GB   disk1s1
   2:                APFS Volume Preboot                 43.9 MB    disk1s2
   3:                APFS Volume Recovery                517.0 MB   disk1s3
   4:                APFS Volume VM                      1.1 GB     disk1s4
6. Attached.
7. Attached.
8. N/A, real hardware.
 

Attachments

  • audio.zip
    3.5 MB · Views: 119
Last edited:
Joined
May 16, 2012
Messages
3
Motherboard
Intel DQ77KB
CPU
i3-3225
Graphics
HD4000
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Hi, my PC is quite an old one: running an Intel i3-2105 + DH61AG on High Sierra. Everything is fine except it cannot be upgraded to Mojave. Recently I changed the CPU to i3-3225 (w/ HD4000) hoping to do the upgrade. All is good except the HDMI audio is gone. I've tried many ways but still no luck. Could anyone please help me?

1. No HDMI Audio
2. macOS version/motherboard model/BIOS version/processor/graphics
10.13.6/Intel DH61AG/0109/i3-3225/HD4000
3. tried Multibeast, no HDMI audio; then followed method A, still the same.
4. Copy of IOReg - IOReg_v2.1 (Tools 2.) File: Alfred’s Mac mini.ioreg
5. Terminal - 4 commands:
ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
Returns nothing
ioreg -rxn AppleGFXHDADriver | grep vendorcodecID
Returns nothing
bdmesg
File: boot.txt
diskutil list
File: disk.txt
All files zipped and attached. Thanks.
 

Attachments

  • AC.zip
    2.4 MB · Views: 142
Joined
Jul 5, 2012
Messages
399
Motherboard
asus z170-k
CPU
i5-6400
Graphics
HD530/GTX 650
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Trying to get HDMI audio on an HD4k setup. Im not sure which part needs to be changed.

WEG/AppleALC worked good for HDMI/ w/audio port. Rendering other ports garbled. But without it there was no working HDMI video/audio at all.

Injecting some properties under devices in clover from another config for HD4000 yielded the other ports working
with WEG/AppleALC, though there was no audio in the HDMI

No doubt if you know what to look for you can tell what I missed.

Thank you much in advance if you can

EDIT Thanks for all the help, I figured it out. Looking at IORegistryExplorer I see connector from
HDMI cable is showing as 04 (DP) Just needed to change the clover patch under devices/properties
from the config. There was a # sign in front that cancels the patch on that port was (1) that would inject HDMI = 08
 

Attachments

  • debug_23827.zip
    5.7 MB · Views: 117
Last edited:
Joined
Jul 5, 2012
Messages
399
Motherboard
asus z170-k
CPU
i5-6400
Graphics
HD530/GTX 650
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi, my PC is quite an old one: running an Intel i3-2105 + DH61AG on High Sierra. Everything is fine except it cannot be upgraded to Mojave. Recently I changed the CPU to i3-3225 (w/ HD4000) hoping to do the upgrade. All is good except the HDMI audio is gone. I've tried many ways but still no luck. Could anyone please help me?

1. No HDMI Audio

If you want help I would post more than what you posted. Its not much to go on as far
as what you have going on there.

But read my last post and you can figure it out. Hint: WEG is What Ever Green Kext
 
Last edited:
Joined
May 16, 2012
Messages
3
Motherboard
Intel DQ77KB
CPU
i3-3225
Graphics
HD4000
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Hi, my PC is quite an old one: running an Intel i3-2105 + DH61AG on High Sierra. Everything is fine except it cannot be upgraded to Mojave. Recently I changed the CPU to i3-3225 (w/ HD4000) hoping to do the upgrade. All is good except the HDMI audio is gone. I've tried many ways but still no luck. Could anyone please help me?

1. No HDMI Audio
...
Just an update for anyone who found this thread. I think it's mainly a hardware problem that no one can fix it easily. So I switched to Intel DQ77KB + i3-3225; updated to the latest BIOS; generated the SSDT; setup the HDMI as the secondary display via BIOS (otherwise the famous 8 apples will be displayed). Bingo! All work! Now it's running Mojave smoothly.

Thanks the community for all their hard works!
 
Joined
Apr 2, 2011
Messages
128
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@ Toledo could you look at my IOREG and see if you could find why am not getting any audio from my hdmi ports please and thanks
 

Attachments

  • Amyre’s iMac.ioreg
    17 MB · Views: 107
  • config.plist
    27.1 KB · Views: 114
Top