Contribute
Register

AMD Radeon Navi GPU

Joined
Aug 22, 2019
Messages
14
Motherboard
Z370 Prime A II
CPU
8600K
Graphics
5700
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
My bad, no, I was using another iMac definition, I swapped to iMacPro1,1 and now I get acceleration:
View attachment 431705

Netflix plays for a couple of seconds, then gives me this error in Safari: "Error Code: S7363-1260-48444350"

Works perfectly well in Chrome.
Hide your serial and...[OT] what ram do you have? You probably haven't enabled XMP in bios and you're running at a low mhz
 
Joined
Jul 23, 2011
Messages
68
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Elite
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I'm not having that problem with Netflix with Safari. I was able to watch an entire episode on Netflix without any issues.

The error is something to do with HDCP, so it's perhaps the monitors support of HDCP rather than anything else, I couldn't be sure - I don't tend to watch Netflix in a browser and it's the first time in years I've used Safari too, so who knows :)
 
Joined
Jul 23, 2011
Messages
68
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Elite
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hide your serial and...[OT] what ram do you have? You probably haven't enabled XMP in bios and you're running at a low mhz

Good point, re-cropped the image, cheers.

I'm running two sets (4 in total) of these;

DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V 16GB (2x8GB)

I hadn't notice the speed's low tbh, will take a look at that, thanks :)

** EDIT ** Yup, enabled XMP and clocked at 3200mhz now without issues, ta ;)
 
Joined
Feb 8, 2011
Messages
52
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS X HERO Z370
CPU
i7 8700k
Graphics
RX580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I have no idea how to validate if HEVC encoding is working, how would I test this?
I am not sure if ffmpeg support HEVC hardware encoding on macOS. VideoProc seems to be the hackintoshers goto solution for testing Video en/decoding support. You can download the trial version on their side.

Yeah, please disregard what I asked. Mac's only hardware encoding library it seems is VideoToolbox, which limits to average bitrate - not CRF. Apple's fault. FFMpeg does support videotoolbox, but again, same limitations. If the 5700/XT utilizes this library, same problem as the legit Mac's with T2. Very fast, but poor quality, short of throwing an insanely high average bitrate at it. If you manage to use HEVC encoding via another app, it's likely still using the videotoolbox library either way(Compressor, ffmpeg, VideoProc?). The link I mentioned earlier was with AMD's AMF library, and that's windows-only.
 
Joined
Feb 8, 2018
Messages
14
Hey! I managed to get everything working on the 5700, but I have another problem. Audio is working via HDMI and DisplayPort. But the 6 aux connector on the board are not. I tried several times to add AppleALC.kext. Every time I add it, I get a black screen when booting, and I cant even see if the 6 jack are working! My motherboard is ASUS MAXIMUS VI HERO.
Anyone knows why?
Thank you
 
Joined
Sep 24, 2019
Messages
2
Motherboard
ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
This is my first post (on this account and after many years) and I hope I do give the proper information needed.
After years of not owning a hackintosh I recently decided to buy a RX5700, wait until it's supported in OS X and start building one again. I did initially set up the machine on 10.15 GM using OpenCore with the IGPU enabled and everything worked fine, except iMessage (which is a different story obviously).

I then updated to the latest 10.15.1 Beta (19B77a), disabled the IGPU and WEG.
Everything is working except:
- iMessage (like before)
- Netflix in Safari only occasionally works (probably due to me using a DVI monitor with a HDMI to DVI adapter as a second monitor), chrome works fine though
- An occasional crash that I believe is related to the GPU and only happens after a few (5-30) minutes of inactivity

The error log after the reboot gives out the following:
panic(cpu 4 caller 0xffffff8020062e0a): Kernel trap at 0xffffff7fa110a5c3, type 14=page fault, registers:
CR0: 0x0000000080010033, CR2: 0x0000000000000040, CR3: 0x000000075fc430d9, CR4: 0x00000000003626e0
RAX: 0xffffff835ed76260, RBX: 0x0000000000000000, RCX: 0x0000000000000000, RDX: 0xffffff835ed76260
RSP: 0xffffffa3f5bc3870, RBP: 0xffffffa3f5bc38b0, RSI: 0xffffff8063bd8e00, RDI: 0x0000000000000000
R8: 0x0000000000000000, R9: 0x0000000000000000, R10: 0xffffff7fa1025104, R11: 0xffffff807922d60c
R12: 0xffffff8020a1cae8, R13: 0xffffff8063bd8e00, R14: 0xffffff8063bd8000, R15: 0x0000000000000000
RFL: 0x0000000000010282, RIP: 0xffffff7fa110a5c3, CS: 0x0000000000000008, SS: 0x0000000000000010
Fault CR2: 0x0000000000000040, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x4, PL: 0, VF: 0

Backtrace (CPU 4), Frame : Return Address
0xffffffa3f5bc32d0 : 0xffffff801ff39a3b mach_kernel : _handle_debugger_trap + 0x47b
0xffffffa3f5bc3320 : 0xffffff8020070fe5 mach_kernel : _kdp_i386_trap + 0x155
0xffffffa3f5bc3360 : 0xffffff8020062a5e mach_kernel : _kernel_trap + 0x4ee
0xffffffa3f5bc33b0 : 0xffffff801fee0a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0
0xffffffa3f5bc33d0 : 0xffffff801ff39127 mach_kernel : _DebuggerTrapWithState + 0x17
0xffffffa3f5bc34d0 : 0xffffff801ff3950b mach_kernel : _panic_trap_to_debugger + 0x21b
0xffffffa3f5bc3520 : 0xffffff80206d17f9 mach_kernel : _panic + 0x61
0xffffffa3f5bc3590 : 0xffffff8020062e0a mach_kernel : _sync_iss_to_iks + 0x2aa
0xffffffa3f5bc3710 : 0xffffff8020062b08 mach_kernel : _kernel_trap + 0x598
0xffffffa3f5bc3760 : 0xffffff801fee0a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0
0xffffffa3f5bc3780 : 0xffffff7fa110a5c3 com.apple.kext.AMDRadeonX6000 : __ZN31AMDRadeonX6000_AMDAccelResource18fillUBMSurfaceInfoEP13_UBM_SURFINFOP22_sMASK_MEMORY_SETTINGSjjj + 0x17
0xffffffa3f5bc38b0 : 0xffffff7fa111b068 com.apple.kext.AMDRadeonX6000 : __ZN35AMDRadeonX6000_AMDAccelVideoContext22processGraphicsCommandER24IOAccelCommandStreamInfo + 0x680
0xffffffa3f5bc39d0 : 0xffffff7fa102802e com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext221processSidebandBufferEP24IOAccelCommandDescriptorb + 0x10c
0xffffffa3f5bc3a10 : 0xffffff7fa1028561 com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext218processDataBuffersEj + 0x5d
0xffffffa3f5bc3a40 : 0xffffff7fa1025adb com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext219submit_data_buffersEP33IOAccelContextSubmitDataBuffersInP34IOAccelContextSubmitDataBuffersOutyPy + 0x9d7
0xffffffa3f5bc3ac0 : 0xffffff80206682d0 mach_kernel : _shim_io_connect_method_structureI_structureO + 0x1b0
0xffffffa3f5bc3b10 : 0xffffff8020666551 mach_kernel : __ZN12IOUserClient14externalMethodEjP25IOExternalMethodArgumentsP24IOExternalMethodDispatchP8OSObjectPv + 0x331
0xffffffa3f5bc3b60 : 0xffffff802066f393 mach_kernel : _is_io_connect_method + 0x223
0xffffffa3f5bc3ca0 : 0xffffff8020020b92 mach_kernel : _iokit_server_routine + 0x4e62
0xffffffa3f5bc3db0 : 0xffffff801ff3f8b8 mach_kernel : _ipc_kobject_server + 0x238
0xffffffa3f5bc3e10 : 0xffffff801ff16545 mach_kernel : _ipc_kmsg_send + 0x135
0xffffffa3f5bc3e70 : 0xffffff801ff2cff5 mach_kernel : _mach_msg_overwrite_trap + 0x2e5
0xffffffa3f5bc3f00 : 0xffffff8020049085 mach_kernel : _mach_call_munger64 + 0x205
0xffffffa3f5bc3fa0 : 0xffffff801fee1226 mach_kernel : _hndl_mach_scall64 + 0x16
Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2(438.2.7)[D22924A5-0DA5-3ACB-85D2-99C6A04C9F4B]@0xffffff7fa101f000->0xffffff7fa10e2fff
dependency: com.apple.driver.AppleMobileFileIntegrity(1.0.5)[8A630842-3D3A-374F-8C2C-C56C90A40582]@0xffffff7fa0bef000
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[D0EE43FE-7637-31CC-A6B2-3F27EF947D5F]@0xffffff7fa0ca3000
dependency: com.apple.iokit.IOSurface(269.6)[A8F901C3-CAA7-3598-A1A1-05EBBBE20591]@0xffffff7fa0fee000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(568)[2C02AC3B-E60A-352A-853F-7591F7D55470]@0xffffff7fa0f8f000
dependency: com.apple.iokit.IOReportFamily(47)[B18BD40D-346B-3B13-B23E-647DAB169AA9]@0xffffff7fa089f000
com.apple.kext.AMDRadeonX6000(3.0.2)[14C671D4-DABA-3745-B010-1102C415678F]@0xffffff7fa10f7000->0xffffff7fa139dfff
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[D0EE43FE-7637-31CC-A6B2-3F27EF947D5F]@0xffffff7fa0ca3000
dependency: com.apple.iokit.IOSurface(269.6)[A8F901C3-CAA7-3598-A1A1-05EBBBE20591]@0xffffff7fa0fee000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(568)[2C02AC3B-E60A-352A-853F-7591F7D55470]@0xffffff7fa0f8f000
dependency: com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2(438.2.7)[D22924A5-0DA5-3ACB-85D2-99C6A04C9F4B]@0xffffff7fa101f000

BSD process name corresponding to current thread: VTDecoderXPCServ
Boot args: -v -alcbeta -lilubetaall -wegbeta dart=0 debug=0x100 keepsyms=1

Mac OS version:
19B77a

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.0.0: Fri Oct 11 19:41:52 PDT 2019; root:xnu-6153.41.3~8/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: F3450EEF-3326-3424-8148-68E2777D9E23
Kernel slide: 0x000000001fc00000
Kernel text base: 0xffffff801fe00000
__HIB text base: 0xffffff801fd00000
System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 706954651226

What I have tried so far:

1) Enabling WEG and setting agdpmod=pikera
2) Disconnecting the DVI monitor
3) Turning display and computer sleep on/off at different intervals in many different combinations

The only thing that seems to make it stop crashing is either using the computer or letting Netflix run.
Any ideas?

Graphics Card: GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G
Open Core 0.5.1
Lilu 1.3.8
Whatevergreen 1.3.3
Configured as iMacPro1,1
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,199
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
This is my first post (on this account and after many years) and I hope I do give the proper information needed.
After years of not owning a hackintosh I recently decided to buy a RX5700, wait until it's supported in OS X and start building one again. I did initially set up the machine on 10.15 GM using OpenCore with the IGPU enabled and everything worked fine, except iMessage (which is a different story obviously).

I then updated to the latest 10.15.1 Beta (19B77a), disabled the IGPU and WEG.
Everything is working except:
- iMessage (like before)
- Netflix in Safari (probably due to me using a DVI monitor with a HDMI to DVI adapter as a second monitor)
- An occasional crash that I believe is related to the GPU and only happens after a few (5-30) minutes of inactivity

The error log after the reboot gives out the following:
panic(cpu 4 caller 0xffffff8020062e0a): Kernel trap at 0xffffff7fa110a5c3, type 14=page fault, registers:
CR0: 0x0000000080010033, CR2: 0x0000000000000040, CR3: 0x000000075fc430d9, CR4: 0x00000000003626e0
RAX: 0xffffff835ed76260, RBX: 0x0000000000000000, RCX: 0x0000000000000000, RDX: 0xffffff835ed76260
RSP: 0xffffffa3f5bc3870, RBP: 0xffffffa3f5bc38b0, RSI: 0xffffff8063bd8e00, RDI: 0x0000000000000000
R8: 0x0000000000000000, R9: 0x0000000000000000, R10: 0xffffff7fa1025104, R11: 0xffffff807922d60c
R12: 0xffffff8020a1cae8, R13: 0xffffff8063bd8e00, R14: 0xffffff8063bd8000, R15: 0x0000000000000000
RFL: 0x0000000000010282, RIP: 0xffffff7fa110a5c3, CS: 0x0000000000000008, SS: 0x0000000000000010
Fault CR2: 0x0000000000000040, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x4, PL: 0, VF: 0

Backtrace (CPU 4), Frame : Return Address
0xffffffa3f5bc32d0 : 0xffffff801ff39a3b mach_kernel : _handle_debugger_trap + 0x47b
0xffffffa3f5bc3320 : 0xffffff8020070fe5 mach_kernel : _kdp_i386_trap + 0x155
0xffffffa3f5bc3360 : 0xffffff8020062a5e mach_kernel : _kernel_trap + 0x4ee
0xffffffa3f5bc33b0 : 0xffffff801fee0a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0
0xffffffa3f5bc33d0 : 0xffffff801ff39127 mach_kernel : _DebuggerTrapWithState + 0x17
0xffffffa3f5bc34d0 : 0xffffff801ff3950b mach_kernel : _panic_trap_to_debugger + 0x21b
0xffffffa3f5bc3520 : 0xffffff80206d17f9 mach_kernel : _panic + 0x61
0xffffffa3f5bc3590 : 0xffffff8020062e0a mach_kernel : _sync_iss_to_iks + 0x2aa
0xffffffa3f5bc3710 : 0xffffff8020062b08 mach_kernel : _kernel_trap + 0x598
0xffffffa3f5bc3760 : 0xffffff801fee0a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0
0xffffffa3f5bc3780 : 0xffffff7fa110a5c3 com.apple.kext.AMDRadeonX6000 : __ZN31AMDRadeonX6000_AMDAccelResource18fillUBMSurfaceInfoEP13_UBM_SURFINFOP22_sMASK_MEMORY_SETTINGSjjj + 0x17
0xffffffa3f5bc38b0 : 0xffffff7fa111b068 com.apple.kext.AMDRadeonX6000 : __ZN35AMDRadeonX6000_AMDAccelVideoContext22processGraphicsCommandER24IOAccelCommandStreamInfo + 0x680
0xffffffa3f5bc39d0 : 0xffffff7fa102802e com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext221processSidebandBufferEP24IOAccelCommandDescriptorb + 0x10c
0xffffffa3f5bc3a10 : 0xffffff7fa1028561 com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext218processDataBuffersEj + 0x5d
0xffffffa3f5bc3a40 : 0xffffff7fa1025adb com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2 : __ZN15IOAccelContext219submit_data_buffersEP33IOAccelContextSubmitDataBuffersInP34IOAccelContextSubmitDataBuffersOutyPy + 0x9d7
0xffffffa3f5bc3ac0 : 0xffffff80206682d0 mach_kernel : _shim_io_connect_method_structureI_structureO + 0x1b0
0xffffffa3f5bc3b10 : 0xffffff8020666551 mach_kernel : __ZN12IOUserClient14externalMethodEjP25IOExternalMethodArgumentsP24IOExternalMethodDispatchP8OSObjectPv + 0x331
0xffffffa3f5bc3b60 : 0xffffff802066f393 mach_kernel : _is_io_connect_method + 0x223
0xffffffa3f5bc3ca0 : 0xffffff8020020b92 mach_kernel : _iokit_server_routine + 0x4e62
0xffffffa3f5bc3db0 : 0xffffff801ff3f8b8 mach_kernel : _ipc_kobject_server + 0x238
0xffffffa3f5bc3e10 : 0xffffff801ff16545 mach_kernel : _ipc_kmsg_send + 0x135
0xffffffa3f5bc3e70 : 0xffffff801ff2cff5 mach_kernel : _mach_msg_overwrite_trap + 0x2e5
0xffffffa3f5bc3f00 : 0xffffff8020049085 mach_kernel : _mach_call_munger64 + 0x205
0xffffffa3f5bc3fa0 : 0xffffff801fee1226 mach_kernel : _hndl_mach_scall64 + 0x16
Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2(438.2.7)[D22924A5-0DA5-3ACB-85D2-99C6A04C9F4B]@0xffffff7fa101f000->0xffffff7fa10e2fff
dependency: com.apple.driver.AppleMobileFileIntegrity(1.0.5)[8A630842-3D3A-374F-8C2C-C56C90A40582]@0xffffff7fa0bef000
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[D0EE43FE-7637-31CC-A6B2-3F27EF947D5F]@0xffffff7fa0ca3000
dependency: com.apple.iokit.IOSurface(269.6)[A8F901C3-CAA7-3598-A1A1-05EBBBE20591]@0xffffff7fa0fee000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(568)[2C02AC3B-E60A-352A-853F-7591F7D55470]@0xffffff7fa0f8f000
dependency: com.apple.iokit.IOReportFamily(47)[B18BD40D-346B-3B13-B23E-647DAB169AA9]@0xffffff7fa089f000
com.apple.kext.AMDRadeonX6000(3.0.2)[14C671D4-DABA-3745-B010-1102C415678F]@0xffffff7fa10f7000->0xffffff7fa139dfff
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[D0EE43FE-7637-31CC-A6B2-3F27EF947D5F]@0xffffff7fa0ca3000
dependency: com.apple.iokit.IOSurface(269.6)[A8F901C3-CAA7-3598-A1A1-05EBBBE20591]@0xffffff7fa0fee000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(568)[2C02AC3B-E60A-352A-853F-7591F7D55470]@0xffffff7fa0f8f000
dependency: com.apple.iokit.IOAcceleratorFamily2(438.2.7)[D22924A5-0DA5-3ACB-85D2-99C6A04C9F4B]@0xffffff7fa101f000

BSD process name corresponding to current thread: VTDecoderXPCServ
Boot args: -v -alcbeta -lilubetaall -wegbeta dart=0 debug=0x100 keepsyms=1

Mac OS version:
19B77a

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.0.0: Fri Oct 11 19:41:52 PDT 2019; root:xnu-6153.41.3~8/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: F3450EEF-3326-3424-8148-68E2777D9E23
Kernel slide: 0x000000001fc00000
Kernel text base: 0xffffff801fe00000
__HIB text base: 0xffffff801fd00000
System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 706954651226

What I have tried so far:

1) Enabling WEG and setting agdpmod=pikera
2) Disconnecting the DVI monitor
3) Turning display and computer sleep on/off at different intervals in many different combinations

The only thing that seems to make it stop crashing is either using the computer or letting Netflix run.
Any ideas?

Graphics Card: GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G
Open Core 0.5.1
Lilu 1.3.8
Whatevergreen 1.3.3
Configured as iMacPro1,1

Try using the EFI folder from my Z370 build. Link is below in my signature.

Also, yes, don't expect DRM content to work on connections without HDCP. Everything should work if/when you use HDMI or DisplayPort.
 

Gigamaxx

Moderator
Joined
May 15, 2016
Messages
6,583
Motherboard
GIGABYTE X470 Arous Gaming 7 WiFi
CPU
Ryzen R9 3900X
Graphics
RX 480
Mac
  1. iMac
Hey! I managed to get everithing working on the 5700, but i have another problem. Audio is working via hdmi and display port, but the 6 aux connector do the board are not. I tried several times to add alpplealc.kext but everytime I add it i get black screen when booting, and i cant even see is the 6 jack are working! My motherboard is asus maximus vi hero.
Anyone knows why?
Thank you

This seems to be an issue with Catalina. The board audio is having problems.
 
Joined
Dec 5, 2017
Messages
166
Motherboard
ASUS ROG Maximus XIII Hero Z590
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 6800
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. Plus
Mobile Phone
  1. iOS
After installing my new Sapphire Pulse 5700XT, my Hackintosh wouldn't boot. When I power-on, not even the UEFI logo appears on my monitor, let alone any chance for me to enter the BIOS settings. I subsequently removed the Sapphire card leaving nothing in the PCIe slot and tried connecting the monitor directly to iGPU HDMI, but still no response onscreen when I power-on. BTW, my last setting in Bios was iGPU enabled and set as Primary Display.
 
Top