Contribute
Register

AMD Radeon Navi GPU

Joined
Feb 22, 2015
Messages
55
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900k
Graphics
XFX 5700XT
Hey guys!

I need some help getting a 3 monitor setup going with a 5700XT.

I have been using two monitors just fine for the last few months but recently got a third. I am driving my two monitors with 1 DP, and 1 HDMI from my XFX 5700 XT. The other 2 DP ports on my card do not output at all on macOS, but work just fine in Windows so im confident its not hardware.

I have tried the RadeonBoost kext here, I've tried the SSDT, with and without WEG, and neither have helped with the ports, and some combinations have actually prevented me from booting.

Im currently on 10.15.2. Im working on setting up my system to update to 10.15.5/6 to see if new drivers give any help but wanted to touch base with this thread before going down that road!

Thank you for your help!
 
Joined
Jan 14, 2018
Messages
55
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO Gaming
CPU
i9-9900K
Graphics
Gigabyte RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I too am having that exact issue, and I've tried everything I can think of to solve it. FYI 10.15.x and 11.x do not solve it.
 
Joined
Feb 22, 2015
Messages
55
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900k
Graphics
XFX 5700XT
I too am having that exact issue, and I've tried everything I can think of to solve it. FYI 10.15.x and 11.x do not solve it.
Thats a bummer! I have seen people saying they have all 3 monitors working so I have to believe its possible!
 
Joined
Jul 4, 2012
Messages
369
Motherboard
Gigabyte Aorus Z390 Ultra
CPU
i5-9600K
Graphics
Vega 56
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey guys!

I need some help getting a 3 monitor setup going with a 5700XT.

I have been using two monitors just fine for the last few months but recently got a third. I am driving my two monitors with 1 DP, and 1 HDMI from my XFX 5700 XT. The other 2 DP ports on my card do not output at all on macOS, but work just fine in Windows so im confident its not hardware.

I have tried the RadeonBoost kext here, I've tried the SSDT, with and without WEG, and neither have helped with the ports, and some combinations have actually prevented me from booting.

Im currently on 10.15.2. Im working on setting up my system to update to 10.15.5/6 to see if new drivers give any help but wanted to touch base with this thread before going down that road!

Thank you for your help!

You are going to need to google how to create port definitions for your graphics card output ports. This configuration information that tells macOS using Apples version of ACPI to describe the hardware to the operating system. You probably wouldn't be having this problem with Sapphire branded cards since they are usually supported by Apple for e-GPU but you can manually add this data in Clover Configurator or in Open Core.

Hackintool can be useful for doing this.

Hope this gets you going in the right direction.
 
Joined
Feb 22, 2015
Messages
55
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900k
Graphics
XFX 5700XT
You are going to need to google how to create port definitions for your graphics card output ports. This configuration information that tells macOS using Apples version of ACPI to describe the hardware to the operating system. You probably wouldn't be having this problem with Sapphire branded cards since they are usually supported by Apple for e-GPU but you can manually add this data in Clover Configurator or in Open Core.

Hackintool can be useful for doing this.

Hope this gets you going in the right direction.
Thank you for this! Ive done some googling and Im not really getting anywhere. I have Hackintool, but still a bit confused how to navigate it. It does show my 5700 XT has 4 ports, which is promising - but I haven't been able to find any articles about creating port definitions, or even where to determine what my working ports definitions are.

Do you have a specific forum you think would be helpful that I can look into?

Thank you!!
 
Joined
Apr 9, 2019
Messages
48
Motherboard
X79T 1.02
CPU
E5-1650v2
Graphics
RX 5700XT
Anyone faced an issue from this thread:
?
For several months now I can not achieve a solution to the problem with lock screen password input
It looks like this is related to Navi or AMD drivers in general. I would like to find a solution
 
Joined
Mar 24, 2017
Messages
20
Motherboard
Alienware 51m R2 Laptop
CPU
i7-10700k
Graphics
Radeon RX 5700m
Thank you for this! Ive done some googling and Im not really getting anywhere. I have Hackintool, but still a bit confused how to navigate it. It does show my 5700 XT has 4 ports, which is promising - but I haven't been able to find any articles about creating port definitions, or even where to determine what my working ports definitions are.

Do you have a specific forum you think would be helpful that I can look into?

Thank you!!
This guide worked well for Polaris cards and earlier:


But sadly trying to use the same tools to get connector information out of the bios dump for Navi cards does not work very well. I have tried to do the same for an eDP port on a 5700m but ran into the same issues.
 
Joined
Feb 22, 2015
Messages
55
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Xtreme
CPU
i9-9900k
Graphics
XFX 5700XT
This guide worked well for Polaris cards and earlier:


But sadly trying to use the same tools to get connector information out of the bios dump for Navi cards does not work very well. I have tried to do the same for an eDP port on a 5700m but ran into the same issues.
I was able to get all my ports working by using MacPro 7,1 system definition.
 

slim.jim

Moderator
Joined
Dec 17, 2014
Messages
4,277
Motherboard
MSI Z97 Gaming 9 AC
CPU
i7-4790K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Don't know if this will work on a hackintosh or not but I have been using my 16" MBP with the 5300M and macOS 10.15.6 for work the past few weeks and it was crashing pretty much every time it went to sleep with various reasons but all GPU related. I have found that if I lock the screen before walking away it does not crash. I just switched my desktop with the 5700XT back to iMacPro1,1 and will see if locking the screen makes a difference with stability there as well.
 
Top