Contribute
Register

<< Solved >> ALC283 and thoughts about read-only

Status
Not open for further replies.
Joined
Feb 10, 2015
Messages
108
Motherboard
Strawberry 5D
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400,1366x768
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
Playing around with my old laptop and upgraded to Catalina quite smoothly, however I am not able to get ALC283 to work.

RehabMan stated the following here
ALC283 is the same as my Lenovo u430. You can use AppleHDA_ALC283.kext in my u430 repo...

https://github.com/RehabMan/Lenovo-U430-Touch-DSDT-Patch
get
Requirements:
- Clover bootloader
- config.plist must have the four AppleHDA patches from my config.plist in the repo (but not the zml.zlib patch)
- AppleHDA.kext must be vanilla
- CodecCommander.kext installed to /S/L/E: https://github.com/RehabMan/EAPD-Codec-Commander
- AppleHDA_ALC283.kext installed to /S/L/E
- rebuild cache following the procedure detailed in the u430 guide: http://www.tonymacx86.com/yosemite-...ideapad-u330-u430-u530-using-clover-uefi.html
- DSDT patches "IRQ Fix" and "Audio Layout 3".

The problem is, there is no write access to /S/L/E anymore. So my questions are:

- Is it really required for them to be in /S/L/E or can they be just patched via Clover?
- If otherwise should I disable SIP / use macOS root account in order to get it done. Or what will be the best practise on this?

*Also the problem reporting script does not work anymore because of this
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
23,555
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Playing around with my old laptop and upgraded to Catalina quite smoothly, however I am not able to get ALC283 to work.

RehabMan stated the following here


The problem is, there is no write access to /S/L/E anymore. So my questions are:

- Is it really required for them to be in /S/L/E or can they be just patched via Clover?
- If otherwise should I disable SIP / use macOS root account in order to get it done. Or what will be the best practise on this?

*Also the problem reporting script does not work anymore because of this
best to just try lilu and AppleALC.kext installed /L/E and the appropriate layout-id in config.plist
 
Joined
Feb 10, 2015
Messages
108
Motherboard
Strawberry 5D
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400,1366x768
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
best to just try lilu and AppleALC.kext installed /L/E and the appropriate layout-id in config.plist

Sadly I have done that already and the layout-id that worked fine on Mojave (id: 3) also shows up correctly in IOReg :(
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
23,555
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Sadly I have done that already and the layout-id that worked fine on Mojave (id: 3) also shows up correctly in IOReg :(
are you using latest lilu and plugins? and using -lilubetaall boot argument?
 
Joined
Feb 10, 2015
Messages
108
Motherboard
Strawberry 5D
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400,1366x768
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
are you using latest lilu and plugins? and using -lilubetaall boot argument?

Oh, I totally forgot about -lilubetaall. That did the trick for me! I guess it is soon time for a guide update :p
 
Joined
Apr 18, 2012
Messages
121
Motherboard
ASUS VivoBook S405UA-EB906T
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hey all, had a similar issue using cx 8150 layout id 3. Where lilubetall and alc beta used to work in previous betas, my audio stopped working in beta 8. Any suggestions?
 
Status
Not open for further replies.
Top