Contribute
Register

9600K/Z390/5700 with HEVC/H264 Enable, but no use of GPU at all

Status
Not open for further replies.
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
Hi Guys, I have set up macOS 10.15.2 and everything looks fine.

In Videoproc, both HEVC/H264 looks enabled but In actual any 4k video play and process, GPU(Both UHD630 & 5700) almost never used, only CPU is fully used.

I have tried every thing I could think and re-install 10 times including Macpro7,1 iMac Pro 1,1 & 18,1, still same as no use GPU for 4K video process.

Any idea how should I active GPU usage with high rate?
 

Attachments

  • EFI.zip
    34.8 MB · Views: 135
  • Screen Shot 2020-01-08 at 1.31.18 PM.png
    Screen Shot 2020-01-08 at 1.31.18 PM.png
    95.2 KB · Views: 136
  • Snipaste_2020-01-08_13-50-06.png
    Snipaste_2020-01-08_13-50-06.png
    11.6 MB · Views: 125
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
Tried with VDADecoderchecker, it showed as below. which means not really Enable HEVC & H264.

Any Help ?
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-01-08 at 9.01.12 PM.png
    Screen Shot 2020-01-08 at 9.01.12 PM.png
    60.3 KB · Views: 108
Joined
Jul 23, 2012
Messages
802
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
  1. Mac mini
you are using IINA for testing, basically IINA is based on mpv (https://mpv.io/) + custom UI

you may use mpv player to test the hardware video acceleration is working

download the mpv.app and extract the file to the /Application Folder

mpv 0.31.0
https://laboratory.stolendata.net/~djinn/mpv_osx/mpv-0.31.0.tar.gz

run the mpv player in commandline, playback some video file (HEVC/H.264)
Code:
/Applications/mpv.app/Contents/MacOS/mpv --hwdec=videotoolbox /path/to/your/media/file

the args --hwdec=videotoolbox force the mpv player using videotoolbox for hardware decoding

if hardware decoder is in use it will show
Code:
...
Using hardware decoding (videotoolbox).
...
 
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
Thanks for your help, and I tried.
Is there anything I should put more ?
 

Attachments

  • Snipaste_2020-01-08_23-28-26.png
    Snipaste_2020-01-08_23-28-26.png
    90 KB · Views: 65
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
you are using IINA for testing, basically IINA is based on mpv (https://mpv.io/) + custom UI

you may use mpv player to test the hardware video acceleration is working

download the mpv.app and extract the file to the /Application Folder

mpv 0.31.0
https://laboratory.stolendata.net/~djinn/mpv_osx/mpv-0.31.0.tar.gz

run the mpv player in commandline, playback some video file (HEVC/H.264)
Code:
/Applications/mpv.app/Contents/MacOS/mpv --hwdec=videotoolbox /path/to/your/media/file

the args --hwdec=videotoolbox force the mpv player using videotoolbox for hardware decoding

if hardware decoder is in use it will show
Code:
...
Using hardware decoding (videotoolbox).
...

Thanks for your help, and I tried.
Is there anything I should put more ?
 

Attachments

  • Snipaste_2020-01-08_23-28-26.png
    Snipaste_2020-01-08_23-28-26.png
    90 KB · Views: 73
Joined
Jul 23, 2012
Messages
802
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
  1. Mac mini
Thanks for your help, and I tried.
Is there anything I should put more ?

macOS Catalina
System Preferences -> Security & Privacy -> Accesibility -> Allows the mpv app, sh

Screen Shot 2020-01-09 at 12.38.57.png

I am using mpv 0.27.0

without any args, you can see something like that
Code:
$ mpv
mpv 0.27.0 (C) 2000-2017 mpv/MPlayer/mplayer2 projects
built on Sat Sep 23 20:53:45 CEST 2017
ffmpeg library versions:
   libavutil       55.58.100
   libavcodec      57.89.100
   libavformat     57.71.100
   libswscale      4.6.100
   libavfilter     6.82.100
   libswresample   2.7.100
ffmpeg version: 3.3.4

Usage:   mpv [options] [url|path/]filename

Basic options:
--start=<time>    seek to given (percent, seconds, or hh:mm:ss) position
--no-audio        do not play sound
--no-video        do not play video
--fs              fullscreen playback
--sub-file=<file> specify subtitle file to use
--playlist=<file> specify playlist file

--list-options    list all mpv options
--h=<string>      print options which contain the given string in their name

playback H.264 video clip, sample output message
Code:
$ mpv --hwdec=videotoolbox ~/Downloads/Dell\ Optiplex\ SFF\ Replace\ Install\ Motherboard.mp4 
Playing: ~/Downloads/Dell Optiplex SFF Replace Install Motherboard.mp4
 (+) Video --vid=1 (*) (h264 1920x1080 29.970fps)
 (+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (aac 2ch 44100Hz)
AO: [coreaudio] 44100Hz stereo 2ch floatp
Using hardware decoding (videotoolbox).
VO: [opengl] 1920x1080 videotoolbox[nv12]
(Paused) AV: 00:00:00 / 00:16:25 (0%) A-V:  0.000
 
Last edited:
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
macOS Catalina
System Preferences -> Security & Privacy -> Accesibility -> Allows the mpv app, sh

View attachment 444220
I am using mpv 0.27.0

without any args, you can see something like that
Code:
$ mpv
mpv 0.27.0 (C) 2000-2017 mpv/MPlayer/mplayer2 projects
built on Sat Sep 23 20:53:45 CEST 2017
ffmpeg library versions:
   libavutil       55.58.100
   libavcodec      57.89.100
   libavformat     57.71.100
   libswscale      4.6.100
   libavfilter     6.82.100
   libswresample   2.7.100
ffmpeg version: 3.3.4

Usage:   mpv [options] [url|path/]filename

Basic options:
--start=<time>    seek to given (percent, seconds, or hh:mm:ss) position
--no-audio        do not play sound
--no-video        do not play video
--fs              fullscreen playback
--sub-file=<file> specify subtitle file to use
--playlist=<file> specify playlist file

--list-options    list all mpv options
--h=<string>      print options which contain the given string in their name

playback H.264 video clip, sample output message
Code:
$ mpv --hwdec=videotoolbox ~/Downloads/Dell\ Optiplex\ SFF\ Replace\ Install\ Motherboard.mp4
Playing: ~/Downloads/Dell Optiplex SFF Replace Install Motherboard.mp4
(+) Video --vid=1 (*) (h264 1920x1080 29.970fps)
(+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) (aac 2ch 44100Hz)
AO: [coreaudio] 44100Hz stereo 2ch floatp
Using hardware decoding (videotoolbox).
VO: [opengl] 1920x1080 videotoolbox[nv12]
(Paused) AV: 00:00:00 / 00:16:25 (0%) A-V:  0.000

I find 2.9 Ver MPV and shows as blow,
It seem not working with hardware decoding...
 

Attachments

  • Snipaste_2020-01-09_00-07-04.png
    Snipaste_2020-01-09_00-07-04.png
    157.5 KB · Views: 63
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
I checked IINA's inspector, same message, no hardware decoding.
Same as FCPX, Please help, I feels like my MSI 5700 is not working at all...
 

Attachments

  • Snipaste_2020-01-08_23-53-16.png
    Snipaste_2020-01-08_23-53-16.png
    11.6 MB · Views: 76
Joined
Jul 23, 2012
Messages
802
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
  1. Mac mini
I checked IINA's inspector, same message, no hardware decoding.
Same as FCPX, Please help, I feels like my MSI 5700 is not working at all...

I don't know much about RX 5700 + Catalina, maybe RX 5000 series is quite new, not compatible with macOS Catalina

you can try other SMBIOS
iMacPro1,1 (dGPU only)
iMac (dGPU + IGPU) <---- this one should work, macOS should support your 9600K (UHD Graphics 630)
 
Joined
Jan 8, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigibite Z390
CPU
9600K
Graphics
MSI 5700
I used to disable iGPU, only with RX5700, not working with HW decoding neither.
 
Status
Not open for further replies.
Top