Contribute
Register

6970 in OSx 10.7.4 (Set to Null in ATI.c)

Joined
Feb 7, 2011
Messages
22
Motherboard
10.8.2
CPU
i7 socket 1366 / i5 z77
Graphics
gtx 670 4gb ATi 5770 xfire
Mac
Classic Mac
eMac, iMac, Performa, Power Mac, PowerBook, Quadra
Mobile Phone
iOS
It would seem that the 6970 is working on Mac Pro but is not working on hacks at the moment. Although it appears the device id is in the ATI6000.controller kext there seems to be some issue causing the card not to come up correctly.

The card will work with the use of a helper card either onboard intel or other gpu, but then this simply initializes the primary card.

I have got it to work using Netkas package from new Macbook pro 2012 but only with helper card. A 5770.

sudo lspci -nnvd 0x1002: | grep -B2 Subsystem

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:68b8] (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:2543]
--

01:00.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:aa58]
Subsystem: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:aa58]
--
MSI 6970 twin forza III
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:6718] (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Unknown device [1462:2370]
--

02:00.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc Unknown device [1002:aa80]
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Unknown device [1462:aa80]


The ATI6000.controller kext contains the device ID

<key>IOPCIMatch</key>
<string>0x67681002 0x67701002 0x67791002 0x67601002 0x67611002 0x67501002 0x67581002 0x67591002 0x67401002 0x67411002 0x67451002 0x67381002 0x67391002 0x67201002 0x67221002 0x67181002 0x67191002 0x68401002 0x68411002 0x67041002</string>

bdmesg
offers the following info about the GPU:
Using PCI-Root-UID value: 1
ATI Framebuffer Addr: @0xD0000000 MMIO Addr: @0xFBDC0000 I/O Port Addr: @0x0000DE00 ROM Addr: @0x00000000
ATI card POSTed, reading Video BIOS from legacy space
Card reported ports: 4
Framebuffer set to: Vervet using device's default.
Number of ports set to: 4 using framebuffer's default.
ATI Radeon HD 5770 1024MB [1002:68b8] (subsys [1002:2543]) (Juniper:Vervet) :: PciRoot(0x1)/Pci(0x3,0x0)/Pci(0x0,0x0)

ATI Framebuffer Addr: @0xE0000000 MMIO Addr: @0xFBEC0000 I/O Port Addr: @0x0000EE00 ROM Addr: @0x00000000
ATI card POSTed, reading Video BIOS from legacy space
Card reported ports: 0
Framebuffer set to: ? using device's default.
Number of ports set to: 0 using framebuffer's default.
AMD Radeon HD 6970 Series 4095MB [1002:6718] (subsys [1462:2370]) (Cayman:?) :: PciRoot(0x1)/Pci(0x7,0x0)/Pci(0x0,0x0)


It would seem there is no information about the card ports or framebuffer.

I had a look in the ATI.c Source
http://forge.voodooprojects.org/p/c...D/branches/Chimera/Release/i386/libsaio/ati.c

It would appear that the information has not been added....?

605 /* Northen Islands */
606 { 0x6718,0x0B001002, CHIP_FAMILY_CAYMAN,"AMD Radeon HD 6970",kNull},
607 { 0x6718,0x67181002, CHIP_FAMILY_CAYMAN,"AMD Radeon HD 6970",kNull},
608
609 { 0x6718,0x31301682, CHIP_FAMILY_CAYMAN,"AMD Radeon HD 6970",kNull},

and

803 /* Northen Islands */
804 { 0x6718,0x00000000, CHIP_FAMILY_CAYMAN,"AMD Radeon HD 6970 Series",kNull},
805 { 0x6719,0x00000000, CHIP_FAMILY_CAYMAN,"AMD Radeon HD 6950 Series",kGibba},
806
807 { 0x6720,0x00000000, CHIP_FAMILY_BARTS,"AMD Radeon HD 6900M Series",kNull},
808
809 { 0x6738,0x00000000, CHIP_FAMILY_BARTS,"AMD Radeon HD 6870 Series",kDuckweed},
810 { 0x6739,0x00000000, CHIP_FAMILY_BARTS,"AMD Radeon HD 6850 Series",kDuckweed},
811 { 0x673E,0x00000000, CHIP_FAMILY_BARTS,"AMD Radeon HD 6790 Series",kNull},

where I'm guessing Null should be the framebuffer and give the correct ports for the card to work correctly?

So Atiports should be 5
Framebuffer = Gibba

Can this be fixed ? or is this not the issue ??
 
Joined
Feb 7, 2011
Messages
22
Motherboard
10.8.2
CPU
i7 socket 1366 / i5 z77
Graphics
gtx 670 4gb ATi 5770 xfire
Mac
Classic Mac
eMac, iMac, Performa, Power Mac, PowerBook, Quadra
Mobile Phone
iOS
This now seems have been corrected in the trunk, so guess it will filter through on the next update....
 
Top