Contribute
Register

60 Hz in 4k, after switching to DP1.2 black screen, monitor power save mode

Status
Not open for further replies.
Joined
Oct 11, 2015
Messages
1
CPU
i7
Graphics
gtx970
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Sorry for my english.
I have problem with El Capitan, Nvidia gtx970, monitor 4k Dell UP3214Q.
If I switch to DP1.1 everything work fine but in resolution 4K I have only 30 Hz. 1080 work perfect with 60 Hz.


To run 60 Hz in 4K I need turn on DP1.2.
When I switch to DP1.2 OS X run ok but monitor switch to power save mode, I see only black screen.
How work with 60Hz in 4K after switching to DP1.2 ?
 
Joined
Jun 14, 2014
Messages
8
Motherboard
AsRock Z87M-OC
CPU
i7-4770K
Graphics
MSI GTX 770 2GB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Same exact issue with GTX 770.
 
Joined
Jun 6, 2012
Messages
36
Motherboard
Asus Prime Z270-P
CPU
I5 7500k
Graphics
Nvidia GTX 980ti
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
and same issue on gtx 780. no workaround using nvda_drv=1 or nvda_drv=0 sadly so stuck having to turn screen off and back on again each reboot. I think its an issue with the Dell screens / DP1.2 and mini DP, ironically windows 10 and 8 is fine.
 
Joined
Jun 14, 2014
Messages
8
Motherboard
AsRock Z87M-OC
CPU
i7-4770K
Graphics
MSI GTX 770 2GB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
and same issue on gtx 780. no workaround using nvda_drv=1 or nvda_drv=0 sadly so stuck having to turn screen off and back on again each reboot. I think its an issue with the Dell screens / DP1.2 and mini DP, ironically windows 10 and 8 is fine.

have you been able to get yours working in 60hz in el cap?
 

slim.jim

Moderator
Joined
Dec 17, 2014
Messages
4,254
Motherboard
MSI Z97 Gaming 9 AC
CPU
i7-4790K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
and same issue on gtx 780. no workaround using nvda_drv=1 or nvda_drv=0 sadly so stuck having to turn screen off and back on again each reboot. I think its an issue with the Dell screens / DP1.2 and mini DP, ironically windows 10 and 8 is fine.

While I am not running a 4K monitor I have a Dell U2415 and I have no issues with DP1.2 turned on in either Yosemite or El Capitan. This is using either DP-mDP or DP-DP and a GTX 970.
 
Joined
Jan 31, 2013
Messages
20
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD5H
CPU
Intel i7 4770S
Graphics
GIGABYTE GeForce GTX 750 OC
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Same problem here.

I found an interesting article: http://www.qnell.com/articles/1/
the writer says that switching to mac mini 6,2 should do the trick, but for me it didn't work:
I’m stuck with a black (sleeping?) graphic card after setting the smbios to Mac Mini 6,2.

I found another interesting article saying that this could be related to a problem in the
AppleGraphicsControl.kext

https://pikeralpha.wordpress.com/2014/05/01/os-x-mavericks-10-9-3-build-13d55-seeded/

Unfortunately, there isn’t an entry for the mac min 6,2
Do you have any idea what my problem could be related to?

My setup:
Board
Gigabyte GA-Z97X-UD5H
Graphics
GIGABYTE GeForce GTX 750 OC
Monitor
LG 31MU97-B , 4096x2160 Pixel

It would be really great, if you have any idea, what I could try to get this beast running @4k, 60 Hz :)

 
Joined
Apr 22, 2015
Messages
20
Motherboard
ASUS MAXIMUS VIII GENE
CPU
i7-6700k
Graphics
Intel HD 530
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Any fixes to this issue yet?
 
Status
Not open for further replies.
Top