Contribute
Register

3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2+

Joined
Oct 28, 2011
Messages
44
Motherboard
Gigabyte Z170 Gaming G1 Rev 1.0
CPU
Skylake Intel i7 6770K
Graphics
GTX 1080ti
Mac
  1. iMac
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Tried this out and all seems well. Prior to this kext being installed I did notice all ports seemed to be working on a GA Z77X UD 5 TH - was this because of the latest security fix? Could of sworn some weren't before it.


btw: So I Installed the GenericUSBXHCI.kext into L/E and open up the system profile to see whats going on under the USB section quickly. I couldn't notice any problems apart from the odd freeze on the Intel ports if you switched a mouse from one 3rd party to the intels. Putting the mouse back into the 3rd party port (via Labs), closing down USB System Profiler. then switching the mouse to Intel again, opening up Sys Prof/USB seemed to fix the freeze.
 
Joined
Jun 15, 2013
Messages
236
Motherboard
GA-Z77X-UP4 TH
CPU
i7 3770K OC:4.2GHz
Graphics
GTX960 (Asus strix)
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Installed GenericUSBXHCI.kext version 1.2.11 in L/E using kext beast.
After boot it automatically restarted (this is normal? I've seen this more)

:) Then it finally saw an USB stick in the VIA VL800 USB ports. Mounted a bit slow, but Blackmagic Speed test shows normal speed's.

:( It doesn't see my Epson V500 scanner. (USB2)

:-| Neither it does see a Lacie Rugged USB hard disk. But this disk is also not seen on Mavericks. It does mount on the Intel ports.

So, almost there!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Installed GenericUSBXHCI.kext version 1.2.11 in L/E using kext beast.
After boot it automatically restarted (this is normal? I've seen this more)

:) Then it finally saw an USB stick in the VIA VL800 USB ports. Mounted a bit slow, but Blackmagic Speed test shows normal speed's.

:( It doesn't see my Epson V500 scanner. (USB2)

:-| Neither it does see a Lacie Rugged USB hard disk. But this disk is also not seen on Mavericks. It does mount on the Intel ports.

So, almost there!

Often times, you need to plug/unplug devices into different ports.

Obviously the code is not bug free and is still a poor solution. Best to replace the usb3 controller with a supported card.
 
Joined
Jun 15, 2013
Messages
236
Motherboard
GA-Z77X-UP4 TH
CPU
i7 3770K OC:4.2GHz
Graphics
GTX960 (Asus strix)
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Often times, you need to plug/unplug devices into different ports.

Obviously the code is not bug free and is still a poor solution. Best to replace the usb3 controller with a supported card.

Ofcourse i can plug my scanner in the ports below, but then the game to make it work on each port is over! :)

Still, i am happy that 4 ports on the machine are back in function again for a bunch of devices now!
 
Joined
Mar 28, 2011
Messages
251
Motherboard
Asus Tuf X299 Mark 1
CPU
i9-7900X
Graphics
RX 5700 XT
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Tested in - Asus rampage iv formula - Asus p9x79 and Sabertooth x58.

All usb 3.0 working in motherboards but in all systems i have to disconnect and reconnect the USB to work .

Note : in sabertooth x58 i updated firmware to - http://www.station-drivers.com -

in system info they are not visible.


the transfer rate is good
 
Joined
Jun 3, 2012
Messages
35
Motherboard
Asus Maximus XI Extreme
CPU
i9-9900KS
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. iMac
  3. Plus
  4. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

I can't seem to get it working on my Asus Rampage IV Extreme (X79) on 10.11.2 which is unfortunate. Then again I am having difficulties with the native Intel USB 2.0 ports in the first place on El Capitan.

I've tried plugging it into every port multiple times, including the front ports. No luck.

Really happy to see progress is being made though! El Capitan has been a bumpy road with USB.
 
Joined
Aug 13, 2010
Messages
418
Motherboard
GA-X58A-UD3R
CPU
X5650
Graphics
7970HD
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Installed. After reboot activated 1 of my Mobo usb 3.0 ports, thank you. It is not seen in System information though...
Can see one 3.0 port in ioreg.
 
Joined
Sep 30, 2012
Messages
93
Motherboard
Asus P6X58D-Premium
CPU
X5675
Graphics
GTX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

Often times, you need to plug/unplug devices into different ports.

Obviously the code is not bug free and is still a poor solution. Best to replace the usb3 controller with a supported card.

What would you suggest in terms of supported card?
I saw FL1100 from Fresco is quite supported , do you have a specific model with 4 ports you could kindly suggest?

thanks
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
3rd Party USB 3.0 - GenericUSBXHCI.kext Working in 10.11.2

What would you suggest in terms of supported card?
I saw FL1100 from Fresco is quite supported , do you have a specific model with 4 ports you could kindly suggest?

thanks

Anything with FL1100 appears to be natively supported.

http://www.tonymacx86.com/el-capitan-desktop-support/174489-usb-3-0-pcie-cards-work-oob-el-cap.html

As you can see here, I purchased Inateck KTU3FR-5O2I: http://www.tonymacx86.com/el-capita...pcie-cards-work-oob-el-cap-5.html#post1144465
 
Joined
Sep 30, 2012
Messages
93
Motherboard
Asus P6X58D-Premium
CPU
X5675
Graphics
GTX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Top