Contribute
Register

10.8.3: AMD Radeon HD 7xxx Graphics Testing Thread

tonymacx86

Administrator
Staff member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
8,538
Motherboard
GA-Z270X-UD5
CPU
Core i3-7100
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Thought I'd get a post together here in the graphics section to collect 7xxx testing in the new 10.8.3. Here are some hints/tricks- I'll be publishing an article sometime next week.

I have the MSI Radeon HD 7870, booting via UniBeast MBR formatted disk- GraphicsEnabler=No. You then have to sleep the rig via Power Button, and when it wakes, joy. Not exactly ideal- but here are my test results. Fully working OpenCL/OpenGL and connectors in 10.8.3.

7870-Heaven-openGL.png7870-Luxmark-openCL.png


How to Boot from Hard Drive with AMD Radeon HD 7xxx:
When using a board with integrated graphics, set that to Primary display with the card in. It should work in tandem with the IGPU to boot successfully. On Gigabyte boards, set these 2 settings for dual graphics. You can set GraphicsEnabler=Yes, use default GUID partition format, and everything will work.

Init Display First: IGFX
Internal Graphics: Disabled (OS X will recognize fully)

130317145906.jpg

Details:
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-4.html#post569359
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-4.html#post569443

UPDATE 2:
Clover Bootloader also works with IGPU set to Primary.
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-4.html#post569475


Confirmed Successes:

Radeon HD 7770:
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-10.html#post569879

Radeon HD 7870:
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-2.html#post568542

Radeon HD 7950:
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-4.html#post569475

Radeon HD 7970
:
http://www.tonymacx86.com/graphics/92710-10-8-3-amd-radeon-hd-7xxx-graphics-testing-thread-3.html#post568990
 
Joined
Mar 3, 2013
Messages
2
Motherboard
10.8.3
CPU
Intel IB i5-3570k
Graphics
Radeon HD 7870 GHZ ed
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Android
Radeon HD 7870 on 10.8.3

Hello everybody, thanks to many resources available through this forum I have been able to get a hackintosh up and running with an asus p8z77-v lk motherboard using the integrated HD4000 in my IB i5-3570k. I have a 7870 which I use for games and everything in windows and was looking forward to the drivers coming out in 10.8.3 but unfortunately I ran into a snag. I did read the notes on the combo update posted here stating that full acceleration was enabled when using the GraphicsEnabler=No and that Chimera was not functioning after the update. So using the usb w/unibeast and flags GraphicsEnabler=No my system boots with 10.8.3 but where there is normally the brushed metal start screen is all white with just the cursor visible. I have tried logging in (interesting to try and find the password box w/just the mouse and memory) and the screen still remains all white with just the cursor visible. Curious as to if anyone has any ideas? Also it is connected to my monitor using the card's sole DVI port.
 

tonymacx86

Administrator
Staff member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
8,538
Motherboard
GA-Z270X-UD5
CPU
Core i3-7100
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Joined
Dec 9, 2011
Messages
37
Motherboard
MacOs 10.8.2
CPU
i7-3770k@4.0 ghz
Graphics
Sapphire HD GHZ-Edition 7970 Vapor-X 3GBDDR5
Mac
MacBook, MacBook Pro
Classic Mac
iBook, iMac, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Hello !

I just installed the update 10.8.3, audio fine, but when I stick in my sapphire vapor x 7970 I can´t boot with monitor connected to the gpu nore to the cpu-gpu, I get a black screen with
boot0: GPT
boot0: test
boot0: test
boot0: many weird letters

can´t reach chimera boot screen
 

MacMan

Administrator
Staff member
Joined
Feb 2, 2010
Messages
8,290
Motherboard
ASUS TUF Z390-PRO GAMING - 2606 - UEFI
CPU
i9-9900K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Here are all the device IDs from the ATI7000Controller.kext with the model numbers:

0x22001002
0x26001002
0x67801002
0x67901002
0x67981002 HD 7970
0x679A1002 HD 7950
0x679E1002 HD 7800
0x68001002 HD 7970M
0x68061002
0x68081002
0x68181002 HD 7870
0x68201002
0x68211002
0x68251002 HD 7800M
0x68271002 HD 7800M
0x682D1002 HD 7700M
0x682F1002 HD 7700M
0x68391002
0x683B1002 HD 7700
0x683D1002 HD 7770 Model number added 2013-03-17
0x683F1002 HD 7750

As tonymac posted above that even with the proper device id it's still not perfect.
 

tonymacx86

Administrator
Staff member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
8,538
Motherboard
GA-Z270X-UD5
CPU
Core i3-7100
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hello !

I just installed the update 10.8.3, audio fine, but when I stick in my sapphire vapor x 7970 I can´t boot with monitor connected to the gpu nore to the cpu-gpu, I get a black screen with
boot0: GPT
boot0: test
boot0: test
boot0: many weird letters

can´t reach chimera boot screen
Read the Original Post- you must boot from MBR formatted drive. UniBeast USB is the best and easiest way.

Edited- new info available.
 
Joined
Jan 20, 2012
Messages
61
Motherboard
MSI Z77A-G43
CPU
i5 2500K
Graphics
GTX 970
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
iOS
Hi,

on my system (msi z77a-g43 + i5 2500k (HD3000)) sleep is not working and I don't know why nor how to fix it (maybe it's related to having sandy cpu with an ivy motherboard? Didn't find anyone with this config...), tried all I could find with no luck. I have a 7750 with no use right now, so if I upgrade from 10.8.2 to 10.8.3 and need to do the sleep trick... it will not work, I assume?
 

tonymacx86

Administrator
Staff member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
8,538
Motherboard
GA-Z270X-UD5
CPU
Core i3-7100
Graphics
HD 630
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Apple, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hi,

on my system (msi z77a-g43 + i5 2500k (HD3000)) sleep is not working and I don't know why nor how to fix it (maybe it's related to having sandy cpu with an ivy motherboard? Didn't find anyone with this config...), tried all I could find with no luck. I have a 7750 with no use right now, so if I upgrade from 10.8.2 to 10.8.3 and need to do the sleep trick... it will not work, I assume?
Your MSI board will need a patched BIOS or CPU Power Management kext in order to sleep. Gigabyte boards don't have that issue. First get sleep working- then test the 7750.
 
Joined
Jan 20, 2012
Messages
61
Motherboard
MSI Z77A-G43
CPU
i5 2500K
Graphics
GTX 970
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
iOS
Your MSI board will need a patched BIOS or CPU Power Management kext in order to sleep. Gigabyte boards don't have that issue. First get sleep working- then test the 7750.
Yes, I do have a patched BIOS installed, and it's still not working... I'll open another thread, see if I somebody has any idea
 
Joined
Dec 9, 2011
Messages
37
Motherboard
MacOs 10.8.2
CPU
i7-3770k@4.0 ghz
Graphics
Sapphire HD GHZ-Edition 7970 Vapor-X 3GBDDR5
Mac
MacBook, MacBook Pro
Classic Mac
iBook, iMac, Power Mac
Mobile Phone
iOS
With GraphicsEnabler=No I can boot into OSX Installation but the wheel keeps spinning on my 10.8.3 SSd.....

WARNING: IOPlatformPluginUtil : getCPUIDInfo unknown CPUmodel 0x3a
AMDTahitiGraphicsAccelerator: **Device in slot: SLOT--1 **
macs_swapon SUCCESS

any suggestions ?

thank you
 
Top