Contribute
Register

10.12.6 i7 8550u Intel 620

Joined
Feb 19, 2016
Messages
212
Motherboard
ASUS ZenBook UX430UA-DH74
CPU
i7-8550U
Graphics
Intel 620 1920x1080


I am spoofing my Kaby Lake (R?) i7 8550u Intel 620 by using these clover values (taken from @RehabMan config_HD615_620_630_640_650_spoof.plist)

Code:
IntelGFX -> 0x19168086
ig-platform-id -> 0x19160000

I used FakeCPUID ->0x010676

With these edits I get glorious 1920x1080 and even managed to get backlight control working 100% -- but I do have some strange graphic oddities like chopping GUI animations, or sometimes text along tabs in Safari get weird background colour. On some websites with embedded videos I only get a play icon but no video. I'm going to assume I am not getting acceleration.

I read that 'Kaby Lake' can be enabled for Intel 6xx Graphics (10.12.6+) via this thread and I think I will get better graphics in GUI and acceleration if I can implement properly. https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-enable-kaby-lake-intel-6xx-graphics-10-12-6.225282. I decided to try RehabMan's config_HD615_620_630_640_650.plist but I get black screen on booting up.

Right before screen goes blank/black I get this:



So attached are spoof working config.plist (which currently works but had graphic oddities I mentioned) and also attached is clover folder with config.plist based on RehabMan'ss 620 config.plist which makes screen go black (https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/config_HD615_620_630_640_650.plist)

My prealoc in bios is set to 64mb so I do not enable them.

Any help would be great.. cheers!
 

Attachments

  • rehabman config.plist
    10.6 KB · Views: 254
  • debug_11280.zip
    1.5 MB · Views: 71
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS


I am spoofing my Kaby Lake (R?) i7 8550u Intel 620 by using these clover values (taken from @RehabMan config_HD615_620_630_640_650_spoof.plist)

Code:
IntelGFX -> 0x19168086
ig-platform-id -> 0x19160000

I used FakeCPUID ->0x010676

With these edits I get glorious 1920x1080 and even managed to get backlight control working 100% -- but I do have some strange graphic oddities like chopping GUI animations, or sometimes text along tabs in Safari get weird background colour. On some websites with embedded videos I only get a play icon but no video. I'm going to assume I am not getting acceleration.

I read that 'Kaby Lake' can be enabled for Intel 6xx Graphics (10.12.6+) via this thread and I think I will get better graphics in GUI and acceleration if I can implement properly. https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-enable-kaby-lake-intel-6xx-graphics-10-12-6.225282. I decided to try RehabMan's config_HD615_620_630_640_650.plist but I get black screen on booting up.

Right before screen goes blank/black I get this:



Attached is my config.plist with the spoof as it stands today (working but with graphic oddities I mentioned) and also attached is config.plist version implementing 99% of RehabMans 620 config.plist which makes screen go black (https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/config_HD615_620_630_640_650.plist)

My prealoc in bios is set to 64mb so I do not enable them.

Any help would be great.. cheers!

"Problem Reporting" files are incomplete.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
 
Joined
Feb 19, 2016
Messages
212
Motherboard
ASUS ZenBook UX430UA-DH74
CPU
i7-8550U
Graphics
Intel 620 1920x1080
"Problem Reporting" files are incomplete.

Problem files attached to post #1. Note also attached is my working spoofing config.plist labelled as such. In clover folder is config.plist based on https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/config_HD615_620_630_640_650.plist

Since I have i7 8550 I am understanding I may need modified version of FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext.

Device ID for 8550u is said to be 5917


P.S. Is there way to have HD 620 and GTX 960 SC added to drop down lists for signature build, as to not cause confusion, as I had to pick incorrect ones since I was unable to select these for my builds.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Problem files attached to post #1. Note also attached is my working spoofing config.plist labelled as such. In clover folder is config.plist based on https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/config_HD615_620_630_640_650.plist

Since I have i7 8550 I am understanding I may need modified version of FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext.

Device ID for 8550u is said to be 5917


P.S. Is there way to have HD 620 and GTX 960 SC added to drop down lists for signature build, as to not cause confusion, as I had to pick incorrect ones since I was unable to select these for my builds.

Current FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext is already updated for KabyLake-R.

Files in post #1 are incomplete. You did not press F2... did not press F4.
And you didn't use the gen_debug.sh tool as requested (I assume you would boot with spoofing config.plist for that).
 
Joined
Feb 19, 2016
Messages
212
Motherboard
ASUS ZenBook UX430UA-DH74
CPU
i7-8550U
Graphics
Intel 620 1920x1080
Now that I have internet on this machine, I was able to run gen_debug. I've attached it to post #1.

I also separately attached the config.plist named "rehabman config.plist" which is primarily the config_HD615_620_630_640_650.plist but gives me black screen on boot.

thanks Rehabman!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Now that I have internet on this machine, I was able to run gen_debug. I've attached it to post #1.

I also separately attached the config.plist named "rehabman config.plist" which is primarily the config_HD615_620_630_640_650.plist but gives me black screen on boot.

thanks Rehabman!

The config.plist in your debug dump is not from my guide.
You must provide EFI/Clover that exactly produces the problem you're trying to report.
And if you're going to use gen_debug.sh, you must also run that script while using my plist.
If you need to, you can set an invalid ig-platform-id in Clover before booting.

Maybe you're getting a black screen because the backlight-level in nvram is invalid?
Did you try removing nvram.plist?

You could also try using different ig-platform-id (the config.plist you have uses 0x19160000, whereas my plist uses 0x191b0000). The correct ig-platform-id is always trial/error.

Also note that you have some corrupt/invalid kexts:
Code:
IntelGraphicsFixup.kext - no compatible dependency found for as.vit9696.Lilu.
IntelGraphicsFixup.kext - no compatible dependency found for as.vit9696.Lilu.
Prelink failed for as.lvs1974.IntelGraphicsFixup; omitting from prelinked kernel.

Also, KabyLake-R graphics requires (current) FakePCIID.kext + FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext.
 
Last edited:
Joined
Feb 19, 2016
Messages
212
Motherboard
ASUS ZenBook UX430UA-DH74
CPU
i7-8550U
Graphics
Intel 620 1920x1080
My original post describing the problem is in-accurate. I am sorry for that.

When I use the stock config_HD615_620_630_640_650_spoof.plist (and insert with my SMBIOS info) and restart, OSX does not even show up in the clover selection list.

When I selectively take portions of config_HD615_620_630_640_650_spoof.plist (ig-platform-id 0x591b0000 & fakeID intelGFX 0x59168086 ) and put them to my so far working good config.plist I get black screen during boot. I tried setting ig-platform-id to an invalid id 0x12345678 but after a while during boot screen goes black so I can not get to OSX to run gen_debug.

Would you be able to tell me at a minimum what I need to add to my already working config.plist to enable graphics with acceleration? Do I remove fakeCPUID? Also is there anything to test if acceleration is working at all?

Thanks I've installed FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext and replaced the other files that seemed corrupted.
 
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Top