Contribute
Register

10.10.3 Update Black screen with cursor

Joined
Jan 3, 2013
Messages
2
Motherboard
Intel
CPU
Yes
Graphics
Yes
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Great! You solution seems to work. How did you discover this?

I'm on a real Mac that unsupported for Yosemite, Mac Pro 1,2 w/Radeon HD 7750. When I edit the info.plist it kills the Apple kext signing, and won't load, so I was forced to disable kext signing using the Terminal command "sudo nvram boot-args=kext-dev-mode=1" and rebooting.

When the AMDRadeonX4000.kext is not loaded, a normal boot resulted in scrambled glitchy screens. A Safe Boot was usable but glitchy with lines & refreshes. OpenGL was non-functional, giving test rates of 4-7 fps. After enabling
AMDRadeonX4000.kext test rates were about 500 fps for the same. Great catch, but I wish I knew how you found this? Also, is there a way to edit the info.plist without ruining the Apple signature?

Hi, I've managed to get it worked.
The problem is in the new AMDRadeonX4000.kext.
The new values in 10.10.3 for "cail_properties" of AMDVerdeGraphicsAccelerator driver are:
<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>0</integer>
</dict>
The old values (in 10.10.2) was:

<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>1</integer>
</dict>
Once I change it back in Info.plist and clear kext cache, my system boots without problems.
 
Joined
Jan 3, 2013
Messages
2
Motherboard
Intel
CPU
Yes
Graphics
Yes
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I was forced to disable kext signing using the Terminal command "sudo nvram boot-args=kext-dev-mode=1" and rebooting.

It appears disabling kext signing may have been rash. There is 'local code signing' which would enable the modified info.plist kext only for my computer. I think the correct Terminal command is "sudo codesign -fs - /System/Library/Extensions/AMDRadeonX4000.kext" which should have enabled the modified kext to load without disabling the security for all kext signing. I haven't tried this.
 
Joined
May 20, 2013
Messages
29
Motherboard
Acer Aspire V3-772G
CPU
Core i5 4210M
Graphics
Intel HD 4600 - GTX 850M (disabled)
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
  3. iMac
  4. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
Hi, I've managed to get it worked.
The problem is in the new AMDRadeonX4000.kext.
The new values in 10.10.3 for "cail_properties" of AMDVerdeGraphicsAccelerator driver are:
<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>0</integer>
</dict>
The old values (in 10.10.2) was:

<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>1</integer>
</dict>
Once I change it back in Info.plist and clear kext cache, my system boots without problems.


Thanks a lot ! It just save me from re-installing my whole system :thumbup: :headbang: :D
 
Joined
Nov 6, 2012
Messages
5
Motherboard
ASROCK Z390 EXTREME4
CPU
I9 9900K
Graphics
ATI7770
Great! You solution seems to work. How did you discover this?
Actually I didn't discover it myself. I found the solution at one Russian forum, so I don't know why it works and how it has been discovered :crazy: . I can't give the link because once I put a link in a message the message doesn't appear (I've tried a couple of times).
 
Joined
Mar 23, 2013
Messages
2
Motherboard
10.10.4 Gigabyte X79-UP4
CPU
3930k
Graphics
GT 740
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
olegt, THANK YOU!! This worked perfectly. I wonder if this should be added to the main 10.10.3 release thread. I was going to mention it, but didn't want to step on anyone's toes; being that you did much of the work, really. I believe many people are having issues with this update using their AMD 7xxx cards.
 
Joined
Sep 1, 2011
Messages
6
Motherboard
ep45-ud3p rev1.1
CPU
E8400 C2D
Graphics
ATI HD7770 1GB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
olegt, THANK YOU!! This worked perfectly. I wonder if this should be added to the main 10.10.3 release thread. I was going to mention it, but didn't want to step on anyone's toes; being that you did much of the work, really. I believe many people are having issues with this update using their AMD 7xxx cards.


I want to say thanks too... IT WORKED! .. my card did not have a black screen it looked more like 4 bit graphics. i was having to do the sleep trick via ssh (sudo pmset sleepnow) or hot keys alt,cmd,f12 to get it working... so glad a plist edit fixed it :)
I also linked this thread to the 10.10.3 update thread.
 
Joined
Dec 21, 2010
Messages
7
Motherboard
Asus P5Q Premium
CPU
Q6600
Graphics
DH 6850
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
For olegt

Excellent, Bravo
 
Joined
Oct 9, 2012
Messages
4
Motherboard
Asus P8Z77V-PRO
CPU
Intel i5 3570K
Graphics
Sapphire Radeon HD7770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thanks a lot man, it's working now :clap::clap:
 
Joined
Oct 31, 2014
Messages
5
Motherboard
HP Envy 17t-3200 CTO 3D Edition/Yosemite-Chameleon
CPU
3rd Gen Core i7-3820QM @ 2.70 GHz Quadcore
Graphics
AMD Radeon HD 7850M/8850M
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Can anyone help post the modified amdradeonx4000.kext on this thread? I couldn't get access into Yosemite after upgrading, nor could I boot into safe mode, I can't edit the file within Yosemite and repair permission and clear cache.... Please help, thank you so much~~~~
 
Joined
Jul 27, 2012
Messages
1
Motherboard
MSI Z68A-G43
CPU
i5 2500k
Graphics
HD7770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi, I've managed to get it worked.
The problem is in the new AMDRadeonX4000.kext.
The new values in 10.10.3 for "cail_properties" of AMDVerdeGraphicsAccelerator driver are:
<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>0</integer>
</dict>
The old values (in 10.10.2) was:

<dict>
<key>CAIL_DisableDrmdmaPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableDynamicGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGfxCGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableGmcPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableStaticGfxMGPowerGating</key>
<integer>1</integer>
<key>CAIL_DisableUVDPowerGating</key>
<integer>0</integer>
<key>CAIL_DisableVCEPowerGating</key>
<integer>1</integer>
</dict>
Once I change it back in Info.plist and clear kext cache, my system boots without problems.

Hello,

Thank you very much.:clap:

I can now boot, but... a flew minutes after (seems when i do something as open finder or safari), my screen become with stripes in 2 colors (not each time the same 2 colors) and i see nothing, i can do nothing, cmd-alt-f12 without effect :(
Please, someone have already see something like that ? A lead ?
 
Top