ATI Diamond HD 2600XT 512 MB - Mountain Lion - Video Problem

Discussion in 'Graphics' started by nbpanjwa, Aug 17, 2012.

  1. nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Aug 17, 2012 #1
    nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    ATI Radeon HD 2600 XT 512 MB (Diamond) - Mountain Lion - Video Problem

    I'm using ATI Radeon HD 2600 XT 512 MB (Diamond) Video card with Mountain Lion installed. Using Chimera 1.11.1 as boot loader. Everything else including Sound working fine.

    I managed to get thru resolution 1680x1050 60Hz on DVI port using Aty_init, ATINDRV and modified ATIRadeonx2000 kexts (please see attached picture).

    Cannot play DVD, videos in iTunes, Youtube videos, selecting new tab in Safari gives flickering screen and new notification center flickers.

    I'm not willing to accept that the card is too old or cannot be used in Mountain Lion since the fact is that Mountain Lion still carries all necessary kexts for this video card. Therefore, it must work with tweaks and experts advice. I'm eager to learn and open to constructive advice.

    I'll appreciate if anyone can help or at least guide me in right direction.
     

    Attached Files:

    • Screen Shot 2012-08-10 at 9.01.23 AM.jpg  (197.9 KB, 1,037 views)
  2. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Aug 17, 2012 #2
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    The mountain lion do not have the corresponding hd2600 framebuffer defined in the atiradeonhawareaccelerator.kext
     
  3. nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Aug 18, 2012 #3
    nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Thank you itwas for a quick reply.
    I learned that AMDRadeonAccelerator.kext is one of the 3 new ATI kexts found in ML and is replacement of ATIRadeonx3000.kext. However, my video card does not need that but instead uses ATIRadeonx2000.kext. Please correct me if I'm wrong... Contrarily, I had to edit the same kext and remove Vendor Id and Dev ID ex : (0x95881002) in order to get to the desktop without which I was hitting white screen with cursor on it. Could you please point me to defining framebuffer in the required kext?
     
  4. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Aug 18, 2012 #4
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    from the terminal, you may check what driver has been loaded

    kextstat | grep AMD

    ioreg | grep AMD
     
  5. nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Aug 18, 2012 #5
    nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    kextstat | grep AMD
    58 2 0xffffff7f81686000 0x1ea000 0x1ea000 com.apple.kext.AMDSupport (8.0.0) <57 10 9 7 5 4 3 1>
    59 0 0xffffff7f8188b000 0x49000 0x49000 com.apple.kext.AMD2600Controller (8.0.0) <58 57 10 9 5 4 3 1>
    92 0 0xffffff7f81870000 0x13000 0x13000 com.apple.kext.AMDFramebuffer (8.0.0) <58 57 10 9 7 5 4 3 1>

    ioreg | grep AMD
    | | | | +-o AMD2600Controller@e <class AMD2600Controller, id 0x10000029a, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 5>
    | | | | | +-o ATY_Lamna <class AMDFramebuffer, id 0x1000002cf, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 15>
    | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x1000002e2, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6>
    | | | | | +-o ATY_Lamna <class AMDFramebuffer, id 0x1000002d4, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 12>
    | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x1000002e8, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6>
    | | | | +-o AMDSupport <class AMDSupport, id 0x10000029b, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 5>

    I have additional info (see attached) which may be helpful to you to help me solve my problem.
     

    Attached Files:

    • Screen Shot 2012-08-17 at 10.19.11 PM.png  (131.1 KB, 442 views)
  6. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Aug 18, 2012 #6
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    201
    Mobo:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, OSX 10.9.5, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    the AMDRadeonHardwareAccelerator.kext driver didn't loaded
     
  7. nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Aug 18, 2012 #7
    nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    OK, that make sense. Please help me to load required driver.
     
  8. goober296

    goober296

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    425
    Mobo:
    Gigabyte B75M-DH3
    CPU:
    i3 3240
    Graphics:
    Gt240
    Mobile Phone:
    Android, Windows Phone
    Aug 22, 2012 #8
    goober296

    goober296

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    425
    Mobo:
    Gigabyte B75M-DH3
    CPU:
    i3 3240
    Graphics:
    Gt240
    Mobile Phone:
    Android, Windows Phone
    I thought i used one in a lion machine now i can't remember, i switched cards so often. I know a 8600gt works perfect in ML. It may be worth trying to find another used card.
     
  9. nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Aug 23, 2012 #9
    nbpanjwa

    nbpanjwa

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    8
    Mobo:
    GIGABYTE GA-965P-DS3 (rev. 1.3) Socket 775
    CPU:
    Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 65W
    Graphics:
    DIAMOND ATI Radeon™ HD 2600 XT 512MB GDDR2 PCIe
    Thank you for reply. It is disappointing for a newbie like me not to get any help and that is why most don't pursue OS X. I have a feeling that it is something simple to do with, may be edit or patch a kext or add a missing kext and it will work to it best. I'm sure there are several Gurus out there who can certainly assist me, it all depends when they will read my request. Once I have working solution, it will indeed help many others out there.
     
  10. goober296

    goober296

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    425
    Mobo:
    Gigabyte B75M-DH3
    CPU:
    i3 3240
    Graphics:
    Gt240
    Mobile Phone:
    Android, Windows Phone
    Aug 23, 2012 #10
    goober296

    goober296

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    425
    Mobo:
    Gigabyte B75M-DH3
    CPU:
    i3 3240
    Graphics:
    Gt240
    Mobile Phone:
    Android, Windows Phone
    The number one thing i have learned about a hack is to not stay locked in on any one way of getting something done. I see you have done some research on the 2600xt so you know it's an older unpopular card that is seldom used. My suggestion would be to find a different card. It doesn't have to be expensive, there are many cheap alternatives. Move on so you can enjoy your hack.
     

Share This Page